Navigation
2
Δεκ
location
Αθήνα
13oC
Αρκετά σύννεφα
8 Μαρ 2018

Το μεγαλύτερο brand μιας χώρας είναι η… σοβαρότητα!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η ευημερία μιας χώρας καθορίζεται από άξονες και κανόνες που διέπουν τις σχέσεις των πολιτών της και αποτελούν καθρέφτη για τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος Έλληνας θέλει να σπουδάσει, δεν θα πάει στη Βόρεια Κορέα ή τη Βενεζουέλα, αλλά θα προτιμήσει χώρες με σταθερότητα και προοπτικές.

Είναι ξεκάθαρο ότι για να μπορέσει κάποιος να έχει οφέλη στον σημερινό κόσμο πρέπει να διαθέτει κατ΄ αρχάς σοβαρότητα, ώστε να τυγχάνει του ανάλογου σεβασμού. Η σοβαρότητα συνοδεύεται από την υπευθυνότητα και την ωριμότητα που πρέπει να διαθέτεις για να μπορείς να καθίσεις στο τραπέζι και να συζητήσεις, να απαιτήσεις, να δώσεις, να πάρεις, να κερδίσεις.

Σε μια χώρα καταλαβαίνεις το επίπεδο σοβαρότητας από το κατά πόσο αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις λένε Α και εννοούν Β. Ή, όταν πράττουν Β, ενώ έχουν διαβεβαιώσει ότι θα πράξουν το Α. Όταν πηγαίνεις στα διεθνή φόρα και ιδίως όταν έχεις ανάγκη από λεφτά δεν μπορείς να λες στους εκπροσώπους 350 εκατ. πολιτών ότι “δεν θα κάνω τίποτα και θα μου δώσετε τα λεφτά που θέλω”, όπως είχε δηλώσει κάποιος με σηκωμένους… γιακάδες το 2015 σε κάποιο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης! Την αναφορά της ατάκας χωρίς να κατονομάσει το πρόσωπο (το… ξέρουμε!) έκανε ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Euro Working Group Thomas Wieser από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την περασμένη εβδομάδα.

Πέραν της οικονομίας υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι τομείς που εκπέμπουν ένα μήνυμα προς τον έξω κόσμο. Όπως και να το κάνουμε καταδρομικές επιχειρήσεις με ρίψη φέιγ-βολάν μέσα στην καρδιά της εθνικής μας ασφάλειας, το Πεντάγωνο, αν μη τι άλλο δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα ως εξαίρετες πράξεις… διαφήμισης της χώρας μας. Ιδίως, όταν όλα αυτά τα βλέπουν οι… κακοί μας γείτονες και σκαρφίζονται διάφορα, όπως στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Καταδρομικές επιχειρήσεις σε πρεσβείες και ξένα επιμελητήρια, αν μη τι άλλο δείχνουν τι χώρα είμαστε. Παράδεισος! Επίσης, το ίδιο συμβαίνει όταν η συντεταγμένη πολιτεία λαμβάνει αποφάσεις για δολοφόνους που έχουν αφαιρέσει… 5, 6 ή 7 ζωές, ώστε να λαμβάνουν άδειες, αφού πρόκειται για… αγωνιστές! Αν μη τι άλλο εκπέμπεις μια εικόνα ανομίας και τριτοκοσμικής… κομμουνιστομπανανίας. Άλλωστε, θα πει κάποιος μεταξύ σοβαρού και… θρασύτατου αστείου “και αν μείνει μέσα στη φυλακή ο φονιάς θα αναστηθούν τα θύματα του”; Λεπτομέρειες…

Σοβαρότητα για μια χώρα σημαίνει ότι στο ναό της γνώσης, δηλαδή στο πανεπιστήμιο είσαι σταθερά ταγμένος να προστατεύσεις αν μη τι άλλο κάποιες σταθερές του πολιτισμού σου, τον οποίο υποτίθεται έδωσες στους άλλους, όταν βρίσκονταν πάνω στα… βελανίδια. Σοβαρότητα σε μια χώρα σημαίνει ότι μέσα από ένα σύστημα αξιοκρατίας τοποθετείς στη διοίκηση κρατικών δομών ανθρώπους που έχουν προσόντα και αν μη τι άλλον αποφεύγεις να διορίσεις κάποιον… φανοποιό σε νοσοκομείο ή αντιστοίχως έναν γιατρό που θα εποπτεύει τα… ΚΤΕΟ της χώρας.

Το θέμα της σοβαρότητας μιας χώρας είναι πάνω απ΄ όλα θέμα των επιμέρους υποσυνόλων. Από τη σοβαρότητα των υποσυνόλων εξαρτάται η σοβαρότητα αυτών που θα κυβερνήσουν. Όσο περισσότερα είναι τα υποσύνολα που προτιμούν… ασόβαρους, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το πρόβλημα που θα συναντήσεις. Πέραν της ανάγκης να σε διοικούν τα καλύτερα βιογραφικά με γνώσεις και εμπειρία, απαιτείς ως πολίτης να έχεις τους καλύτερους, τους σοβαρότερους, τους πιο μεθοδικούς και τους πιο αποτελεσματικούς. Όπως ακριβώς όταν θέλεις να κάνεις μια εγχείρηση, δεν θα πας σε ειδικευόμενο γιατρό, αλλά σε αυτόν που είναι ειδικευμένος.

Οι ανοησίες με τους… σηκωμένους γιακάδες τη στιγμή που είσαι χρεοκοπημένος και ετοιμάζεσαι να… σκίσεις τα μνημόνια συνιστούν βλαπτικές πράξεις για τα συμφέροντα της χώρας. Πιθανόν, να ξεφεύγουν θεαματικά των διαστάσεων μια απλής πολιτικής επιλογής. Αν πιστεύεις ότι μπορείς με ένα παπάκι να τρακάρεις μετωπικά τριαξονική νταλίκα, τότε επιεικώς είσαι… ριψοκίνδυνος. Οταν δείχνεις ανοχή στην ανομία και ανέχεσαι τον εξευτελισμό του κοινοβουλίου ή του Πενταγώνου από κάτι… γνωστά παιδάκια, δεν μπορεί να λες ότι είσαι πολίτης σε μια σοβαρή χώρα. Ή, αν πιστεύεις ότι αυτό είναι ακτιβισμός και… αγώνας, τότε αντιμετωπίζεις σοβαρό πρόβλημα εγκεφαλικής λειτουργίας. Δεν μπορεί να ξεφτιλιζόμαστε από μόνοι μας, να τυγχάνουμε μιας… συμπαθητικής κατανόησης από τους εταίρους και να λειτουργούμε σαν απροσάρμοστοι. Δεν δίνουμε την εικόνα σοβαρού κράτους και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να μας πάρουν οι άλλοι στα σοβαρά…

Η διολίσθηση σε καταστάσεις… εκνευριστικής γελοιότητας από ανθρώπους που δεν μπορούν στο πλαίσιο του αξιακού τους κώδικα να αντέξουν τις πιο απλές δόσεις στοιχειώδους σοβαρότητας, αποτελεί αναμφίβολα πρόβλημα. Το έλλειμμα σοβαρότητας σε συνδυασμό με τον λαϊκισμό, τη χυδαιότητα και το θράσος, μετατρέπουν μια κοινωνία σε γελοία, αμόρφωτη, υποκριτική και ανάγωγη. Εάν αυτό θέλουν να επιτύχουν κάποιοι αδιαφορώντας για το μέλλον των επόμενων γενεών, να ξέρουν ότι πάντα έρχεται η ώρα που παίρνουν τις απαντήσεις τους. Όταν φτάνεις στον απόπατο της παρακμής και προσπαθείς να προσαρμόσεις μια ολόκληρη κοινωνία σε αρρωστημένες καταστάσεις, τότε έχεις στο μυαλό σου την καταστροφή της χώρας σου. Όταν δεν σέβεσαι τον πολιτισμό σου, τη χώρα σου και τους συμπολίτες σου μη επιδεικνύοντας την απαιτούμενη σοβαρότητα, τότε μην έχεις την απαίτηση να σε πάρουν στα σοβαρά οι άλλοι. Θα τρως σφαλιάρες και θα γελάνε μαζί σου. Εκτός αν είσαι… χαζοχαρούμενος και απολαμβάνεις τις φάπες!

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ