Navigation
26
Σεπ
location
Αθήνα
27oC
Λίγα σύννεφα
26 Ιούν 2018

Το δημόσιο χρέος στον αστερισμό της… γραβάτας!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε όλοι το σόου που έστησε η κυβέρνηση σε… στενό οικογενειακό κύκλο και κάτω από ισχυρή αστυνομική προστασία. Είδαμε να φοριούνται και να… πετάγονται γραβάτες για κάτι που υπό άλλες συνθήκες, με άλλες κυβερνήσεις και άλλα πρόσωπα, θα είχε εξαντληθεί με μια απλή συνέντευξη που δεν θα ξεπερνούσε το ημίωρο…

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση μετά το… σοκ από την υπογραφή της συμφωνίας με τους Σκοπιανούς, δεν ανέμενε τις εντονότατες αντιδράσεις. Και πιθανόν ακόμη να μην έχει δει τίποτα. Γιατί και… δαρμένος και ταπεινωμένος δεν μπορεί να είναι ο ελληνικός λαός. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Υπ΄ αυτήν την έννοια, η ολοκλήρωση της διαδικασίας του τρίτου μνημονίου στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης και η ανακοίνωση του σχεδίου ρύθμισης του ελληνικού χρέους, προσφερόταν για… γραβάτες κόντρα στις… κρεμάλες που επί ημέρες “διαφήμιζαν” συμπολίτες μας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

΄        Όμως, ας επικεντρωθούμε στο ζήτημα του χρέους και να δούμε πώς έχουν τα πράγματα. Το 2015 λοιπόν μια κυβέρνηση που ζητούσε διαγραφή και “κούρεμα” χρέους πήρε την απόφαση να πάει κόντρα στην κοινή λογική, στους κανόνες και στις συμφωνίες που είχαμε υπογράψει με τους εταίρους-δανειστές. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Φάγαμε τα μούτρα μας. Μπήκαμε σε ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, ενώ απέμεναν μόνο κάποιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί ο μνημονιακός κύκλος και να μπούμε στον ίσιο δρόμο. Αντ΄ αυτού έγιναν τα εγκλήματα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τα οποία κάποια στιγμή πρέπει να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, καθώς μιλάμε για καραμπινάτα αδικήματα. Ιδίως, στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης μιλάμε για βαρύτατα κακουργήματα…

Το ΟΧΙ του κ. Τσίπρα, για το οποίο τώρα παραδέχεται ότι ήταν λάθος, θα μας στοιχίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια άμεσα ή έμμεσα. Μόνο η απώλεια ΑΕΠ έως το 2060 λόγω της ζημιάς του 2015, ανέρχεται σε 200 δισ. ευρώ όπως την υπολόγισε ο πρώην πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε ένα μέρος του πρόσθετου δανεισμού από τα 86 δισ. ευρώ που έγινε χωρίς λόγο, την απώλεια 40 δισ. ευρώ λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα 40 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα μαζί με τον ερχομό των capital controls, τα πρόσθετα μέτρα ύψους 14,5 δισ.  και τη μη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιπλέον, έχουμε την εκχώρηση της απαξιωμένης περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια το Υπερταμείο. Για να μην πούμε για τη ζημιά λόγω της υπερφορολόγησης, του μπλοκαρίσματος κρίσιμων επενδύσεων, της θεσμικής αποδόμησης και της συνεχούς υποβάθμισης των κοινωνικών παροχών και υποδομών.

Αφού λοιπόν έγιναν όλα τα παραπάνω, σήμερα πανηγυρίζουμε για τη μερική ρύθμιση ενός μέρους του χρέους έως το 2032. Και επιπλέον, όπως λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το χρέος το 2060 θα κινείται στο 100% του ΑΕΠ! Σημειωτέον ότι το 2014 υπήρχε έτοιμη η συνολική λύση για το χρέος που είχε ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση του δευτέρου μνημονίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των δανειστών το δημόσιο χρέος θα υποχωρούσε κάτω από το 100% το 2025-2026, ενώ τώρα πάμε για 35 χρόνια αργότερα!!! Κι όλα αυτά γιατί μας προέκυψε το τρίτο μνημόνιο. Το 2015 περιμέναμε ότι θα παρουσιάσουμε για δεύτερη χρονιά ανάπτυξη και μάλιστα ισχυρή και λόγω των… Τσιπροκαμμενοβαρουφάκειων ανοησιών μπήκαμε σε ύφεση. Και ευτυχώς που ήταν μικρή, γιατί η οικονομία είχε αναπτύξει δυναμική από το 2014.

Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους έως το 2032 είναι το αυτονόητο που έκαναν οι εταίροι-δανειστές προκειμένου να προστατευθεί η Ευρωζώνη από το ελληνικό πρόβλημα μετά και από τα… καμώματα του 2015. Εξ ου και το γεγονός ότι από το 2032 και μετά που έχουμε μεγάλες λήξεις δανείων, δεν υπάρχει η αντίστοιχη μέριμνα. Προφανώς, η ρύθμιση θα εξεταστεί μετά από αρκετά χρόνια και με την ελπίδα ότι έως το 2030 θα έχουμε σοβαρευτεί και θα έχουμε ένα ΑΕΠ τουλάχιστον 35% υψηλότερο από το σημερινό. Εκεί που μιλούσαμε για οριστική και ολική διευθέτηση χρέους έως το 2050, τώρα μιλάμε για μερική διευθέτηση έως το 2032. Και αν δεν υπήρχε το… καταραμένο 2015, το χρέος θα είχε υποχωρήσει κάτω από το 100% το 2025! Η μερική ρύθμιση χρέους έχει ως αντάλλαγμα ένα νέο πακέτο μέτρων που συνιστά “σφαγείο” για εκατομμύρια πολίτες. Μιλάμε για μείωση συντάξεων ακόμη και έως 20% για 1.000.000 δικαιούχους το 2019 και μείωση του αφορολογήτου ορίου για 4.500.000 μισθωτούς και συνταξιούχους το 2020. Επιπλέον, αντί για “μαξιλάρι ασφαλείας” περίπου 30 δισ. ευρώ, θα πορευτούμε έως το 2020 με περίπου 18 δισ. ευρώ ώστε να σταθούμε όρθιοι στα πρώτα βήματα της εξόδου στις αγορές μετά το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο. Και βέβαια, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος… ασωτειών, οι εταίροι-δανειστές θα μας ελέγχουν ανά τρίμηνο.

Για να καταλάβει ο Έλληνας πολίτης τι έγινε, αρκεί να σημειώσουμε ότι το 2015 κάποιοι προκάλεσαν μεγάλη ζημιά και ανέτρεψαν τη βιωσιμότητα του χρέους που την είχαμε στο τσεπάκι μας το 2014 και τώρα πανηγυρίζουν που για το νέο χρέος που δημιούργησαν θα υπάρξει μερική ολίγων ετών! Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να πανηγυρίζουν και να κινούνται στον αστερισμό της… γραβάτας, τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με κλασικούς θεομπαίχτες και απατεώνες. Πανηγύρια με… γραβάτες για μεγαλύτερο χρέος σε βάθος πολύ περισσότερων ετών με μερικώς ρυθμισμένο ποσό και με αυστηρή εποπτεία είναι μόνο για… ανόητους! Είναι το τίμημα της ανοησίας τους και η γραβάτα αποτελεί το… ένδυμα της γελοιοποίησης τους!

Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ