Navigation
12
Ιούλ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
25 Ιαν 2016

Το μήνυμα της Λαγκάρντ στον Τσίπρα

lagarde-tsipras-θεμα Οικονομία

Την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετέχει με ένα πολύ μικρό ποσό στο 3ο μνημόνιο, με μοναδικό στόχο να διατηρήσει το καθεστώς του «τεχνικού συμβούλου» και «δανειστή» ταυτόχρονα, ανακοίνωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό η Κριστίν Λαγκάρντ.

  • «Η εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να μην αυξηθεί η έκθεση του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία περισσότερο από τα 6 δισ. ευρώ. Μπορώ ελάχιστα να αυξήσω τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα πάνω από το ποσό αυτό, κάτω από συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις. Ο έλεγχος του νέου Υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων μαζί με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι, πλέον, προαπαιτούμενα, για να σε βοηθήσω στην υπόθεση της αναδιάρθρωσης (reprofiling) του χρέους».

Το μήνυμα που πήρε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Νταβός από όλους τους επίσημους συνομιλητές του ήταν ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος δεν θα είναι «χαλαρή και επιεικής», όπως συνέβη με τη διαδικασία για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Το ΔΝΤ απαιτεί να ψηφιστεί ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις χωρίς υπουργική έγκριση, να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος και να σταματήσει η κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Η υλοποίηση σημαντικών πρακτικών μεταρρυθμίσεων και η διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων στους προϋπολογισμούς είναι ο μοναδικός τρόπος για να πειστούν τόσο το ΔΝΤ όσο και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να ασκήσουν κάθε δυνατή επιρροή στην Ευρώπη και, πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία, για να προχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ο επανασχεδιασμός και η αναδιάρθρωση του χρέους.

  • «Δεν μπορείς να υπόσχεσαι διατήρηση των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, όταν, από τα 2,7 εκατ. των σημερινών συνταξιούχων, τουλάχιστον το 1 εκατομμύριο είναι πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες. Τουλάχιστον 200.000 σημερινοί συνταξιούχοι των λεγομένων «ευγενών ταμείων» στην Ελλάδα εισπράττουν συντάξεις εντελώς δυσανάλογες με τις εισφορές που κατέβαλλαν. H 15ετία πρέπει να καταργηθεί. Για να πάρει κάποιος σύνταξη στην Ελλάδα, θα πρέπει να δουλέψει τουλάχιστον 20 χρόνια», προειδοποίησαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών την ελληνική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τεχνικά κλιμάκια πρότειναν μειώσεις ακόμη και των κύριων συντάξεων, εκτιμώντας ότι το ποσοστό αναπλήρωσης πρέπει να μειωθεί κάτω από το 65% του μέσου συντάξιμου μισθού.

Η άποψη των «θεσμών» είναι ότι όσο καθυστερούν η ψήφιση και η υλοποίηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, τόσο ανεβαίνει το κόστος.

  • «Με τα σημερινά δεδομένα, η Ελλάδα δεν πρέπει να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2016, αλλά 2,28 δισ. ευρώ, δεδομένης της ύφεσης και της εισφοροδιαφυγής».

Ακόμη και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για να μην αφήσει αμφιβολίες όσον αφορά την ενιαία στάση των «θεσμών» απέναντι στην Ελλάδα, εξήγησε ότι η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στα ακόλουθα ζητήματα:

– Δημοσιονομικοί στόχοι 2018-2019

– Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

– Μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Απόλυτα συντονισμένη με το κλίμα πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν και η επίσημη ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ:

  • «Η γενική διευθύντρια του Ταμείου επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσα από ένα αξιόπιστο και περιεκτικό μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, όπως επίσης και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα είναι σε μια βιώσιμη πτωτική πορεία…». Κατά την άποψη του ΔΝΤ, το μνημόνιο ΙΙ έχει κλείσει, επομένως οι δόσεις των 13 δισ. ευρώ που έπρεπε να είχε καταβάλει το ΔΝΤ από τον Μάιο του 2014, αλλά συνεχώς ανέβαλε, δεν θα καταβληθούν ποτέ».

Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν μεταφέρει και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων του Eurogroup. Ωστόσο, στελέχη των «θεσμών» αμφιβάλλουν κατά πόσο το μήνυμα αυτό έφτασε και στα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, συνέδεσε την όποια πρωτοβουλία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη διατήρηση και την περαιτέρω επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος από την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας την ανάγκη για εξορθολογισμό του προϋπολογισμού.

του Χρήστου Κώνστα

Το παρόν κείμενο δημοσιεύεται στην εφημερίδα Παρασκήνιο 23/01

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ