Navigation
24
Ιούν
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
16 Μαΐ 2016

Το Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ “ισοπεδώνει” τις εργασιακές σχέσεις

Εργασία Οικονομία

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στα εργασιακά, που παίρνουν σειρά μετά το φορολογικό τσουνάμι, με το βάρος να πέφτει στις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, με τις συζητήσεις να ξεκινούν ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του Οκτωβρίου.

Ο υπ. Εργασίας  Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητεί την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αν και ο ίδιος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις. Σήμερα ο εργοδότης μπορεί να απολύσει μέχρι και το 5% των εργαζομένων κάθε μήνα. Υπέρβαση του πλαφόν συνιστά «ομαδική απόλυση» για την οποία πρέπει να γνωμοδοτήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και να «υπογράψει» ο υπουργός.

Το ΔΝΤ προωθεί σταθερά στην ατζέντα την απελευθέρωση της διαδικασίας που επιτρέπει, συν τοις άλλοις, και ευκολότερο «ξαφνικό θάνατο» για επιχειρήσεις.

Όπως γράφουν «Τα Νέα» επικαλούμενα πληροφορίες, στις 30 Μαΐου θα επαναληφθεί η διαπραγμάτευση, σε τεχνικό επίπεδο, της κυβέρνησης και των θεσμών για τις αλλαγές που θα γίνουν στα εργασιακά και ειδικότερα στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, σε ομαδικές απολύσεις, συμβάσεις εργασίας και απεργιακό νόμο.

Πρόεδρος της σχετικής επιτροπής είναι ο Ολλανδός καθηγητής των Οικονομικών της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ Γιαν βαν Άουαρς πρώην πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαίων Εργατολόγων.

Η επιτροπή θα υποβάλει πόρισμα για το καθεστώς που ισχύει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά στις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η συγκριτική ανάλυση θα γίνει με βάση δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) οι οποίες έχουν γίνει και αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα, αλλά και τις αποκλίσεις του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου πριν και μετά τα Μνημόνια σε σχέση με ότι εφαρμόζεται διεθνώς.

Το σημαντικότερο ζήτημα που θα εξετάσει η επιτροπή είναι η αλλαγή στον θεσμό των ομαδικών απολύσεων και ειδικότερα το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις που διατηρείται στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, αντί του υπουργού.

Θέμα υπάρχει ως προς την υποχρέωση αιτιολόγησης των απολύσεων, καθώς και με την έλλειψη σχεδίων προστασίας των απολυομένων. Επίσης θα συζητηθεί ο περιορισμένος, σε σύγκριση με άλλες χώρες, χρόνος προειδοποίησης για την κήρυξη απεργιών.

Η Επιτροπή θα ελέγξει, επιπλέον, τις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις που δίνονται και το καθεστώς της διαιτησίας για την επίλυση εργατικών διαφορών, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνεται και ο κατώτατος μισθός.

Σημειώνεται πως σε άλλες χώρες ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά, ενώ για την Ελλάδα έχει ψηφιστεί να ισχύσει κάτι αντίστοιχο, κατόπιν διαβούλευσης, από την 1/1/2017.

Σε ότι αφορά το συνδικαλιστικό νόμο οι δανειστές πιέζουν να αλλάξουν και οι μηχανικσμοί που σχεταίζονται με την προκήρυξη και την πραγματοποίηση απεργιών. Το Ταμειο ζητά την επιβολή σκληρών ρυθμίσεων, όπως η απόφαση για απεργία να λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία 50% +1 των μελών του συνδικάτου ή των εργαζομένων μιας επιχείρησης. Σήμερα οι απεργίες μπορούν να προκηρυθχθούν με αποφάσεις των διοικητικών ή των γενικών συμβουλίων – συνελεύσεων των οργανώσεων.

Όπως εξηγούν συνδικαλιστικά στελέχη, μια τέτοια διάταξη θα ισοδυναμούσε με κατάργηση, επί της ουσίας, του δικαιώματος στην απεργία.

Επίσης οι δανειστές δεν έχουν κρύψει πως θέλουν επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ), το δικαίωμα δηλαδή του εργοδότη να κλείνει προσωρινά την επιχείρηση και να μην πληρώνει, πχ σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict