Navigation
9
Μαΐ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
3 Δεκ 2018

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό στη ΔΕΗ

ηλεκτρικη ενεργεια ΔΕΗ Οικονομία

Κυρίαρχη η ΔΕΗ ΑΕ χτίζει το ενεργειακό της μέλλον πάνω στον δρόμο που χάραξε η διοίκησή της, διαγράφοντας από τα… βιβλία της επιχείρησης τη θυγατρική της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Κάποιες κακές γλώσσες μάς είπαν «το μεγάλο ψάρι έφαγε το μικρό».

Την απορία του, πάντως, πώς μπορεί η ΔΕΗ με τις θέσεις της υπέρ του λιγνίτη και με τις αγκυλώσεις που έχει απέναντι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να προχωρήσει σχεδιασμούς που αφορούν τις ΑΠΕ, μας εξέφρασε ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος (για μια διετία) της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), Ηλίας Μοναχολιάς, με αφορμή την απόφαση της Μητρικής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να προχωρήσει στην απορρόφησή της: «Η απόφαση αυτή θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση των εκτελούμενων έργων και την υλοποίηση του τρέχοντος επιχειρηματικού σχεδίου στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών. Επίσης τώρα θα χαθεί το πλεονέκτημα της ευελιξίας που διέθετε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες», είπε ο κ. Μοναχολιάς, σε αντίθεση με την τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» του ΙΕΝΕ, που εκτιμά ότι η κίνηση της διοίκησης της ΔΕΗ σηματοδοτεί τον αναπροσανατολισμό της δραστηριότητας της επιχείρησης στην πράσινη ενέργεια: Ως ΔΕΗ προσαρμοζόμαστε με γοργούς ρυθμούς (σ.σ. στις νέες συνθήκες αγοράς). Με την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του δυναμικού της ΔΕΗ θα ενταχθεί στην ανάπτυξη και στη διαχείριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Καλώς απορροφήθηκε η ΔΕΗΑΝ, τι κατάφερε άλλωστε, λέει από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Αδαμίδης, από τον οποίο ζητήσαμε το σχόλιό του: Όταν ξεκίνησε, είχε μερίδιο αγοράς 10% και σήμερα μετά βίας 3%. Επανέλαβε ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην ανάκτηση ενός σημαντικότερου ρόλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που ήταν πρωτοπόρος στον τομέα αυτόν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφήνοντας αιχμές ότι δεν είναι σήμερα. Και ότι παράλληλα τερματίζεται το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και των εργαζομένων «πολλών ταχυτήτων» στον ίδιο επιχειρηματικό Όμιλο.

Μοναδική διέξοδος

Στέλεχος της αγοράς που δραστηριοποιείται στον χώρο των ΑΠE, σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, μας είπε για το θέμα της απορρόφησης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη μητρική εταιρία: Η McKinsey, στο business plan που πρότεινε για το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ σχετικά με τις ΑΠΕ, αναφέρεται στην ανάγκη της Δημόσιας Επιχείρησης να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές ως μοναδική διέξοδο για την εταιρεία στα χρόνια που έρχονται. Και έδωσε αυτά τα σενάρια:

«Στελέχωση της ΔΕΗΑΝ από υπαλλήλους της ΔΕΗ για να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό που απαιτείται για μια μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη ή τη δημιουργία νέας διεύθυνσης ΑΠΕ εντός της ΔΕΗ, στην οποία θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Το ΔΣ της ΔΕΗ διάλεξε έναν τρίτο δρόμο. Απορρόφησε τη ΔΕΗΑΝ χωρίς δημιουργία Διεύθυνσης ΑΠΕ. Οι δραστηριότητες της ΔΕΗΑΝ θα μοιραστούν σε υφιστάμενες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η γεωθερμία και η βιομάζα θα είναι στην αντίστοιχη Διεύθυνση που χειρίζεται τους θερμικούς σταθμούς, τα μικρά υδροηλεκτρικά στη Διεύθυνση των μεγάλων υδροηλεκτρικών κ.ο.κ. Υπάρχει δηλαδή κατακερματισμός.

Ενώ η ΔΕΗΑΝ ήταν μια υγιής επιχείρηση, με κέρδη και χωρίς δανεισμό, και μπορούσε να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια από την εγχώρια και τη διεθνή αγορά, δεν ισχύει το ίδιο για τη μητρική εταιρία η οποία, ως γνωστόν, έχει προβλήματα ρευστότητας (από ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της) και δανείζεται με υψηλότερα επιτόκια.

Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών (όπως ισχύει πλέον) απαιτεί να είναι κανείς ανταγωνιστικός και, για να συμβεί αυτό, χρειάζεται μεταξύ άλλων να έχει πρόσβαση και σε φθηνό δανεισμό».

ΕΤΜΕΑΡ

«Μετά τα μέτρα που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ) πέρασε από ελλείμματα σε πλεονάσματα.

Για να μη δημιουργηθεί μάλιστα εκ νέου πρόβλημα στο μέλλον, έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές να υπάρχει πάντα ένα μαξιλάρι 70 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόσμενο.

Ένας από τους τροφοδότες του Ειδικού Λογαριασμού είναι και το ΕΤΜΕΑΡ. Όσο ο Ειδικός Λογαριασμός είναι ισοσκελισμένος ή/και πλεονασματικός, δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ. Αν υπάρχει ένας θεωρητικός κίνδυνος, αυτός είναι να κοπούν άλλοι τροφοδότες του Ειδικού Λογαριασμού (π.χ. το λιγνιτικό τέλος ή να μη δίνονται επαρκείς πόροι από τα δικαιώματα εκπομπών CO2). Πράγματι, κάποιοι από τους πόρους αυτούς θα περικοπούν (π.χ. το τέλος λιγνίτη) με απόφαση του υπουργού Ενέργειας. Αν όμως οι λοιποί πόροι επαρκούν για να μείνει ο Ειδικός Λογαριασμός ισοσκελισμένος και να υπάρχει και το μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το ΥΠΕΝ ισχυρίζεται ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Κάποιοι επενδυτές όμως ανησυχούν ότι αν υπάρξουν π.χ. δικαστικές αποφάσεις που να δικαιώνουν επενδυτές που προσέφυγαν γιατί δεν εισπράττουν τόκους υπερημερίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ, τότε μπορεί να δημιουργηθεί “τρύπα”. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δανειστές εισηγούνται αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού».

Η McKinsey στην πρότασή της προς τη ΔΕΗ κάνει λόγο για: «Ανάπτυξη 2-2.5 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030-2035, αύξηση του μεριδίου της επιχείρησης από 3% σε 10% μέχρι το 2022 (η ΔΕΗ να καλύπτει περίπου το 25% της νέας δυναμικότητας ΑΠΕ που θα εγκατασταθεί στο σύστημα), αύξηση των λειτουργικών κερδών EBITDA από τις ΑΠΕ κατά 73 έως 84 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022, επανατοποθέτηση της ΔΕΗΑΝ ως προς την ιδιοκτησιακή δομή, τις δυνατότητες κ.λπ.».

«Αποχαιρετώντας» τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να πούμε ότι ιδρύθηκε το 1998 ότι ήταν 100% θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ και πως ήταν «η μόνη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιούνταν και στις πέντε μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κατέχει σήμερα μερίδιο αγοράς περίπου 2,9%».

Στην ιστοσελίδα της ΔΕΗΑΝ τονίζεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες «συνεχίζει την παράδοση της ΔΕΗ η οποία είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που από το 1982 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των ΑΠΕ».

Το ’φερε έτσι η… ζωή που η ΔΕΗ θα συνεχίσει τη δική της παράδοση! Μένει να το αποδείξει εμπράκτως.

«Φιλόδοξοι οι στόχοι του ενεργειακού σχεδιασμού»

«Υποδεχόμαστε πολύ θετικά το σχέδιο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού. Συμφωνούμε με τις κεντρικές στρατηγικές του στοχεύσεις και θα συμβάλουμε καθοριστικά για την υλοποίηση των στόχων και ειδικότερα τον στρατηγικό στόχο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, κατά την ομιλία του στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2018» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ): Είναι πολύ σωστοί οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών, την εξοικονόμηση και την ενεργειακή απόδοση, την ηλεκτροκίνηση και τις διασυνδέσεις. Βεβαίως είναι πολύ φιλόδοξοι. Κάποιοι ίσως και υπέρμετρα φιλόδοξοι. Ξεπερνούν τους ευρωπαϊκούς στόχους. Η επίτευξή τους προϋποθέτει λειτουργία όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών του κράτους και των ΟΤΑ, καθώς και των διαφόρων φορέων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ κ.λπ.) και βέβαια της ΡΑΕ. Δεν διστάζω να τονίσω ότι εδώ θα κριθούν πολιτικές, πρακτικές, νοοτροπίες, αντιλήψεις.

Καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος του μοντέλου της αγοράς που θα αντικαταστήσει τις παθογένειες του σημερινού συστήματος, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης ο οποίος, αναφερόμενος στην «απολιγνιτοποίηση» διευκρίνισε: «Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα με διαστάσεις ευρύτερες από το ενεργειακό καθαυτό και πολύ περισσότερες παραμέτρους εκτός από την ασφάλεια εφοδιασμού. Πρόκειται για το κόστος Ενέργειας, την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, τις τοπικές κοινωνίες, τους εργαζομένους, την ανάπτυξη περιοχών εξαρτώμενων σήμερα από τον λιγνίτη σε συνθήκες μείωσης λιγνιτικής παραγωγής με εναλλακτικές επιχειρηματικές και παραγωγικές δραστηριότητες. Ίσως εδώ θα πρέπει να αντλήσουμε από την εμπειρία άλλων χωρών. Να συστήσουμε, για παράδειγμα, ένα Συμβούλιο Απολιγνιτοποίησης με επιστημονική επάρκεια, ευρεία εκπροσώπηση και κατάλληλες αρμοδιότητες».

Για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, παρατήρησε: Η συμμετοχή των ΑΠΕ στοχαστικού χαρακτήρα (φωτοβολταϊκά και αιολικά) προβλέπεται να αυξηθεί πολύ – η ισχύς κατά 166%, και η ενέργεια κατά 180%. Ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη για το τι θα γίνει με την Ενέργεια βάσης. Αν επιμείνουμε χωρίς αύξηση της θερμικής ενέργειας, θα πρέπει να προβλεφθούν εγκαταστάσεις αποθήκευσης ισχύος πολλών GW, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Συστήματος.

Για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας συμφώνησε ότι «προφανώς, ο στόχος που τίθεται για προσιτή Ενέργεια σε όλους τους πολίτες είναι αδήριτη ανάγκη».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ