Navigation
7
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
7 Δεκ 2015

Το μεγάλο παζάρι με τους δανειστές και η “θυσία” των συντάξεων

Κρίση Χρεοκοπία Χρέος Οικονομία

To “Μεγάλο Παζάρι” θα λάβει χώρα στο επόμενο Eurogroup για την Ελλάδα, με τους δανειστές να περιμένουν να κλείσουν τα 13 προαπαιτούμενα της νέας υποδόσης που αναμένεται και θα επισφραγίσει την “άτακτη” συνθηκολόγηση της κυβέρνησης.

Ο κύριος Τσακαλώτος αναμένεται να δεσμευτεί πως άμεσα θα εκπληρωθούν τα 13 προαπαιτούμενα που θα φέρουν το 1 δισ. ευρώ πριν την 31η Δεκεμβρίου, αλλιώς θα κάνει πολλούς μήνες για να τα ξαναδεί η χώρα μας γιατί η συγκεκριμένη δόση έχει «ημερομηνία λήξης».

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η τύχη των «κόκκινων δανείων» και ποιοι φορείς (funds) θα τα πάρουν στα χέρια τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι, αρχικά τουλάχιστον, να μεταβιβαστούν μόνον επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα στεγαστικά των νοικοκυριών. Ούτως ή άλλως όμως, εγκαινιάζεται επισήμως και στη χώρα μας ο θεσμός της αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που σημαίνει ότι η περίοδος της αθωότητας για τις σχέσεις τραπεζών-δανειοληπτών πλέον τελείωσε.

Μείζον ζήτημα στις διαπραγματεύσεις αυτές θεωρείται και το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, με τους θεσμούς να ζητούν μεγαλύτερες μειώσεις στους χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να ανοίξει η «ψαλίδα» υπέρ των υψηλόμισθων, για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η πρωτοβουλία και η ανάληψη ευθύνης στο δημόσιο τομέα.

Το «πακέτο» των προαπαιτουμένων ολοκληρώνεται με τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, την επιλογή του διαδόχου της κυρίας Αικατερίνης Σαββαΐδου στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, τις αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Για τα θέματα αυτά, το κουαρτέτο θα παραμείνει στην Αθήνα έως την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει και την ερχόμενη εβδομάδα (έως τις 18 Δεκεμβρίου) για να προετοιμάσει τις συζητήσεις για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Στις συζητήσεις αυτές θα μπουν οι βάσεις για το νέο Ασφαλιστικό, που αναμένεται να «κλείσει» τον Ιανουάριο. Οι οιωνοί δεν είναι καλοί, καθώς ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, ήδη έβαλε «πάγο» την περασμένη Δευτέρα στα σχέδια Κατρούγκαλου να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές αντί να μειωθούν οι συντάξεις.

Το Ασφαλιστικό όμως είναι και το «αγαπημένο θέμα» διαπραγμάτευσης για το ΔΝΤ που ετοιμάζεται να … «τρίξει τα δόντια του», αφού δεν ικανοποιείται με το σχέδιο της κυβέρνησης για μειώσεις «τριών ταχυτήτων» στις συντάξεις και θα αξιώσει μεγαλύτερες και δραστικότερες περικοπές στα ποσοστά αναπλήρωσης -και από τα 800 ή 1.000 ευρώ μόλις το μήνα.

 

Τι… ποντάρει η κάθε πλευρά στην διαπραγμάτευση

· Το πιο δυνατό «φύλλο» της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι … ο αριθμός 153 και η εύθραυστη πλειοψηφία στη Βουλή που στηρίζει ως τώρα τα μέτρα που φέρνει προς ψήφιση.
· Η πλευρά της Κομισιόν δίνει «δικαίωμα» και λίγο περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία και η στάση που θα τηρήσει απέναντι στα νομοσχέδια.
· Το ΔΝΤ θέλει να μην αφήσει άλλο τις Βρυξέλλες «να κάνουν παιχνίδι» αλλά να διεκδικήσει περισσότερα, καθώς το 2016 τελειώνει το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα και τον Μάρτιο «παζαρεύει» αν και με ποιους όρους θα συνεχίσει ως το 2018, παράλληλα με τους Ευρωπαίους στο τρίτο Μνημόνιο.
· «Κλειδί» των διαπραγματεύσεων αυτών θεωρείται η στάση των ξένων επενδυτών, που θα κρίνει αν θα εμπιστευτούν ξανά τη χώρα μας και τι κεφάλαια θα φέρουν για επενδύσεις ή την αγορά ελληνικού χρέους –παράγοντες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης, αν θα μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict