Navigation
9
Ιούλ
location
Αθήνα
29oC
Αίθριος - καθαρός
18 Φεβ 2015

Το ευρωπαϊκό πόκερ των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα

Ευρώ Οικονομία

Συνεχίζεται το πόκερ μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων και της Ελλάδας με τα ρίσκα να δείχνουν υψηλά και για τις δυο πλευρές. Η παράταση της δανειακής σύμβασης είναι ο μεγάλος στόχος, καθώς η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πάρα πολλά στα ευρωπαϊκά χρήματα, χωρίς όμως τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Από την πλευρά τους οι ευρωπαίοι εταίροι ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, αλλά πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή Μνημόνιο.

Γιούνκερ: Να τηρηθούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας

Αμετακίνητος δείχνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα διεθνή προγράμματα βοήθειας για τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους από την Ελλάδα» δήλωσε στο Business Week και συμπλήρωσε: «Αυτό πρέπει να είναι η ρίζα όλων για τη νέα συμφωνία. Δουλεύω μαζί με τον πρόεδρο της Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την επίτευξη επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος, για να καλυφθεί το χρονικό διάστημα μέχρι το καλοκαίρι. Μέχρι τότε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα για ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα».

Μοσκοβισί: Αναγκαία η παράταση του προγράμματος για συμφωνία

Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος τελεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ότι άλλη επιλογή από την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα.

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας, δήλωσε ότι το θετικό είναι πως «τώρα γνωριστήκαμε με τους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης», ενώ σημείωσε ότι δύο συνεδριάσεις του Eurogroup για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το ελληνικό «δεν ήταν πολλές».

Σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι είναι αναγκαία η υποβολή αιτήματος παράτασης από την Ελλάδα, τόσο για την εκταμίευση των χρημάτων που η χώρα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές, όσο και για την εκπόνηση μιας νέας συμφωνίας.

Μιλώντας για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, το χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο» για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ασφαλώς πρέπει να τεθεί προς συζήτηση. Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι ουδείς απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να πράξει τα ίδια με την προηγούμενη, ούτε να εφαρμόσει υποχρεωτικές πολιτικές. Αν η Ελλάδα ζητήσει αλλαγές για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, πολιτικών πάταξης της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερης δικαιοσύνης, θα υπάρξει ελαστικότητα από πλευράς Ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης

Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης, διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας επί της ουσίας το αίτημα της Αθήνας για παράταση. Ο κ. Σόιμπλε φρόντισε να διατηρήσει τη σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να καταθέσει αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό ZDF, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης. Το ζήτημα δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά αν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί ή όχι».

Νέα πυρά από τους Γερμανούς

Σαφές μήνυμα πως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν διαχωρίζονται από την παράταση της βοήθειας στην Ελλάδα έστειλε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιάγκερ, ουσιαστικά απαντώντας στην πρόθεση της Αθήνας να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι του προγράμματος στήριξης. Σημείωσε πως έως τώρα δεν έχει προγραμματιστεί καμία έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να μελετήσει το ελληνικό αίτημα. Τόνισε πως η όποια ευελιξία για την Ελλάδα βρίσκεται στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.

Παράλληλα, ο κ. Γιάγκερ υπογράμμισε πως η όποια παράταση του προγράμματος θα πρέπει να συνοδεύεται και από δέσμευση για την ολοκλήρωσή του.

Γκάμπριελ: Χρήματα με δεσμεύσεις

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις δεν μπορεί να διαχωριστούν από τη στήριξη. Χαιρέτισε, ωστόσο, την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει το επίμαχο αίτημα, χαρακτηρίζοντάς το σινιάλο πως η Αθήνα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί.

Σέλινγκ: Το Eurogroup εξαρτάται από την Ελλάδα

Με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Χανς-Γεργκ Σέλινγκ απάντησε, όπως και οι Γερμανοί, πως το εάν και πότε θα συγκληθεί εξαρτάται από την Ελλάδα. «Οι ενδείξεις είναι θετικότερες από ό,τι τη Δευτέρα, υπάρχει συνεχής διαπραγμάτευση» τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ενώ για το αν θα συγκληθεί την Παρασκευή εκ νέου το Eurogroup σημειώνει πως «αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα προτείνει η Ελλάδα και από το εάν οι θέσεις των Ελλήνων είναι αποδεκτές από τις άλλες 18 χώρες».

Σχολιάζοντας την παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι Έλληνες χρωστούν από διμερή δάνεια 1,6 δισ. ευρώ στην Αυστρία, η οποία επιπλέον έχει αναλάβει εγγυήσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ, ο Αυστριακός υπουργός επισημαίνει πως για τα δάνεια πληρώνονται οι τόκοι και μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί στην Αυστρία περίπου 100 εκατ. ευρώ σε τόκους, ενώ δεν έχει εξαντληθεί πλήρως το πλαίσιο των εγγυήσεων.

Σε χθεσινές δηλώσεις του σε σχέση με το Eurogroup της Δευτέρας, ο Σέλινγκ είχε αναφέρει ότι αναμένει από την Ελλάδα να υποβάλει αίτημα παράτασης του προγράμματος διάσωσης μέχρι την Παρασκευή, σημειώνοντας πως «τεχνικά και νομικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο να κατατεθεί ένα αίτημα για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και την αποδοχή των όρων αυτού του προγράμματος».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ