Navigation
5
Απρ
location
Αθήνα
15oC
Ασθενής Βροχή
14 Μαρ 2016

Tο μυστικό παρασκήνιο πίσω από την ατάκα για το χρέος

Μοσκοβισί-Ντάισελμπλουμ-Παρασκήνιο Οικονομία

Τι έγινε στο περιβόητο δείπνο του «οδού Σουμάν» των Βρυξελλών, παρουσία του Πολ Τόμσεν

Ο «χρησμός Νταϊσελμπλούμ» προσέφερε ισχυρό αβαντάζ στον Τσίπρα, για να μπορέσει να πείσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ψηφίσει την «καταιγίδα» των μέτρων και ΠΝΠ για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του 3ου Μνημονίου.

Η ανυπόκριτη έκπληξη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, όταν άκουσε τον πρόεδρο τουEurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλούμ, να αναφέρει την «έναρξη της συζήτησης για το χρέος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ίσως και τον Απρίλιο», αποδεικνύει ότι το θέμα του χρέους δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της διαβουλεύσεων των Eurogroup.

Η καθόλου τυχαία αναφορά για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος ήταν μια «πολιτική πρωτοβουλία» του Ολλανδού, που είχε συμφωνηθεί σε υψηλότερο ιεραρχικά επίπεδο και συγκεκριμένα από την Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ

Σε έναν μήνα, στις 15-17 Απριλίου, στην Ουάσινγκτον, θα συγκεντρωθούν όλα τα μέλη της εαρινής γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη Σύνοδο των Κεντρικών Τραπεζών και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εκεί, στην Ουάσινγκτον, θα επιβεβαιωθεί επισήμως η δεύτερη θητεία της ΚριστίνΛαγκάρντ ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ και θα συζητηθούν οι στόχοι της επόμενης περιόδου. Το «ελληνικό ζήτημα» αποτελεί «αγκάθι» στην ατζέντα του ΔΝΤ και περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, έστω και με το χαμηλό ποσό των 6 δισ. ευρώ, προϋποθέτει μια νέα εμπεριστατωμένη μελέτη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis).

Στο περιβόητο «μυστικό δείπνο της οδού Σουμάν», στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, ο ΠόουλΤόμσεν απείλησε τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών «θεσμών» ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Για να θεωρηθεί «βιώσιμο» (sustainable) το ελληνικό χρέος έως το 2019 και να επιτραπεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, παρά τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που δεσμεύεται να επιτυγχάνει η χώρα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να υποσχεθούν αντίστοιχα την ελάφρυνση του χρέους. Μειώνοντας, δηλαδή, τον αριθμητή του χρέους, θα μπορεί να μειωθεί και ο…παρανομαστής του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι ανακοινώσεις Ντράγκι

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, από τη Φραγκφούρτη συνέβαλαν επίσης στην προσπάθεια «διευκόλυνσης» της ΚριστίνΛαγκάρντ. Από τον Νοέμβριο του 2011, όταν ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι, έχει ανακοινώσει οκτώ μειώσεις επιτοκίων, δύο προγράμματα μακροχρόνιου φθηνού δανεισμού για τις τράπεζες και την επαναγορά ομολόγων. Η χθεσινή ομιλία του Ντράγκι εμπέδωσε το κλίμα των χαμηλών επιτοκίων και άφησε ανοιχτή την προοπτική να αυξηθούν και οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 75-80 δισ. ευρώ με παράλληλη διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Στήριγμα στον Τσίπρα

Ταυτόχρονα, ο «χρησμός Νταϊσελμπλούμ» προσέφερε ισχυρό στήριγμα στον Έλληνα πρωθυπουργό για να μπορέσει να πείσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να ψηφίσει την «καταιγίδα» των μέτρων και Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου. Με το «πολιτικό αφήγημα της ρύθμισης του χρέους», οι βουλευτές μπορούν ευκολότερα να πειστούν να ψηφίσουν το σκληρό Ασφαλιστικό, το φορολογικό, την πώληση των «κόκκινων» δανείων και την παράδοση του νέου Υπερ-Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σε ξένη διοίκηση. Τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018 και οι αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους αποτελούν ψηφίδες του ίδιου παζλ, όπως το ονόμασε χθες ο κ. Νταϊσελμπλούμ.

H συνάντηση με Γκουρία

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την «πολιτική στήριξη» ακόμη και του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχέλ Γκουρία, για να δώσει «αριστερό, κοινωνικό περιτύλιγμα στις μεταρρυθμίσεις» που προβλέπουν το 3ο μνημόνιο και η περιβόητη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ».

Ο ίδιος ο κοινοτικός επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, συνέχισε να στέλνει μηνύματα ότι πρέπει να προηγηθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να ακολουθήσει η συζήτηση για τη νέα ρύθμιση του χρέους.«Για να φτάσει η συζήτηση στο θέμα της λήψης νέων μέτρων για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συμφωνία ενός κοινού και καλού σχεδίου μεταρρυθμίσεων με την ελληνική κυβέρνηση, που είναι απαραίτητη πριν από την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος».

του Χρήστου Ν. Κώνστα

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 11/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict

PolicePress