Navigation
17
Ιούν
location
Αθήνα
30oC
Λίγα σύννεφα
21 Ιαν 2019

Το διεθνές περιβάλλον και η ελληνική… αρρώστια

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Όπως έχει γράψει η στήλη, ο μοναδικός τρόπος για να γυρίσει σελίδα η χώρα είναι μια ξεκάθαρη πολιτική αλλαγή, η οποία θα φέρει αισιοδοξία για ανάκαμψη στη χώρα. Γιατί η οικονομία είναι πρωτίστως ψυχολογία. Ήδη, πολλοί ξένοι οίκοι (πολιτικοί και οικονομικοί) αναφέρουν ξεκάθαρα ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να προκύψει κάτι καλύτερο. Θεωρούν τις εκλογές ως λύτρωση για τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η Ελλάδα κουβαλάει στον οργανισμό της μια τεράστια βλάβη κόστους άνω των 200 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το κλίμα στις αγορές δείχνει έντονα σημάδια υποχώρησης. Αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι για την Ελλάδα, η οποία δεν μπήκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αποτελεί παρελθόν. Ποτέ δεν δώσαμε το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι μπορούμε να βγούμε από το περιβάλλον στασιμοχρεοκοπίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας κρίσιμα χρόνια, σχετικά με το αν και κατά πόσο μπορούμε να απαλλαγούμε από τη μέγγενη του δημοσίου χρέους, το οποίο είναι ρυθμισμένο έως το 2031 με βάση την περυσινή απόφαση του Eurogroup. Να σημειωθεί ότι αυτή η αβεβαιότητα προέκυψε ως αποτέλεσμα των ανοησιών του 2015.

Η κατάσταση στην αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτυπώνει τη γενικότερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Οι εκλογές αποτελούν τον «γόρδιο δεσμό» προκειμένου η χώρα να λυτρωθεί και να γυρίσει σελίδα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή φαίνεται ότι το περιβάλλον στις διεθνείς αγορές είναι προβληματικό. Για όσους ξέρουν να διαβάζουν τις εξελίξεις στις αγορές, μάλλον θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες στιγμές. Αν παραμείνουν στην εξουσία οι σημερινοί κυβερνώντες, το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο. Αν προκύψει μετά τις προσεχείς εκλογές μια νέα κυβέρνηση και γυρίσει θετικά το κλίμα, τότε οι αναταράξεις λόγω μιας διεθνούς αναταραχής μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμες.

Η Ελλάδα που θα παραλάβει ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι μια χώρα που θα θυμίζει έναν καρκινοπαθή, ο οποίος βρίσκεται σε φάση εντατικής χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείας. Άρα, ο ασθενής βρίσκεται σε ανοσοκαταστολή. Αυτό σημαίνει ότι αν βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου κυκλοφορούν ιοί και μικρόβια, τότε θα νοσήσει και θα πάει επειγόντως στην εντατική. Αυτό θα πάθει και η οικονομία εάν εκδηλωθεί μια διεθνής αναταραχή. Ήδη, τα σημάδια είναι εξόχως ανησυχητικά. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ζήσουμε ένα νέο μαρτύριο λόγω μιας μεγάλης ανατροπής στις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες, η οποία θα έρθει να «κουμπώσει» με τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Ας κάνουμε τον σταυρό μας να μη μας… κάτσει ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο!

του Λουκά Γεωργιάδη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ