Navigation
13
Νοέ
location
Αθήνα
19oC
Βροχή
28 Αυγ 2017

To νέο αφήγημα “Διώξαμε το ΔΝΤ” και το ξεπούλημα στον Μακρόν

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Με συμμάχους τον Γάλλο Πρόεδρο και την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία όπου η Γερμανία θα μπει σε μια μεγάλη περίοδο πολιτικής εσωστρέφειας, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει για μία ακόμη φορά να «διώξει το ΔΝΤ από την Ελλάδα» και να προσφέρει στους εγχώριους ιθαγενείς το «αφήγημα της εξόδου από τα Μνημόνια» και της επιστροφής στην αναπτυξιακή κανονικότητα.

Για να κερδίσει την υποστήριξη του Emmanuel Macron, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα προσφέρει:

 • την διοίκηση της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (που θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο σε Γαλλική τεχνική υποστήριξη) ,
 • μεγάλα επιχειρηματικά deals σε Γαλλικές επιχειρήσεις και την
 • απόσυρση της ελληνικής υποψηφιότητας για την έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Φαρμάκου η οποία –όλα δείχνουν ότι- θα μεταφερθεί -λόγω Brexit– από το Λονδίνο στην Λιλ της Βόρειας Γαλλίας και με την θετική ψήφο της Ελλάδας.

Υποχρεωμένος να τηρήσει όσα υπέγραψε στο Μνημόνιο ΙΙΙ για να συνεχίσει να κυβερνά κι έχοντας την ανάγκη μιας ισχυρής συμμαχίας στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να χτίσει το νέο αναπτυξιακό του αφήγημα με μία ακόμη προσπάθεια εξόδου στις αγορές, την νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (η οποία θα διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα τους πόρους του αναπτυξιακού χρηματοδοτικού πακέτου που περιλαμβάνει η πρόταση Μacron) και την ….αποπομπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, μετά το 2018.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ επιστρέφουν στην Αθήνα νωρίτερα από τους υπολοίπους εκπροσώπους των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση.

Ο Πόουλ Τομσεν θα διατηρήσει τον ηγετικό του ρόλο σ’ αυτή την διαδικασία των αξιολογήσεων μέχρι και τον Μάρτιο του 2018 και γι’ αυτό έχει ήδη θέσει μια σκληρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων που «χτυπά τον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς εκεί που πονάει».

Ο Τόμσεν πιστεύει ότι για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να σπάσουν οι δεσμοί της κυβέρνησης με τους παραδοσιακούς της συμμάχους δηλαδή:

 • τους Δημοσίους Υπαλλήλους,
 • τους Συνδικαλιστές και την
 • Κρατικοδίαιτη –χρηματοδοτούμενη αποκλειστικά από τις συστημικές τράπεζες- Επιχειρηματικότητα.

Γι’ αυτό άλλωστε το ΔΝΤ έχει ήδη διαμηνύσει ότι θέτει από την αρχή θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με μεγάλα ποσά έως 10 δις Ευρώ αλλά και σημαντικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου μαζί με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο που αλλάζει τα πάντα στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες.

Επιπλέον το ΔΝΤ με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην σύνταξη του νέου Προϋπολογισμού για το 2018 που πρέπει να διασφαλίζει το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων , κυρίως των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων στις υποδομές. Εκεί θα κριθεί επίσης αν θα είναι αναγκαία η επίσπευση λήψης των μέτρων για τις συντάξεις και το Αφορολόγητο και η αναβολή εφαρμογής των περιβόητων «κοινωνικών αντίμετρων».

Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 όπου είναι προγραμματισμένη η …τέταρτη τελική και κρισιμότερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο ρόλος του ΔΝΤ ως ελεγκτή και επιτηρητή εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων είναι αδιαμφισβήτητος.

Απέναντι σ’ αυτό το μέτωπο, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμορφώσει μια στρατηγική άμυνας, καθυστερήσεων και αναβολών με συμμάχους τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, τον Επίτροπο Μοσκοβισί και την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Λόγω των επικείμενων Γερμανικών εκλογών και την μετέπειτα μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα όπως το παρελθόν.

 • Η μετεξέλιξη του ESM σ’ ένα νέο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προσφέρει στον Τσίπρα την ευκαιρία να διαπραγματευτεί την απομόνωση και τελικά αποπομπή του ΔΝΤ από την Ευρώπη, την ένταξη της Ελλάδας ως πρώτου «πελάτη» του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με την δημιουργία μιας νέας «Προληπτικής Γραμμής Στήριξης» στην προσπάθεια εξόδου στις αγορές χωρίς όμως την υπογραφή νέου Μνημονίου μετά το 2018.

Και στο θέμα αυτό η στήριξη της Γαλλίας είναι κρίσιμη και καταλυτική.

Από την δική του πλευρά, ο Emmanouel Makron θέλει να ανακτήσει το χαμένο ελληνικό έδαφος για τις γαλλικές επιχειρήσεις.

 • Τράπεζες, Ενέργεια , επίγειες Συγκοινωνίες και Υποδομές βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο Γαλλικών επιχειρήσεων.

Η επιλογή της Rothchild -στην οποία ο Macron είχε εργαστεί στο παρελθόν ως υψηλόβαθμο στέλεχος- σε ρόλο στρατηγικού συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου για την έξοδο στις αγορές δεν είναι τυχαία.

 • Η νέα Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να θέσει σε λειτουργία από τις αρχές του 2018, θα στηριχθεί σε κεφάλαια και τεχνική βοήθεια της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας η οποία θα έχει ρόλο φυσικά και στη διοίκηση. Μέσα από την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα περάσουν όλα τα νέα επενδυτικά σχέδια που θα στηριχθούν στο αναπτυξιακό πακέτο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Με απλά λόγια όποιο αναπτυξιακό έργο χρηματοδοτείται στην Ελλάδα, θα ελέγχεται από την γαλλικής επιρροής νέα Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
 • Στον τομέα της Ενέργειας, η γαλλική ΤΟΤΑL εκδήλωσε ήδη το ενδιαφέρον της  για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θάλασσες της Κρήτης. Στην διαδικασία πώλησης λιγνιτικών (αλλά και υδροηλεκτρικών) μονάδων της ΔΕΗ θα α συμμετάσχει η EDF, ή η θυγατρική της Edison.
 • Στον τομέα των υποδομών ήδη η κοινοπραξία Terminal Link SAS (θυγατρικής του διεθνούς παίκτη CMA) κέρδισε το διαγωνισμό για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και διεκδικεί επέκταση στο μεταφορικό του έργο ενώ η Γαλλική κατασκευαστική VINCI διεκδικεί την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.  Η Γαλλική Suez κατέχει ήδη το 5% της ΕΥΑΘ και θέλει να διευρύνει το ποσοστό της ενώ η Veolia ενδιαφέρεται για την ΕΥΔΑΠ…

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι διατεθειμένος να τα δώσει όλα. Με «δώρα» προς στον Γάλλο Πρόεδρο ελπίζει να κερδίσει την υποστήριξή του ώστε να παρατείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στηριγμένη σε «αφηγήματα» ανάπτυξης, επενδύσεων νέων θέσεων εργασίας και φυσικά …αποπομπής του ΔΝΤ, μετά το 2018…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

 • pict
 • pict

pict

pict

PolicePress