Navigation
20
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
4 Αυγ 2017

Το φθινόπωρο τα νέα πρόσωπα σε Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ

υπουργείο οικονομικων Νέα

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιλεγούν τόσο τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και εκείνα του Δ.Σ. του υπό σύσταση ΕΔΗΣ. Μέχρι τις 8 του τρέχοντος μηνός είναι η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για το υπερταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη θέση διευθύνοντος συμβούλου και των μη ανεξαρτήτων μελών του ΔΣ της ΕΔΗΣ έληξε στις 25 Ιουλίου έληξε στις 25 Ιουλίου, αλλά η διοίκηση του υπερταμείου έδωσε παράταση μέχρι την 8η Αυγούστου. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία ίδρυσης της ΕΔΗΣ.

Οι συμμετοχές που θα μεταφερθούν αυτόματα στην τελευταία, με την ίδρυσή της, περιλαμβάνουν το ποσοστό του δημοσίου ΔΕΗ , ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του ΟΣΥ & ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου), ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών), ΚΑΘ (Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης), ΔΕΘ, ΕΛΒΟ και ΚΑΕ.

Από τη σχετική προκήρυξη για το Δ.Σ. της ΕΔΗΣ προκύπτει ότι τη διαδικασία επιλογής στελεχών «τρέχει» η εταιρεία συμβούλων Stanton Chase. Όλοι, βέβαια, κοιτάζουν προς το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην Πλατεία Συντάγματος.

Η ΕΔΗΣ διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τρία έως επτά μέλη. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου της ΕΔΗΣ για θητεία τεσσάρων ετών που παρατείνεται μέχρι την πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση μετά τη λήξη της θητείας τους, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε έτη.

Σύμφωνα με κύκλους του υπερταμείου, «ο μετασχηματισμός των δημόσιων επιχειρήσεων με βάση τα διεθνή πρότυπα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της χώρας. Αυτός είναι και ο στόχος που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας η διοίκηση της υπό σύσταση ΕΔΗΣ, που συστήνεται ως άμεση θυγατρική της ΕΕΣΥΠ».

Στο συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπεται πως μέσα στον Ιούλιο το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου έπρεπε να έχει αποφασίσει και για την τύχη της διοίκησης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ώστε να αντικατασταθεί, «αν κριθεί απαραίτητο», μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα προχωρήσει και στη μεταφορά της πρώτης ομάδας ακινήτων από διάφορα υπουργεία και κρατικές επιχειρήσεις προς το υπερταμείο. Σημειώνεται πως πρόκειται για ακίνητα τα οποία σήμερα δεν ελέγχονται από την ΕΤΑΔ, η οποία ούτως ή άλλως έχει ενταχθεί στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ.

Ειδικά για τοΤΑΙΠΕΔ, το οποίο λειτουργεί με Δ.Σ. στο οποίο συμμετέχουν μόνο τρία μέλη (η πρόεδρος Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Λεούσης και το μέλος Άγγελος Βλάχος), κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για το νέο διοικητικό συμβούλιο. Η διοίκηση του υπερταμείου είχε αναθέσει σε εταιρεία συμβούλων την αξιολόγηση των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σύντομα θα κληθεί να επιλέξει το νέο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Οι φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες επικεντρώνονται τόσο στο ποιοι θα καταλάβουν τις θέσεις του προέδρου ή του διευθύνοντος συμβούλου, όσο και στο ποιοι από τα σημερινά μέλη θα αποχωρήσουν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ