Navigation
11
Μαΐ
location
Αθήνα
27oC
Αίθριος - καθαρός
27 Μαΐ 2019

Το μέλλον της Ελλάδας περνά από την Ευρωπαϊκή Ένωση

κομισιον Νέα

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι ως προς τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια. Υφίσταται μεγάλες προκλήσεις από την εξάρτηση στις εισαγωγές ενέργειας και την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με περιορισμένο προϋπολογισμό. Όμως, η ενέργεια είναι η ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας», αναφέρει ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) στην καμπάνια του, SEV4Europe.

Μέσα σε αυτή την Ευρώπη, στην οποία η ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας υπόθεση, η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο.

Σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έγινε προ ημερών στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα «Ευρωεκλογές 2019 – Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει», ο Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, μας υπενθύμισε την δήλωση του τότε (1961) προέδρου του ΣΕΒ Λεωνίδα Κανελλόπουλου, «μια δήλωση που παραμένει επίκαιρη τόσες δεκαετίες μετά»: «Η σύνδεσή μας με την ΕΟΚ θέτει ολόκληρη την Ελλάδα ενώπιον των προβλημάτων της».

«Ποτέ άλλοτε η ευρωπαϊκή ιδέα δεν αντιμετώπιζε τόσο σημαντικές προκλήσεις όσο σήμερα», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τονίζοντας ότι «ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα είναι το ενεργειακό».

Αποκαλυπτικοί αριθμοί

Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ πρέπει να επενδυθεί στον ενεργειακό τομέα της ΕΕ έως το 2020 και μόνο. Η ΕΕ σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ενέργειας στον κόσμο, καθώς εισάγει το 53% της ενέργειάς της, με ετήσιο κόστος 400 δισ. ευρώ περίπου. Εάν υπήρχε ένα κατάλληλα διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομούν έως και 40 δισ. ευρώ τον χρόνο. Το 75% του αποθέματος κατοικιών δεν είναι ενεργειακά αποδοτικό, το 94% των μεταφορών εξαρτάται από το πετρέλαιο, το 90% του οποίου είναι εισαγόμενο. Οι τιμές χονδρικής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι κατά 30% υψηλότερες, ενώ οι αντίστοιχες τιμές φυσικού αερίου είναι κατά 100% υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχουν συνδυασμένο ετήσιο κύκλο εργασιών 129 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολούν πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα. Η πρόκληση είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στις παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έως το 2030, η ΕΕ στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40%, στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τουλάχιστον 27% και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον 27%.

Παγκόσμιο περιβάλλον

Όμως «δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορέσει να σταθεί μόνη στο παγκόσμιο περιβάλλον, το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον θα βοηθήσει τις χώρες να σταθούν καλύτερα στον παγκόσμιο χάρτη, με ανταγωνιστικές οικονομίες και καλύτερες θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ: «Και ο καλύτερος τρόπος να διασφαλιστούν τα ελληνικά συμφέροντα είναι η εκλογή Ελλήνων ευρωβουλευτών άξιων και με αξίες, για μια Ελλάδα ισχυρή, σε μια Ευρώπη που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της». «Οι ευρωεκλογές, όπως κάθε εκλογική διαδικασία, είναι μία κορυφαία πολιτική στιγμή, που οι πολίτες των 27 χωρών επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα συν-διαμορφώσουν πολιτικές που θα αφορούν το μέλλον μας», συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Κατά δήλωση του αντιπροέδρου του ΣΕΒ «όπως το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, έτσι και ο ανταγωνισμός και η οικονομία είναι παγκόσμια. Η Ευρώπη πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό καλά, γιατί όσο μπροστάρης κι αν είναι σε αυτή την προσπάθεια, αντιπροσωπεύει μόλις το περίπου 9% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων ρύπων και έως το 2030 θα πέσει στο 6%! Και αν πιέσει υπερβολικά την εσωτερική της οικονομία χωρίς οι άλλες υπερδυνάμεις να ακολουθούν στο μονοπάτι αυτό, όχι μόνο θα χάσει η ίδια αλλά θα χάσει και ο πλανήτης», είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα τον κλάδο του αλουμινίου. Στον κλάδο που γνωρίζω καλά, το αλουμίνιο, η Κίνα έχει καταφέρει να εκτιναχθεί στο 60% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής (από περίπου 10% το 2000), με αθέμιτες επιδοτήσεις και ηλεκτροδότηση σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανθρακικές μονάδες! Σε πρόσφατη μελέτη του ΟΑΣΑ αναδεικνύονται οι στρεβλώσεις στην αγορά αυτή, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς της Κίνας. Αλλά και η Αμερική, ανεξάρτητα τι πιστεύει κανείς για τον πρόεδρό της, αυτήν τη στιγμή ακροβατεί σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και έχει κάνει κινήσεις και κατά της Ρωσίας. Όλα αυτά δημιουργούν έναν δύσκολο γρίφο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, που αγωνίζεται να συμπορευτεί με τον απαιτητικό στόχο της απανθρακοποίησης αλλά και να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική, απέναντι σε κράτη και εταιρείες που δεν ακολουθούν πάντα τις ίδιες νόρμες».

Ενεργειακό κόστος

Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, αλλά ακόμα περισσότερο της ελληνικής μεταποίησης, «περνάει μέσα από την ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού κόστους. Σήμερα το ενεργειακό κόστος της ΕΕ είναι κατά κανόνα υψηλότερο σε σχέση με τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες. Στην Ελλάδα, είναι 30% υψηλότερο από την ΕΕ».

Εσωτερική αγορά

  • «Η τιμή των ρύπων (CO2) έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα (από ~7€ ανά δικαίωμα στις αρχές του 2018 σε ~25€ ανά δικαίωμα σήμερα). Το γεγονός αυτό επιφέρει αντίστοιχη επιβάρυνση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι οι παραγωγοί (που υποχρεούνται να παραδώσουν ένα δικαίωμα για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπουν) μετακυλούν το επιπλέον κόστος στην κατανάλωση».
  • «Χωρίς επαρκή αντιστάθμιση, οι ελληνικές βιομηχανίες κινδυνεύουν άμεσα με απώλεια ανταγωνιστικότητας απέναντι στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές του κόσμου όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο κόστος ρύπων. Επομένως, κρίνεται το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, η οποία συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας, δημιουργεί θέσεις εργασίας κ.λπ.».
  • «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας συνεισφέρει στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.λπ.».
  •  «Η σωστή ανάπτυξη του ανταγωνισμού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα οδηγήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

«Το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και να προσαρμοστούμε με μεγαλύτερη επιτυχία. Όλοι μαζί στο πλαίσιο της ΕΕ ή θα επιστρέψουμε ο καθένας στη φαντασιακή ασφάλεια που παρέχει η χώρα του;» είπε στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

Η Ελλάδα πρέπει να διανύσει διπλάσιο δρόμο

Για να είναι επιτυχής η Ενεργειακή Ένωση στην Ευρώπη πρέπει: οι Ευρωπαίοι πολίτες να (είναι και να) βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας. Και οι τιμές της ενέργειας να είναι προσιτές και ανταγωνιστικές. Η ενέργεια να είναι ασφαλής και βιώσιμη, και να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός με μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής για κάθε καταναλωτή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των ΑΠΕ νέας γενιάς και να είναι αυξημένη (παγκοσμίως) η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Ενεργειακή Ένωση, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημαίνει κυρίως:

  • Ρήτρα αλληλεγγύης: μείωση της εξάρτησης από έναν και μόνον προμηθευτή και πλήρης συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις συμφωνίες των χωρών της ΕΕ για αγορά ενέργειας ή φυσικού αερίου από χώρες εκτός ΕΕ.
  • Ροή ενέργειας: ελεύθερη ροή ενέργειας διαμέσου των συνόρων, με αυστηρή εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων σε τομείς όπως ο ενεργειακός διαχωρισμός και η ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών – με τη λήψη νομικών μέτρων εφόσον χρειάζεται. Σημαντική αναμόρφωση των κρατικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς και σταδιακή κατάργηση των περιβαλλοντικά επιζήμιων επιδοτήσεων.
  • Μεγαλύτερη βαρύτητα στην ενεργειακή απόδοση: ουσιαστική επανεξέταση της ενεργειακής απόδοσης.
  • Μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με διάρκεια: εύκολη και αποτελεσματική απορρόφηση από το δίκτυο της τοπικά παραγόμενης ενέργειας και από ανανεώσιμες πηγές.

Οι διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν μέχρι σήμερα οι χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα διαφορετικά συμφέροντα που έχουν με άλλες εκτός της ΕΕ, το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης των κρατών-μελών της (Βορράς, Νότος) είναι παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη για τη συντόμευση υλοποίησης του στόχου της Ενεργειακής Ένωσης.

Η Ελλάδα πρέπει να διανύσει διπλάσιο δρόμο έως ότου βρει τον βηματισμό της στη διαμορφούμενη Ενεργειακή Ένωση στην ΕΕ και λόγω απόστασης από την καρδιά της Ευρώπης και λόγω γειτνίασης της με την Τουρκία που επηρεάζει (άμεσα) την ενεργειακή της πορεία.

 

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict