Navigation
24
Φεβ
location
Αθήνα
16oC
Αίθριος - καθαρός
4 Απρ 2018

Το “μαξιλάρι” ασφαλείας και η νέα εκδοχή του “Λεφτά υπάρχουν”

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Είναι καθημερινό το φαινόμενο να ακούμε από την κυβέρνηση να εξηγεί οικονομικά γεγονότα ή να ερμηνεύει οικονομικά αξιώματα με όρους αριστερής πολιτικής. Σεβαστή η θέση του καθενός που διάβασε τον Μαρξ και πολιτεύτηκε με λαϊκισμό και τυχοδιωκτισμό, αλλά επειδή σήμερα μας… βλέπουν από παντού, καλύτερα ας είμαστε προσγειωμένοι στον πραγματικό κόσμο. Σε λίγους μήνες η χώρα θα βγει από τα… μνημόνια! Ας το εκλάβουμε και ως… ανέκδοτο αυτό. Όχι ότι δηλαδή δεν θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης με επιτόκια 1,5%, αλλά η συνέχεια είναι ότι θα βγούμε στις αγορές με πολλαπλάσιο κόστος χρήματος.

Ακούμε αφελώς σήμερα από πολλούς περί “μαξιλαριού ασφαλείας”. Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι ένα τέτοιο μαξιλάρι που θα έχει… βρώμικα πούπουλα, δεν θα προσφέρει και… ποιοτικό ύπνο! Κυρίως δε αν το κλίμα στις διεθνείς αγορές χαλάσει, τότε τα περιβόητα… μαξιλάρια ασφαλείας, μάλλον θα πάνε στράφι. Και αυτό γιατί οι αγορές θα σε περιμένουν στη γωνία για να σε στείλουν για… ύπνο χωρίς μαξιλάρι! Η σημερινή κυβέρνηση εκτός από την τεράστια ζημιά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που προκάλεσε με τα… καμώματα της το 2015, φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι η χώρα έχασε ιτην καλύτερη τριετία της καλύτερης δεκαετίας της παγκόσμιας οικονομίας. Και δυστυχώς, όταν το κλίμα θα γυρίσει αρνητικά και πάλι στις αγορές, εμείς θα πανηγυρίζουμε που θα βγαίνουμε βόλτα με το κοντομάνικο αλλά έξω θα είναι… παγωνιά!

Η κυβέρνηση θέλει να “πουλήσει” μια αυτόνομη και “καθαρή έξοδο” στις αγορές, αν και τελευταία αυτό δεν ακούγεται. Στο προπερασμένο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος… τσακώθηκε με τον Ντράγκι γιατί ο δεύτερος είπε στον πρώτο να μην σκέφτεται… συριζαίικα! Ο Μάριο Ντράγκι είναι ανήσυχος καθώς οι αγορές εισέρχονται σε φάση αβεβαιότητας και ανόδου των επιτοκίων, οπότε θα είναι πολύ εύκολο να περιμένουν την Ελλάδα στη… γωνία με το “μαξιλάρι” ασφαλείας. Και θα είναι αποφασισμένες να μας το πάρουν. Και αν το πάρουν, τότε είναι προφανές ότι λόγω της ζημιάς που έχει επιφέρει η σημερινή συγκυβέρνηση, τότε θα είναι πολύ εύκολο μέσα στο 2019 να ξαναμπλέξουμε με νέα μνημόνια. Μόνο που τότε δεν θα υπάρχουν… πρόθυμοι χρηματοδότες!

Η λογική της δημιουργίας ενός αποθέματος ασφαλείας για το ενδεχόμενο να μην μας δανείσουν οι αγορές με προσιτά επιτόκια είναι εκτός πραγματικότητας αυτή τη στιγμή. Και μάλλον, κατά τα φαινόμενα, θα το βιώσει η σημερινή κυβέρνηση μετά τον Αύγουστο. Για όσο είναι και αν είναι στην εξουσία… Η προληπτική γραμμή πίστωσης υπέρ της οποίας τάσσονται ΕΚΤ και ΔΝΤ αποτελεί σημείο καμπής για τη χώρα. Αν βγούμε με… μαξιλάρια στις αγορές, τότε αυτό θα συνιστά εθνική… ανοησία, ιδίως τώρα που φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε φάση ανόδου των επιτοκίων και διεθνούς νευρικότητας λόγω του εμπορικού πολέμου που μάλλον φαίνεται να βρίσκεται στην αρχή του.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την επόμενη μέρα της εξόδου στις αγορές αλλά για το αφήγημα που θα πλασάρει στους… ιθαγενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περίοδο 2019-2020 θα χρειαστούμε σχεδόν €20 δισ. για τοκοχρεολύσια, οπότε το απόθεμα των περίπου €19 δισ. δεν θα επαρκέσει για να εξυπηρετήσουμε το δανειακό μας πρόγραμμα. Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη το αφήγημα Τσίπρα για τους λίγους μήνες που θα είναι στην εξουσία μετά την έξοδο στις αγορές. Εθνικός στόχος είναι να μείνουμε όρθιοι στις αγορές και το 2019 και το 2020 και μετά. Ξέρουμε ότι η ζημιά που έγινε από το 2015 είναι τεράστια, ωστόσο, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν βγούμε στις αγορές… ξυπόλητοι και αναγκαστούμε ξανά να προσφύγουμε σε διεθνή βοήθεια. Το χειρότερο είναι ότι με την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης περί “μαξιλαριού” ασφαλείας, ουσιαστικά κλείνει το μάτι στο εκλογικό σώμα, προσπαθώντας να παρουσιάσει τα εφόδια για τον… πόλεμο, ως μια εναλλακτική του γνωστού σλόγκαν”Λεφτά υπάρχουν”! Ευτυχώς που υπάρχουν ο Μάριο Ντράγκι, ο Κλάους Ρέγκλινγκ και μερικοί ακόμη σοβαροί μέσα στην Ευρώπη που μάλλον δεν θα είναι εύκολο να αφήσουν τους εδώ καιροσκόπους να διαμορφώσουν συνθήκες ανάλογε με αυτές του 2015. Ή, τουλάχιστον, αυτό θέλουμε να ελπίζουμε…

Για να τελειώνουμε με τα παραμύθια. Η χώρα δεν έχει ανάγκη τα προεκλογικά αφηγήματα και τις ανοησίες πολιτικών που δεν κατανοούν βασικά πράγματα λειτουργίας των αγορών σε μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η οποία ατύχησε να έχει στο τιμόνι της ανεπαρκείς και επικίνδυνους πολιτικούς μέσα στην καλύτερη τριετία της καλύτερης δεκαετίας της παγκόσμιας οικονομίας. Αν κάποιοι επένδυσαν σε ό,τι πιο χυδαίο υπήρχε για να γίνουν κυβερνήτες, αυτή τη φορά να ξέρουν ότι δεν θα πληρώσουμε έναν νέο λογαριασμό λόγω της… ανοησίας τους! Μας αρκεί αυτός που μας φόρτωσαν…

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict