Navigation
28
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
26 Νοέ 2018

To «κραχ» των τραπεζών φέρνει κακά… μαντάτα

Χρηματιστήριο Κραχ Τράπεζες

Την ώρα… μηδέν για τα επιτελεία των τραπεζικών ομίλων έχει σηματοδοτήσει η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γεγονός που συνδέεται με την προβληματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει σημάνει συναγερμός, καθώς πλέον οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ο εξοστρακισμός των μετοχών της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank από τον Δείκτη της Morgan Stanley (MSCI Standard Greece) ήταν το πρώτο πολύ ανησυχητικό σημάδι για την πορεία των τραπεζικών εξελίξεων, αν και ο… κατήφορος έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια. Δηλαδή από τότε που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση ως σοβαρότατη παράπλευρη απώλεια της «περήφανης διαπραγμάτευσης» και είχε ως αποτέλεσμα την… εξαφάνιση 40 δισ. ευρώ από την αξία των τραπεζών. Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν χάσει από σχεδόν 98% κατά τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η συνολική τους κεφαλαιοποίηση κινείται κοντά στα 4 δισ. ευρώ!

Το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζει πολλές ασάφειες, ενώ σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού είναι και ο Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να επιδοτήσει υπερχρεωμένα νοικοκυριά με φόντο την επικείμενη κατάργηση του σχετικού νόμου που τα προστατεύει έως σήμερα (νόμος Κατσέλη). Η χρηματιστηριακή εικόνα απαξίωσης των τραπεζών και η φυγή των επενδυτών συνδέονται με την ένταση της πίεσης από τους ξένους επενδυτές ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο φλέγον ζήτημα της πώλησης δανείων και των πλειστηριασμών με στόχο τη βελτίωση των ισολογισμών.

Το μήνυμα που στέλνει η αγορά είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ως εκ τούτου θα πρέπει κάποιες από αυτές ακόμη και να κρατικοποιηθούν! Αυτό μεταφράζεται σε ζημία για το Δημόσιο, δηλαδή για τους Έλληνες φορολογουμένους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ξένα funds παίρνουν τις ζημιές τους από το ταμπλό και… εξαφανίζονται!

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο πραγματικός Γολγοθάς για τις τράπεζες αρχίζει τώρα, ενώ είναι ασφυκτικοί οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από τον SSM. Πιο συγκεκριμένα, για να υπάρξει ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021 ή περίπου 17 δισ. ετησίως! Στόχος είναι να υποχωρήσει ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 20%, έναντι 41% που είναι για το τέλος του τρέχοντος έτους. Το μεγάλο… ραντεβού για την επόμενη μέρα των τραπεζών είναι τον προσεχή Μάρτιο, όταν ο SSM αναμένεται να ζητήσει από τις τράπεζες να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω από το 10% έως το τέλος του 2022!

Ανελέητο κυνήγι στους δανειολήπτες

Η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων των «κόκκινων» δανείων κρίνεται ως άκρως προβληματική και ταυτόχρονα εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για την επίτευξη των αναπτυξιακών ρυθμών την επόμενη τετραετία, από τη στιγμή που η άνοδος του ΑΕΠ έχει συνδεθεί με τους πλειστηριασμούς και την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιες οι διοικήσεις στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχουν τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό θεωρούν… τρελή τη στοχοθεσία του SSM, ενώ το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στις αρχές του έτους με βάση τα αποτελέσματα του τριμηνιαίου ελέγχου από τα κλιμάκια του «κουαρτέτου». Πρέπει να σημειωθεί ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 30.000 πλειστηριασμοί, ενώ άλλοι 50.000 πρέπει να διεξαχθούν εντός του 2019 και επίσης 50.000 έως το τέλος του 2021! Με βάση όμως τα νέα δεδομένα, εκτιμάται ότι οι 140.000 πλειστηριασμοί που έχουν σχεδιαστεί για την περίοδο 2018-2021 ίσως να θεωρούνται πολύ λίγοι!

Οι τράπεζες δεν μπορούν να εισπράξουν παραπάνω από 3 δισ. ευρώ μέσω των ρυθμίσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όταν έχει ζητηθεί η μείωση κατά περίπου 25 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2019. Ουσιαστικά ζητείται από τους δανειστές και τις αρμόδιες Αρχές να επιτευχθεί το… όγδοο θαύμα διά της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ύψος των 64,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του επόμενου έτους!

Στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων, οι τράπεζες εμφανίζονται πιο διαλλακτικές και προτείνουν στους δανειολήπτες γενναία «κουρέματα», υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι συνεπείς. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ενδείξεις μάλλον είναι αρνητικές. καθώς οι τράπεζες, παρά τις διευκολύνσεις ή την παράταση ζωής άνω των δύο ετών στα στεγαστικά δάνεια, εντούτοις διαπιστώνουν ότι αυξάνονται και πάλι οι περιπτώσεις αθέτησης πληρωμών λόγω οικονομικής στενότητας.

Η υπερφορολόγηση και η αδυναμία ανταπόκρισης των δανειοληπτών στις υποχρεώσεις τους καθιστούν τις τράπεζες συγκρατημένα… απαισιόδοξες στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Το τέλος του νόμου προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ανοίγει ουσιαστικά και τον δρόμο για μαζικές πωλήσεις δανείων αλλά και πλειστηριασμούς, οι οποίοι εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 200.000 έως το τέλος του 2021! Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν και οι ισολογισμοί των τραπεζών βρίσκονται σε οριακό σημείο…

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict