Navigation
21
Οκτ
location
Αθήνα
18oC
Ασθενής Βροχή
23 Αυγ 2017

Το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι συνεχείς παλινωδίες

λαθρεμπόριο καυσίμων Νέα

Δεκαοκτώ μήνες χρειάστηκαν για να τροποποιηθεί υπουργική απόφαση και να γίνουν σαφέστερες οι διατάξεις για τα συστήματα εισροών- εκροών στα πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών, ωστόσο απαλείφθηκε η υποχρέωση για την καταγραφή των δεξαμενών.

Τη στιγμή που η απώλεια εσόδων ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, οι παλινωδίες δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό.

Ως γνωστό στις 17 Δεκεμβρίου του 2015 μετά από πολυετή απραξία, εκδόθηκαν δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην υποχρεωτική τοποθέτηση συστημάτων εισροών – εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και πωλητών θέρμανσης καθώς και σε πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών.

Οι αποφάσεις αυτές, όπως είχε επισημάνει από τότε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ήταν ασαφείς και κατά συνέπεια ανεφάρμοστες.

Ενάμιση χρόνο μετά, στις 16 Αυγούστου εκδόθηκε απόφαση που τροποποιεί τη δεύτερη για την τοποθέτηση συστημάτων εισροών εκροών στα πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών, με σκοπό την άρση των ασαφειών.

Όπως παρατηρεί η ΠΟΠΕΚ, από το κείμενο της νέας απόφασης λείπει παράρτημα της προς 18 μηνών ΚΥΑ, το οποίο θέσπιζε το μητρώο δεξαμενών και καθιέρωνε την καταγραφή και παρακολούθηση των εισροών – εκροών πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων. Με πιο απλά λόγια θα γινόταν καταγραφή και απογραφή όλων των τύπων δεξαμενών που συμμετέχουν στην αλυσίδα διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων που είναι οι υπέργειες, υπόγειες και κινητές επί χερσαίων και θαλάσσιων μέσων.

Οι πρατηριούχοι εύλογα διατυπώνουν εκ νέου τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικές οι διατάξεις της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης καυσίμων. Όπως εξηγούν στελέχη της ΠΟΠΕΚ, με την υποχρεωτική καταγραφή και των μητρώο δεξαμενών οι έλεγχοι θα είναι επαρκείς, καθώς όποιος αποθηκευτικός χώρος δεν θα είναι καταγεγραμμένος αυτόματα θα οδηγεί στον εντοπισμό λαθραίας αποθήκευσης και διάθεσης πετρελαιοειδών.

Χρειάστηκε λοιπόν, να περάσει ένας χρόνος και πλέον, για να τροποποιηθεί μία υπουργική απόφαση ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η πάταξη του παράνομο εμπορίου αλλά και πάλι, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ, το πλέγμα των παρεμβάσεων είναι αποσπασματικό.

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς υγρών καυσίμων, υπενθυμίζουν πως πέραν αυτής της νέας παλινωδίας υπάρχει και το άλλο χρόνιο πρόβλημα του τυφλού συστήματος υποδοχής και ελέγχου των δεδομένων  που δέχεται η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τα συστήματα εισροών εκροών των 5.000 και πλέον πρατηρίων.

Μπορεί τα βενζινάδικα να στέλνουν κάθε μέρα αναλυτικά στοιχεία για τις ποσότητες που μπαίνουν και βγαίνουν από τις δεξαμενές τους, ωστόσο, στη ΓΓΠΣ δεν υπάρχει το επαρκές προσωπικό για να κάνει διασταυρώσεις.

Προσθέτουν δε τα ίδια στελέχη της ΠΟΠΕΚ, ακόμη και στα πρατήρια όπου τοποθετήθηκαν συστήματα εισροών – εκροών η εικόνα των δεξαμενών να είναι πλασματική. Άνετα, μπορούν επιτήδειοι να διαθέτουν και αδήλωτους αποθηκευτικούς χώρους απ’ όπου κάνουν την παράνομη διακίνηση καυσίμων. Κι αυτό επειδή δεν έχει εφαρμοστεί το μητρώο δεξαμενών.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict