Navigation
5
Αυγ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
10 Μαΐ 2016

Το Μνημόνιο- “κάβα” των 3,8 δισ. ευρώ σφάζει μισθούς και συντάξεις

Ευρωπαϊκή κρίση Οικονομία

Η “δημιουργική ασάφεια” που ήθελε να φέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, γύρισε μπούμερανγκ στη κυβέρνηση καθώς πλέον αυτοί που “θα χόρευαν με νταούλια και ζουρνάδες” τώρα κρατούν και το “καρπούζι και το μαχαίρι”. Η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως για ακόμη μια φορά και δεσμεύτηκε για κόφτη δαπανών που θα συμπεριλάβει μισθούς και συντάξεις, με μόνο αντάλλαγμα μια ασαφή και μη δεσμευτική διαβεβαίωση πως το ελληνικό χρέος θα… συζητηθεί κάποια στιγμή.

Αντίθετα από ό,τι έλεγε η ατζέντα του Eurogroup, φαίνεται να αποσυνδέεται τελικά η δόση προς τη χώρα μας από την συζήτηση για το χρέος, που επιδιώκεται να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες με συμφωνία πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα όσα συμφωνήθηκαν από τώρα και ως το 2018. Αν το τηρήσει, αμέσως μετά οι Ευρωπαίοι θα κάνουν πράξη την ελάφρυνση για τα επόμενα χρόνια

Από την μια οι υποχωρήσεις και από την άλλη οι ασαφείς δεσμεύσεις

Σε επίπεδο επαφών και δηλώσεων, συμφωνήθηκε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες τα τεχνικά κλιμάκια θα έχουν σκληρή δουλειά. Το κουαρτέτο δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα, αλλά μέσω emails θα γράφονται τα κείμενα. To euroworking group θα συνεδριάσει ξανά  για να εποπτεύσει πώς  ψηφίζονται τα νομοσχέδια και για να αρχίσει να συμπληρώνει το πλαίσιο συμφωνίας για το χρέος.

Ό,τι και αν ειπώθηκε όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες χθες στις Βρυξέλλες, το τελικό κείμενο αποφάσεων που ανακοίνωσε το Eurgroup είναι αυτό που θα αποτελέσει τη βάση των εξελίξεων. Και εκεί υπάρχουν «ασάφειες» που τις ήθελε είτε η ελληνική πλευρά, είτε η πλευρά των δανειστών.

Συγκεκριμένα:

1.      Για τα μέτρα των 5,4 δισ. οι ευρωπαίοι αποδέχτηκαν ως βάση τα 1,8+1,8 δισ. φορολογικά και συνταιοδοτικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση.  Θα συμπληρωθεί σε λίγες μέρες με τις αυξήσεις ΦΠΑ και εμμέσων φόρων, με την απελευθέρωση της πώλησης των στεγαστικών δανείων, πάγωμα μισθών στο δημόσιο κλπ. Ούτε αυτό το πακέτο όμως έχει κλείσει οριστικά, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό να ξαναλλάξουν και μέτρα που έχουν ψηφιστεί.

2.      Για τα επιπρόσθετα μέτρα των 3,6 δισ. ως το 2018, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι δεν θα ψηφίσει λίστα μέτρων, αλλά μόνο έναν προληπτικό μηχανισμό που θα ενεργοποιείται πιθανώς με Προεδρικό Διάταγμα. Μάλλον ούτε οι ευρωπαίοι κατάλαβαν καλά τι προτείνει η κυβέρνηση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, στη βιασύνη τους οι ελληνικές αρχές δεν πρόλαβαν καν να μεταφράσουν στα αγγλικά το κείμενο που παρέδωσαν.

Η αοριστία αντί για συγκεκριμένα μέτρα ήταν επιδίωξη της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο στα συμπεράσματα του Eurogroup καταγράφτηκε επισήμως πια πως θα κόβονται αυτομάτως «οριζόντια» όσο χρειαστεί οι κρατικές δαπάνες, ακόμα και μισθοί και συντάξεις (εξαιρούνται ρητώς μόνον οι δαπάνες για την Άμυνα και την Πρόνοια). Το «όσο χρειαστεί» ίσως σημαίνει λιγότερα μέτρα (από τα 3,6 δισ. που ζητούσε το ΔΝΤ) και δεν θα τα αποκαλύψει όλα τώρα, ίσως όμως και περισσότερα, αν τελικά χρειαστεί.

3.      Για το χρέος, όλα είναι «πιθανά»: η συζήτηση για την ελάφρυνση περιλαμβάνει τρία στάδια (ως το 2018, ως το 2022 και μετά το 2022) και μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο από όσο η αξιολόγηση. Άμεσα θα συμφωνηθεί όμως πως αν η κυβέρνηση κάνει τα πάντα ως το 2018, ως επιβράβευση θα είναι όλα έτοιμα για να ενεργοποιηθεί τότε η ελάφρυνση του χρέους, για τα έτη ως το 2022, αλλά και επιπλέον ελάφρυνση για τα επόμενα πολλά χρόνια. Πίσω από μια αόριστη αναφορά, κρύβεται ίσως και η υπόσχεση πως η Αθήνα θα​ μπορέσει να πάρει και από φέτος κάποιο πρώτο «δωράκι» για το χρέος, εφόσον εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ