Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
16 Σεπ 2019

Tο μεγάλο deal του νέου επενδυτικού νόμου

επιχειρήσεις Νέα

Εύκολη ίδρυση επιχειρήσεων, πανεύκολη αδειοδότηση, απλές διαδικασίες λειτουργίας, νέα δεδομένα στο βιομηχανικό reeal estate στα ανά την Ελλάδα επιχειρηματικά πάρκα και αύξηση της απασχόλησης για εξειδικευμένα στελέχη φέρνει ο νέος αναπτυξιακός και επενδυτικός νόμος.

Την προσεχή Τρίτη ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που θα γίνει νόμος του κράτους, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την οικονομία. Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, στόχος είναι η διαμόρφωση γόνιμου εδάφους για την προσέλκυση επενδύσεων και η εξάλειψη των εμποδίων στην έναρξη κυρίως των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες και μια επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον, σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο εξής όλα τα δικόγραφα και οι αποφάσεις θα είναι μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Ο νέος επενδυτικός και αναπτυξιακός χάρτης της χώρας παρέχει ασφάλεια ως προς τη χωροταξία μιας επένδυσης, απλοποίηση διαδικασιών και νέα δεδομένα για τις περιοχές όπου υπάρχουν επιχειρηματικά πάρκα. Ιδίως για περιοχές που θα αποτελέσουν πρότυπα πάρκα (π.χ. Ασωπός – Οινόφυτα), αναμένεται να υπάρξει έντονη ζήτηση για αγορά γης ωθώντας τις τιμές προς υψηλότερα επίπεδα.

Με το νέο πλαίσιο εισάγονται οι εξής καινοτομίες:

Εύκολη εγκατάσταση σε επιχειρηματικά πάρκα

Κάθε επιχείρηση που εγκαθίσταται σε επιχειρηματικό πάρκο δεν θα χρειάζεται τίποτα άλλο πέρα από την άδεια εγκατάστασης και μια αίτηση απλής γνωστοποίησης για τη δραστηριότητά της. Ταυτόχρονα, για τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα θεσμοθετούνται χαμηλότερες κατηγορίες περιβαλλοντικής κατάταξης έτσι ώστε να χρειάζονται ελαφρύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η έγκριση λειτουργίας παύει να ισχύει για τη «μέση όχληση», ωστόσο η επιχείρηση πρέπει να γνωστοποιήσει τη λειτουργία της και θα ελέγχεται όπως όλες. Αυτό που αλλάζει είναι ότι δεν θα βρίσκεται σε αναμονή για το αν θα ξεκινήσει τη λειτουργία της περιμένοντας τον έλεγχο και την αδειοδότηση από την αρμόδια Αρχή. Δηλαδή, δεν θα ισχύει το παράλληλο σύστημα δύο κατατάξεων, όχλησης και περιβαλλοντικής κατηγορίας, αλλά θα μένει μόνο το δεύτερο που είναι συμβατό με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Eύκολη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης

Η πιστοποίηση και ο έλεγχος για την αδειοδότηση μιας βιομηχανίας θα γίνεται και από ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι θα είναι εγκεκριμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας. Ταυτόχρονα, εισάγονται αυστηρές ρυθμίσεις διασφάλισης της αμεροληψίας καθώς και αυστηρότατες κυρώσεις. Όπως διευκρινίζεται, σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση δεν απεμπολεί το δικαίωμα να διεξάγει η ίδια ελέγχους, αν χρειαστεί. Η διαδικασία πιστοποίησης της έναρξης και ολοκλήρωσης της παραγωγικής λειτουργίας μιας επένδυσης θα γίνεται από ορκωτούς λογιστές ή ελεγκτικές εταιρείες καθώς και από πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς αλλά και πολλές άλλες σχετικές ειδικότητες που θα πληρούν τα κριτήρια για την παροχή πιστοποιητικών. Η εξέλιξη αυτή θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στη ζήτηση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, ωθώντας παράλληλα προς την κατεύθυνση δημιουργίας τέτοιων εταιρειών.

Ξέρει ο καθένας τι και πού θα δραστηριοποιείται

Ψηφιοποιείται ολόκληρη η επικράτεια με βάση τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν. Έτσι, ο υποψήφιος επενδυτής, κατά τρόπο αμετάκλητο, θα ξέρει πού μπορεί να οικοδομήσει, ποια επιχειρηματική δραστηριότητα να ασκήσει, με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις. Θα αποτυπώνεται το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων και οι πάντες θα έχουν πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου σε αυτά τα στοιχεία. Ειδικά για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, θα περιλαμβάνονται αποκλειστικά εκείνες οι γεωχωρικές πληροφορίες που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας, δηλαδή τα χαρακτηριστικά των κτιρίων και εκτάσεων που καταγράφονται.

Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων

Ιδρύεται το Εθνικό Μητρώο Υποδομών όπου θα περιγράφονται με σαφή τρόπο οι αρμοδιότητες για τη συντήρηση και τον έλεγχο των δημοσίων υποδομών και κτιρίων. Όλοι θα γνωρίζουν αν είναι αρμόδια η Κεντρική Διοίκηση, κάποιος ή κάποιοι οργανισμοί, η Περιφέρεια ή ο Δήμος. Με τη σχετική διάταξη θα δίνεται απάντηση σε περιπτώσεις όπως η πρόσφατη κατάρρευση γέφυρας στην Καβάλα, όπου επικράτησε το απόλυτο αλαλούμ σχετικά με τους υπεύθυνους ή αρμόδιους. Το Εθνικό Μητρώο Υποδομών θα λειτουργεί σε ψηφιακή μορφή και όλοι θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες. Επί της ουσίας πρόκειται για τη λειτουργία ενός «ιατρικού ιστορικού» της υποδομής ή του κτιρίου.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ