Σαφές μήνυμα προς το ΔΝΤ και τον Πόλ Τόμσεν αποστέλλει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας πως “το Ταμείο πρέπει να καταλάβει πως είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα”, σε συνέντευξή του στη “Real News”.Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως “η βάση της συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού”. Ο υπουργός επιμένει πως κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση είναι το θέμα των συντάξεων και το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Για το προσφυγικό προειδοποιεί πως “η αλληλεγγύη που έχουμε δείξει ως χώρα πρέπει να επιβραβευτεί και όχι να προκαλεί περαιτέρω προβλήματα”, ενώ κατηγορεί τον αρχηγό της ΝΔ ότι “παλινδρομεί μεταξύ δεξιού λαϊκισμού και αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού και μάλιστα με πολύ φθηνή επιχειρηματολογία”. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά και στα περί ευρύτερων κυβερνητικών σχημάτων: “Θεωρώ τα σενάρια άλλης πλειοψηφίας, πόσο μάλλον της εκδοχής της οικουμενικής, όνειρα της αντιπολίτευσης και παιχνίδια τακτικής, επειδή γνωρίζουν ότι στο επίπεδο των εκλογικών συσχετισμών δεν έχουν τύχη”.

Ερωτηθείς για τη στάση που κρατάει το ΔΝΤ, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως “το Ταμείο πιέζει ταυτόχρονα και εμάς για τις μεταρρυθμίσεις και τους πιστωτές για το χρέος. Αλλά μιας και τα κράτη έχουν ξεκαθαρίσει ότι πρώτα θα τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, όλη η πίεση μεταφέρεται σε εμάς. Με αυτόν τον τρόπο δυσκολεύομαι να δω πώς το ΔΝΤ θεωρεί ότι παίζει τον ρόλο του honest broker”.

Με αφορμή ερώτηση για το Ταμείο Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, ο κ. Τσακαλώτος διευκρινίζει πως “το ταμείο θα έχει διοικητικά και εκτελεστικά όργανα όπως περιγράφονται στη συμφωνία με τους δανειστές, τα οποία θα εκλεγούν με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες. […] Οι εταίροι κατανοούν ότι πρόκειται για ένα ελληνικό ταμείο που ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση. Το σημαντικό για εμένα είναι ότι ο ρόλος του είναι να φροντίζει τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία όχι μόνο για την αποπληρωμή του χρέους αλλά και για την αύξηση των επενδύσεων”.

Τέλος, σχετικά με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, αν και λόγω της διαπραγμάτευσης τίποτα δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως “αυτά που ακούω για έκτακτη εισφορά με αναδρομική ισχύ δεν στέκουν πουθενά” και συμπληρώνει πως “θα υπάρχει μια σειρά από άλλα μέτρα για την εθελούσια αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων, για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα τσιγάρα, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η επιτυχία των τελευταίων θα μας επιτρέψει να μειώσουμε φορολογικές κλίμακες για τα μεσαία στρώματα”.