Navigation
19
Ιούν
location
Αθήνα
33oC
Ασθενής Βροχή
3 Ιούλ 2017

To ΔΝΤ γράφει τον προϋπολογισμό 2018 και ο Αλέξης κηρύσσει τον “Ανένδοτο” για το Δημόσιο

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Αφού εξάντλησε όλα τα «αφηγήματα» και όλα τα προσχήματα, ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στην …παραδοσιακή τακτική της δημαγωγίας για να κρατήσει τις ελάχιστες πολιτικές δυνάμεις που του έχουν απομείνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη ρύθμιση χρέους που διεκδικούσε με πάθος για περισσότερο από 1 χρόνο, δεν πέτυχε ούτε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (το οποίο τώρα ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει «συμβολικής σημασίας») και κυρίως δεν μπόρεσε να πείσει μεγάλους διεθνείς επενδυτές να έρθουν να πιστοποιήσουν με πραγματικά χρήματα το σενάριο της ελληνικής επιτυχίας (success story) που είχε επεξεργαστεί.

Γι’ αυτό τώρα στρέφεται και πάλι στο εσωτερικό του ακροατήριο, τους δημοσίους υπαλλήλους.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας χτίζει την νέα πολιτική του ρητορική στον «δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα» όλων των κρατικών, ημι-κρατικών και περιφερειακών υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τον οποίο -δήθεν μόνον αυτός- υποστηρίζει, σε αντίθεση βέβαια με τον «ανάλγητο» «νεοφιλελεύθερο» Κυριάκο Μητσοτάκη που «μόνο απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προτείνει».

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει νέες γέφυρες και προτάσεις συνεργασίας προς το Κόμμα των Κεντρώων και τον κ. Βασίλη Λεβέντη προσπαθώντας να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία αν η υπόθεση των παράνομων συνομιλιών με ισοβίτη του Πάνου Καμμένου πάρει δυσμενή εξέλιξη.

  • Ο κ. Βασίλης Λεβέντης είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει αποφύγει να επικρίνει την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη και τον τελευταίο καιρό τηρεί στάση «ευγενικής ανοχής» προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση της Κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο: Δημόσιο και Μεταρρυθμίσεις στο Εργασιακό.

  • Το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies – MEFP) και το αίτημα για νέο δάνειο –εν αναμονή- ύψους έως 2 δισ. Ευρώ ξαναφέρνει στην Ελλάδα, ως υπερ-επόπτες, την κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου και φυσικά τον προϊστάμενό της στην Ευρώπη τον Πόουλ Τόμσεν.

Η ίδια η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή της επίσημης επίσκεψής της στην Ελλάδα ότι πρωταρχικός ρόλος του Ταμείου είναι να διασφαλίσει την τήρηση κι εφαρμογή των συμφωνηθέντων και κυρίως των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το Μνημόνιο στα εργασιακά, τα φορολογικά, την απελευθέρωση των αγορών και τη λειτουργία του Κράτους.

  • Η προσπάθεια της Κυβέρνησης Τσίπρα να εξαιρέσει τις 10.000 προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων καθαριότητας από τον γενικό κανόνα προσλήψεων στο Δημόσιο (1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις) όχι μόνο έπεσε στο κενό αλλά δημιούργησε άμεση αντίδραση από πλευράς των θεσμών.

Η κυβέρνηση επικαλέσθηκε τον «ανταποδοτικό χαρακτήρα» των προσλήψεων αυτών (αφού οι Δήμοι εισπράττουν και οι δημότες πληρώνουν τέλη καθαριότητας) για να τις εξαιρέσει από τον κανόνα 1 προς 4. Η απάντηση των «θεσμών» ήταν άμεση κατηγορηματική και κάθετα αρνητική.

Την εποπτεία εφαρμογής των ανωτέρω μεταρρυθμίσεων έχει αναλάβει με βάση την απόφαση του Eurogroup, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ρόλο αυτό θα έρθει να υπενθυμίσει και να υπογραμμίσει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η δραματική αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα φέρνει στην επιφάνεια τον κανόνα 1 προς 4 και ήδη η πρόταση του ΔΝΤ αναφέρει την θέσπιση νέου κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις και μάλιστα σε αυστηρά προσδιορισμένες θέσεις που καλύπτουν επείγουσες ανάγκες του κρατικού μηχανισμού (νοσοκομεία, σχολεία, φοροελεγκτικές υπηρεσίες).

Το ΔΝΤ γράφει τον …Προϋπολογισμό 2018

Η χειρότερη –για την κυβέρνηση Τσίπρα- αξίωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η συμμετοχή του στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2018 που θα κατατεθεί το Φθινόπωρο στη Βουλή.

Το ΔΝΤ αισθάνεται ήδη δικαιωμένο από τις εξελίξεις αφού ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ….2,7% που προέβλεπαν οι …επαγγελματίες αισιόδοξοι ευρωπαίοι γραφειοκράτες αλλά κατά πολύ χαμηλότερος. Ο νέος κυβερνητικός στόχος για ανάπτυξη 1,8% το 2017 μοιάζει ήδη ανέφικτος και οι προβλέψεις του ΔΝΤ μιλούν ήδη για ρυθμό ανάπτυξης μικρότερο του 1%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα και νέες περικοπές δαπανών του Κράτους για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

  • Με λίγα λόγια, το ΔΝΤ θα κτυπήσει την Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση ακριβώς στο πιο ευαίσθητο σημείο της, δηλαδή στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και την εργατική νομοθεσία…

Η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου που γνωρίζει πολύ καλά το περιεχόμενο της επόμενης αξιολόγησης η οποία αφορά το δικαίωμα προκήρυξης απεργίας αλλά και προσφυγής συνδικαλιστών στην Διαιτησία, χρησιμοποίησε την πιο πρόσφατη παρουσία της στην Βουλή  για να υπενθυμίσει ότι «το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν μία εντελώς απορρυθμισμένη αγορά εργασίας».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict