Navigation
8
Μαρ
location
Αθήνα
14oC
Αρκετά σύννεφα
25 Απρ 2018

Το φιλικό επιχειρείν θέλει τρόπο και όχι… σαμποτέρ!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Όλοι οι εκπρόσωποι των μηχανισμών που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα, αμφισβητούν την ικανότητα της οικονομίας μας (και φυσικά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου…) για να μπει σε ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Το αριστερό βαρίδι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι έχουν υπογραφεί τα πάντα, δεν λέει να… χωνέψει ότι η Ελλάδα θα γίνει μια κανονική χώρα. Μια χώρα με ελεύθερο πεδίο για τις ιδιωτικές επενδύσεις, χωρίς αναχρονισμούς και ιδεοληψίες. Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος…

Το καρκίνωμα του κρατισμού, ο συνδικαλισμός και οι πελατειακές σχέσεις ευθύνονται για το γεγονός ότι φτάσαμε στη χρεοκοπία πριν από χρόνια. Τα κόμματα που ανέχθηκαν μια τέτοια κατάσταση είναι αυτά που κυρίως προέρχονται από τη μήτρα της κομμουνιστικής θεωρίας. Τώρα τα ψέματα τελείωσαν και κάθε… κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του. Ωστόσο, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από το 2015, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στο Κράτος θα έπρεπε πλέον να αποδίδουν το μάξιμουμ. Μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλό επίπεδο και τα επόμενα λίγα χρόνια θα απαιτηθούν επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων για να μείνουμε απλά όρθιοι. Γιατί, για να κάνουμε το μεγάλο άλμα, λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις, μάλλον πρέπει να φάμε πολλά… ψωμιά!

Αν όλα γίνονταν όπως έπρεπε το 2015, σήμερα θα μιλούσαμε για ισχυρότατους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης και για άλλα αφηγήματα. Θα είχε ρυθμιστεί το χρέος και θα είχαμε βρει τον δρόμο μας με τις μικρότερες απώλειες. Δυστυχώς, η χώρα μας έχασε την καλύτερη τριετία της καλύτερες δεκαετίας του πλανήτη. Και όχι μόνο αυτό. Μπήκε πρώτη στα μνημόνια και θα παραμείνει για ακόμη αρκετά χρόνια. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται αποκλειστικά σε αυτούς που κυβερνούν από το 2015 έως σήμερα. Αυτοί εκπροσωπούν την καθυστέρηση σε μια χώρα που πρέπει να ανασάνει. Και για να ανασάνει απαιτούνται επενδύσεις μέσα από τη δημιουργία ενός… επιθετικά φιλικού περιβάλλοντος με απλοποίηση διαδικασιών και ένα κράτος που θα έχει ευθύνη για την άμεση διεκεπεραίωση υποθέσεων και αιτημάτων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε για πολύ ακόμη. Κάθε μέρα που περνάει χάνονται ευκαιρίες, οι οποίες έχουν παρενέργειες σε κοινωνικό επίπεδο.

Η φυγή αυτής της κυβέρνησης θα απελευθερώσει τις επιχειρηματικές δυνάμεις προκειμένουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας έτσι ώστε να συγκρατηθούν κατά το δυνατόν και οι τελευταίοι ανθρώπινοι εγκέφαλοι που βρίσκονται σ΄ αυτήν τη χώρα. Ακόμη και σήμερα, μετά τις υπογραφές της σημερινής… αντιμνημονιακής κυβέρνησης (οριζοντίως και καθέτως…) υπάρχουν θύλακες αντίστασης, οι οποίοι με διάφορους γελοίους έως και προκλητικούς τρόπους “μπλοκάρουν” επενδύσεις, οι οποίες θα δώσουν πόντους στο ΑΕΠ της χώρας και θα κάνουν χιλιάδες οικογένιεες λιγότερο δυστυχισμένες λόγω της εύρεσης εργασίας. Την ίδια… δουλειά, αναμένεται να συνεχίσουν και μετά. Από αυτήν ζουν άλλωστε, βάζοντας και τον μανδύα του “αγωνιστή”.

Οι σημερινοί κυβερνώντες δεν ξέρουν και δεν θέλουν να ανακάμψει η χώρα. Το επιχειρείν μπορεί να ανακάμψει θεαματικά μέσα σε ελάχιστους μήνες, εφόσον αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο και όλα θα γίνουν θεαματικά καλύτερα. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τους υπονομευτές του χθες. Θέλει αυτούς που θα δώσουν ώθηση για ένα καλύτερο αύριο. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε συμφορές…

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ