Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
2 Ιούλ 2018

Το μήνυμα του Eurogroup προς πολιτικούς και πολίτες

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η χώρα παίρνει μια σχετική ανάσα με τη ρύθμιση του χρέους η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτά που γνωρίζαμε ότι θα συμβούν από το 2014. Πολύ απλά γιατί μεσολάβησε το… ατύχημα του 2015. Εκεί που το 2025 η χώρα θα είχε υπό φυσιολογικές συνθήκες δημόσιο χρέος κάτω του 100% του ΑΕΠ, τώρα θα βολοδέρνουμε έως το 2040 τουλάχιστον προκειμένου να ποσοστό να γίνει διψήφιο. Το 2015 έγιναν εγκλήματα και οι εταίροι-δανειστές μας τα αποτύπωσαν μέσα στη συμφωνία για το χρέος. Έδωσαν μια μικρή επιμήκυνση έως το 2032, μια μικρή “προίκα” 15 δισ. ευρώ για να μην μας πάρει και μας… σηκώσει όταν θα βγούμε στις αγορές και πέραν αυτών ουδέν.

Η χώρα θα βρεθεί σε μια αυστηρή εποπτεία μετά το έγκλημα του 2015. Μιλάμε για ένα αγώνα δρόμου που δεσμεύει τουλάχιστον τις επόμενες 4 κυβερνήσεις έως το 2032, οπότε και θα αρχίσει το πρόβλημα σχετικά με την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους έως το 2060. Οι εταίροι-δανειστές αποφάσισαν να μην… παίξουν άλλο με τα νεύρα τους και επέβαλαν αυστηρότατο πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις. Προφανής στόχος είναι η απελευθέρωση της οικονομίας και η διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για την εκτίναξη του ΑΕΠ. Τα 14 χρόνια έως το 2032 είναι πολύ περιορισμένος χρόνος για μια οικονομία που έχει ένα μη βιώσιμο χρέος της τάξης του 180% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα λόγω του εχθρικού επιχειρείν δεν διαθέτει καλές εφεδρείες για τη στήριξη των επενδύσεων.

Οι αγορές έχουν έναν αρκετά καθαρό ορίζοντα για την Ελλάδα έως το 2032. Αν μη τι άλλο, το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας διαμόρφωσε ένα πλαίσιο προστασίας της Ευρωζώνης από το… καρκίνωμα της Ελλάδας. Από το 2032, όπως λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αρχίζουν και πάλι τα… πολύ δύσκολα. Για τον λόγο αυτό θα αποτελέσει τον… χωροφύλακα ώστε να εφαρμοστούν και να αποδώσουν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις. Μαζί με τους Ευρωπαίους θα ελέγχουν ασφυκτικά οποιονδήποτε αποπειραθεί να αποκλίνει από τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η συμφωνία για τη μερική ρύθμιση μέρους του ελληνικού χρέους έχει και έναν χαρακτήρα παιδευτικό ή και… σωφρονιστικό. Ουσιαστικά, οι δανειστές, μας καθιστούν υπεύθυνους για τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν στο “ατύχημα” του 2015. Μας λένε να προσέχουμε τι ψηφίζουμε γιατί οι λανθασμένες επιλογές έχουν κόστος, το οποίο πρέπει να πληρώσουν αυτοί που τις έκαναν. Το κυριότερο είναι ότι στέλνουν το μήνυμα στις επόμενες κυβερνήσεις, ότι δεν έχουν το δικαίωμα να είναι… ανισόρροπες. Το πολιτικό μνημόνιο είναι δεδομένο και έχει πιο σκληρά χαρακτηριστικά από το οικονομικό. Οποιοσδήποτε διανοηθεί να κάνει… μαγκιές, θα καταδικαστεί σε αφανισμό και ταυτόχρονα θα βάλει τη χώρα σε δοκιμασία με τον κίνδυνο εθνικής καταστροφής. Οι αποφάσεις του Eurogroup έχουν εξόχως οικονομικά χαρακτηριστικά μιας και πρέπει να διευθετηθούν αριθμοί και να επιτευχθούν στόχοι. Όμως, το πραγματικό μήνυμα των εταίρων-δανειστών είναι ότι μετά το τέλος της μνημονιακής υστερίας, τόσο οι πολιτικοί όσο και οι πολίτες αυτής της χώρας είναι απολύτως υπεύθυνοι για ότι καλό ή… κακό μας βρει!

Λουκάς Γεωργιάδης

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ