Navigation
2
Απρ
location
Αθήνα
13oC
Λίγα σύννεφα
8 Μαρ 2016

To “μεγάλο παζάρι” για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ελλαδα Νόμισμα Οικονομία

Το Κουαρτέτο επιστρέφει καθώς ΔΝΤ και ΕΕ προχώρησαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις με την ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τους εκπροσώπους των δανειστών να ξεκινούν από την Τετάρτη κιόλας τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το ΔΝΤ αναμένεται να μην ζητήσει πιο σκληρά μέτρα με αντάλλαγμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με την κυβέρνηση να δείχνει να αποφεύγει προς το παρόν νέα σκληρά μέτρα. Για να ανοίξει όμως η συζήτηση για το χρέος τον Απρίλιο αυτό σημαίνει πως η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει μέχρι 20 Μαρτίου και να υπάρξει καταιγισμός νομοσχεδίων και εφαρμοστικών νόμων που αναμένεται να οδηγήσει σε νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να κλείσουν το ταχύτερα μείζονα θέματα όπως οι συντάξεις.

Ακόμη και αν κλείσουν μαζί δημοσιονομικά και συνταξιοδοτικό, τα “κόκκινα δάνεια” αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά για ΔΝΤ και ΕΚΤ με το ζήτημα να δείχνει πως θα παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο προκαλώντας προβληματισμό στη κυβέρνηση που δεν θέλει να αφήσει εκκρεμότητες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στα παζάρια για το χρέος.

Τι αναμένουμε από τους δανειστές:

– Οι δανειστές δεν θέλουν να πιέσουν άλλο την Ελλάδα, λόγω του προσφυγικού. Ότι το προσφυγικό «θα συνεκτιμηθεί» στην αξιολόγηση, το είχαν προαναγγείλει ταυτόχρονα άλλωστε την περασμένη Τετάρτη τόσο η εκπρόσωπος της Κομισιόν, όσο και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον.

– Το ΔΝΤ θα κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα. Αντί για 3,5% του ΑΕΠ που αξίωνε, φέρεται να το συζητά για πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Αυτό σημαίνει έως και 2 δισ. ευρώ λιγότερα μέτρα για το 2018 και μετά. Ωστόσο η ελάφρυνση αυτή θα αποκτήσει νόημα αν η οικονομία επανέλθει σε ανάπτυξη και ξεκολλήσει από την ύφεση. Ο κίνδυνος είναι αν, λόγω προσφυγικού, οι δανειστές έχουν προεξοφλήσει χαμηλούς ή αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οπότε de facto δεν θα μπορούσαν να ζητούν και πρωτογενή πλεονάσματα 6 δισ. τον χρόνο.

– Για να θεωρηθεί «εξυπηρετήσιμο» το χρέος ως το 2019 και να μπει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, παρά τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που δεσμεύεται να επιτυγχάνει η χώρα, οι Ευρωπαίοι θα προσφέρουν αντίστοιχα την ελάφρυνση του χρέους. Μειώνοντας δηλαδή τον αριθμητή του χρέους, θα μπορεί να μειωθεί και ο …παρανομαστής του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το πόσο «γενναία» θα είναι τελικά η ελάφρυνση, θα κρίνει και θα κριθεί από το πόσα μέτρα λιτότητας θα μπορέσει να «σηκώσει» η κυβέρνηση.

Αυτά είναι τα ζητήματα που θα απασχολήσουν:

– η ελάφρυνση του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που ξεπερνά τα 320 δισ. ευρώ,

– τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016-2018 δεν θα είναι 7,2-9 δισ. που ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά ούτε και μόλις 3 δισ. που ευελπιστούσαν κυβέρνηση και Ευρωπαίοι δανειστές. Η «μπίλια» αναμένεται να κάτσει γύρω στα 5-6 δισ. ευρώ, με νέα μέτρα για συντάξεις και φόρους που θα εξειδικευτούν και θα ψηφιστούν άμεσα.

– οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν από την αρχή των Μνημονίων και περιλαβάνουν αποκρατικοποιήσεις, «κόκκινα δάνεια», απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, αλλαγές στην δημόσια διοίκηση, παρεμβάσεις στο σύστημα Υγείας και στα εξοπλιστικά προγράμματα.

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress