Navigation
21
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αραιή συννεφιά
3 Απρ 2015

Το «επεισόδιο ΣΥΡΙΖΑ» δεν πρέπει να οδηγήσει στην καταστροφή

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ουδείς πλέον αμφιβάλλει ότι τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχασε και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας και διεθνούς φερεγγυότητάς του. Οι δηλώσεις, τα σχέδια, οι δεσμεύσεις των υπουργών αλλά –δυστυχώς- και των πρωθυπουργών, αντιμετωπίζονταν στα διεθνή φόρα, με αμήχανα χαμόγελα δυσπιστίας και προσβλητική αδιαφορία.

Αποτελούσε κοινό μυστικό – και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού- ότι η Ελλάδα χρειαζόταν επειγόντως μια ριζική ανανέωση του πολιτικού της προσωπικού, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις αυξημένες απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το κεντρικό συμπέρασμα όλων των συζητήσεων ήταν ότι αυτή η ανανέωση θα επέρχονταν «μετά το επεισόδιο ΣΥΡΙΖΑ» στην ελληνική πολιτική σκηνή, το οποίο -εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο- θεωρούνταν αναπόφευκτο.

Ο εκλογικός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από 2 μήνες, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτούς τους σχεδιασμούς και τα σενάρια ριζικής ανασυγκρότησης των βασικών πολιτικών σχηματισμών.

  • Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα κράτη κυβερνούν οι δύο βασικές πολιτικές παρατάξεις, η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά. Χριστιανοδημοκράτες ή Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι ή Σοσιαλιστές με ελάχιστες ουσιαστικές παραλλαγές διαμορφώνουν το υπεύθυνο πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται τις τύχες της Ευρώπης.
  • Το ίδιο συμβαίνει με τις φυσιολογικές προσαρμογές, στις Η.Π.Α., στην Αυστραλία, παντού στον ελεύθερο δημοκρατικό κόσμο.

Στην Ελλάδα, στους χώρους αυτούς σήμερα υπάρχει το κενό. Ένα κενό που δημιουργήθηκε όχι λόγω έλλειψης ιδεολογικής πλατφόρμας αλλά εξαιτίας της διαχειριστικής ανικανότητας και της αναξιοπιστίας του παραδοσιακού πολιτικού προσωπικού.

Το τραγικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι –δυστυχώς- η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν μπορεί να καλύψει αυτό το τεράστιο έλλειμμα διαχειριστικής ικανότητας αλλά, μέσα σε δύο μόνον μήνες, ανέδειξε τον εθνικά επικίνδυνο ερασιτεχνισμό και την έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Δεν είναι μόνον ότι οι βασικοί υπουργοί άλλα δηλώνουν το πρωί και άλλα το βράδυ. Δεν είναι ότι άλλα λέει ο ένας και άλλα αποκαλύπτει ο άλλος, την ίδια μέρα σε διαφορετικά ακροατήρια. Δεν είναι ούτε οι αποκρουστικές ιδεοληψίες που εμποδίζουν μια ρεαλιστική αποτίμηση των καταστάσεων και αντίστοιχη λήψη αποφάσεων.

  • Το μεγάλο πρόβλημα της σημερινής Κυβέρνησης της χώρας είναι ότι αποτελεί ένα συνονθύλευμα ενθουσιωδών αλλά επικίνδυνα αστοιχείωτων επαναστατών της καθημερινότητας που καλούνται να διαχειριστούν σοβαρά ζητήματα εθνικής στρατηγικής, οικονομικών δεδομένων και διεθνών ισορροπιών τα οποία προφανέστατα δεν κατέχουν.
  • Χωρίς αιδώ, χωρίς δυσκολία, χωρίς συναίσθηση του καθήκοντος, με προκλητική και ανησυχητική άγνοια κινδύνου, παραδέχονται με επιστολές ή και με επίσημες δηλώσεις στα διεθνή ΜΜΕ ότι «λεφτά υπάρχουν μέχρι την τάδε του μηνός» ή ότι έχουν «σχέδιο εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος με εισαγωγή παράλληλου εθνικού νομίσματος εκτός αν η Ευρωζώνη κάνει βήματα προς την εκτόνωση της κρίσης και να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της».

Υπάρχει λοιπόν σοβαρό πρόβλημα πολιτικής ηγεσίας στη χώρα. Χρειαζόμαστε ηγέτες ικανούς, με εμπειρία αλλά και σύγχρονες ιδέες, με ικανότητες αλλά και επαφές με την κοινωνία ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικότητα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους ηγεσίες, πρέπει να είναι συλλογικές. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα έναν Ερντογάν ή έναν Καντάφι.

Χρειάζεται σοβαρές και αποτελεσματικές, καταρτισμένες και κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες διαχείρισης κρίσεων.

Χρειάζεται θεσμούς και όχι λαϊκές προσωπικότητες.

Το συντομότερο δυνατό…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ