Navigation
16
Μαΐ
location
Αθήνα
25oC
Αίθριος - καθαρός
31 Δεκ 2017

Το… μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ φόρους και περικοπές 7 δισ. το 2020

εφορια Νέα | Οικονομία

Η διανομή του μερίσματος των 720 εκατ. ευρώ σε περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή μέτρων ύψους 7 δισ. ευρώ έως το 2020, δημιουργώντας παράλληλα ένα επικίνδυνο οικονομικοκοινωνικό «κοκτέιλ» και απειλώντας ευθέως τους δημοσιονομικούς και μακροοικονομικούς στόχους!

του Λουκά Γεωργιάδη

Η εφάπαξ παροχή κατά μέσο 480 ευρώ που έλαβαν περίπου 3 εκατ. ωφελούμενοι-δικαιούχοι έρχεται σε συνέχεια της επιβολής φόρων και περικοπών ύψους 7,5 δισ. ευρώ που οδήγησαν πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά σε απώλειες κατά μέσο όρο 1.875 ευρώ κατά την τριετία 2015-2017.

Και βέβαια ακολουθούν νέα μέτρα και προσαρμογές ύψους 7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020 που αφορούν περίπου 4.000.000 μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς από τον Δεκέμβριο του 2018 θα εφαρμοστούν η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», το νέο αφορολόγητο όριο (που ίσως έρθει και νωρίτερα), αλλά και οι νέες επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Συνολικά, η «περήφανη διαπραγμάτευση» του 2015 οδηγεί σε περικοπές εισοδημάτων και αυξήσεις φόρων ύψους 14,5 δισ. ευρώ που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αγγίζουν το σύνολο των νοικοκυριών. Η «λυπητερή» Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο η πρόσθετη επιβάρυνση από την πολιτική της κυβέρνησης διαμορφώνεται περίπου στα 3.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό! Τα μέτρα για τη μείωση των συντάξεων θα αφαιρέσουν άνω των 2 δισ. ευρώ από την τσέπη περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχων επιφέροντας απώλειες κατά μέσο όρο 1.333 ευρώ σε ετήσια βάση ή σχεδόν 2 συντάξεων ετησίως!

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και άλλοι 235.000 χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι είτε θα χάσουν πλήρως το ΕΚΑΣ, είτε θα δουν μειώσεις έως και 70%, ενώ κάποιοι θα λαμβάνουν μηνιαίως το ποσό των 35 ευρώ! Από τα μέτρα της κυβέρνησης, περί τα 3 εκατ. νοικοκυριά θα χάσουν από 600-1.000 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, δηλαδή θα… χαρίσουν έναν ακόμη μισθό! Στις επιμέρους κατηγορίες πρέπει να επισημανθεί ότι δεκάδες χιλιάδες ένστολοι θα χάσουν έως και 230 ευρώ μηνιαίως λόγω εφαρμογής του νέου μισθολογίου και αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, η οποία μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2017!

Μεταξύ των μέτρων του 2018 περιλαμβάνεται επίσης η απώλεια της έκπτωσης φόρου 1,5% για τις προαναφερόμενες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων στη διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Δραματική αναμένεται να είναι η επόμενη χρονιά και για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες καθώς πλέον οι εισφορές τους θα υπολογίζονται επί των ακαθαρίστων αποδοχών, ενώ χιλιάδες απασχολούμενοι που αμείβονται με απόδειξη δαπάνης θα επιβαρυνθούν με εισφορές 26,85%, αφού πρώτα αφαιρεθεί το 20% από το μεικτό ποσό που λαμβάνουν!

Για τους αγρότες προβλέπεται επίσης αύξηση του συντελεστή των εισφορών για κύρια ασφάλιση από το 14% στο 16%. Ένα από τα μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω το σύνολο των φορολογούμενων είναι η κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου όταν προσκομίζονται δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ δραματική είναι η μείωση κατά 50% τόσο των ποσών όσο και των δικαιούχων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Οι κάτοικοι νησιών σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα θα γνωρίσουν την… οδυνηρή εμπειρία από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, ενώ για τα 5 νησιά που δοκιμάζονται από το προσφυγικό πρόβλημα (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος) δόθηκε εξάμηνη παράταση. Χιλιάδες τρίτεκνοι και πολύτεκνοι αναμένεται να δουν επίσης μείωση στα επιδόματα που λαμβάνουν για κάθε παιδί, ενώ στους χαμένους περιλαμβάνονται όσοι ενοικιάζουν βραχυχρόνια τα ακίνητά τους μέσω AirBnB.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε στις 29/12/2017

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ