Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
30 Ιούλ 2018

Το μπλόκο των δανειστών στην «καθαρή έξοδο»

ελληνικο χρεος Οικονομία

Ασφυκτικό «πρέσινγκ» για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων χωρίς… εκπτώσεις περιμένει την κυβέρνηση μετά την 20ή Αυγούστου, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι δανειστές.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι εταίροι προς την ελληνική κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Την 1/1/2019 πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,8 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό περικοπές ύψους 3,356 δισ. ευρώ!

2. Οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες και το Δημόσιο πρέπει να συγκλίνουν προς την επίτευξη του φετινού στόχου και επιπλέον να ενταθεί η διαδικασία μέσα στο 2019, που θεωρείται ως χρονιά-βαρόμετρο.

3. Οι αυξήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως από την 1/1/2019, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά.

4. Ο ΦΠΑ στα νησιά δεν μπορεί να παραμείνει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα μετά την 1/1/2019.

5. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεχάσει οποιεσδήποτε σκέψεις για αύξηση του κατώτατου μισθού και αλλαγή των συλλογικών διαπραγματεύσεων τουλάχιστον έως το 2022.

6. Οι παροχές μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να είναι στοχευμένες και να αφορούν κατά προτεραιότητα την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, δηλαδή συνταξιούχους, προμηθευτές κ.λπ.

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο στο Μόναχο έστειλε μήνυμα προς την Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις στα μέτρα για τις συντάξεις, το αφορολόγητο όριο, τον κατώτατο μισθό και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στις αγορές.

Τόνισε δε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν ακόμη και να ακυρώσουν κάποιο από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την ελάφρυνση του χρέους, αν η Ελλάδα αντιστρέψει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της. Αν αντιστρέψει τις εφαρμοσθείσες μεταρρυθμίσεις, τότε κάποια από τα επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ακυρωθούν», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, από τον Μηχανισμό, θα καταστεί εφικτή, μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες, δηλαδή μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Να σημειωθεί ότι με την εκταμίευση αυτή το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» για την Ελλάδα θα ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ και θα καλύψεις τις δανειακές ανάγκες έως τον Ιούνιο του 2020.

Η συμφωνία του περασμένου μηνός στο Eurogroup, όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι των εταίρων-δανειστών, αποτελεί το «εισιτήριο» για την Ελλάδα, ώστε να αξιολογηθεί από τις αγορές με φόντο την υποχρεωτική εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων. Μάλιστα, εμφανίζουν κοινή γραμμή σε σχέση με ενδεχόμενα… χατίρια που θα γίνουν προς την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ούτε ως αστείο! Τα όσα αποφασίστηκαν σε Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον, στις κλειστές συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δείχνουν ότι το αφήγημα για την κυβέρνηση εν όψει των εξαγγελιών Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πάει περίπατο!

«Καμπανάκια» από το σκληρό ΔΝΤ

Εντονότατο προβληματισμό για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, λόγω των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναμενόταν, το διοικητικό συμβούλιο επιβεβαίωσε στη συνεδρίασή του τη συμμετοχή στο ελληνικό μεταμνημονιακό πρόγραμμα, έχοντας ως εχέγγυα την εφαρμογή των μέτρων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τη διαβεβαίωση των Ευρωπαίων ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο έως το 2032. Σημειωτέον ότι το 2014 το ΔΝΤ είχε συνυπογράψει με τους Ευρωπαίους τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με βάση την πορεία των δημόσιων οικονομικών και των μακροοικονομικών επιδόσεων, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί από τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, το 2015 άλλαξε θεαματικά τα δεδομένα, οδηγώντας σε τεράστια ζημία τη χώρα, επαναφέροντας μάλιστα το πρόβλημα του χρέους, το οποίο μετά το 2032 εξακολουθεί να παραμένει στον… αέρα!

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα απορρέει μέσα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, με έμφαση στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης αλλά και στη μείωση του αφορολόγητου ορίου από την 1/1/2020. Η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα εκφράζει και τον προβληματισμό της, καθώς οι προβλέψεις για το ΑΕΠ αναθεωρούνται συνεχώς προς το χειρότερο. Έτσι, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν και νέα μέτρα αργότερα, στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού σε σχέση με την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup, που επικύρωσε τη βιωσιμότητα του χρέους έως το 2032.

«Κέρβερος» ο Ντράγκι

Τη γραμμή της αυστηρότητας έναντι της Ελλάδας ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συναρτά την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων με την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί κατ’ αρχάς θετική τη συμφωνία του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2032, ωστόσο βάζει πολλούς αστερίσκους και θεωρεί ως κρίσιμης σημασίας τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο τραπεζικό σύστημα με την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών. Μεγάλο μειονέκτημα για την Ελλάδα αποτελεί το τέλος της περιόδου της ποσοτικής χαλάρωσης, από την οποία είχε πάρει… διαζύγιο από το 2015, λόγω της «περήφανης διαπραγμάτευσης».

Στην ουσία, ο Μάριο Ντράγκι και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ευθυγραμμίζονται πλήρως με τη σκληρή γραμμή του ESM και του ΔΝΤ, θεωρώντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μόνο έως το 2032 και με βάση τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί. Η ΕΚΤ επί της ουσίας μπορεί να αποδεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα και περιμένει έως τον Νοέμβριο για να σχηματίσει καλύτερη εικόνα με βάση και τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας στραμμένο το βλέμμα σε πιθανές πολιτικές εξελίξεις μέσα στο φθινόπωρο…

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ