Navigation
28
Μαΐ
location
Αθήνα
20oC
Βροχή
2 Ιαν 2017

Το αυτονόητο για κάθε μαγαζί, αδιανόητο για το Κράτος

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
 Σε κάθε σύγχρονο εμπορικό κατάστημα σήμερα, οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν πόσα τεμάχια από οποιοδήποτε είδος, έστω και ευτελούς αξίας, υπάρχουν σε κάθε συνεργαζόμενο μαγαζί ή αποθήκη, όσες χιλιάδες είδη κι αν διακινούνται.
Στην πιάτσα, κάθε φιλότιμος πωλητής στενοχωριέται όταν δεν μπορεί να δώσει αμέσως τη σχετική πληροφορία σ’ έναν πελάτη. Αισθάνεται άσχημα όταν, έστω για λίγο, δε δουλεύει «ρολόι» το διαδικτυακό σύστημα διαχείρισης, με τους κωδικούς για κάθε είδος, που υποστηρίζει την αποτελεσματική λειτουργία και τον απαραίτητο έλεγχο στην επιχείρηση.
Όλες οι σοβαρές επιχειρήσεις διαθέτουν ένα απλό μηχανογραφικό σύστημα που, με λίγα λόγια, εξασφαλίζει ότι η δουλειά γίνεται σωστά. Ανάλογα συμβαίνουν στα συνεργεία με τα ανταλλακτικά, στη διακίνηση τροφίμων, στις κρατήσεις εισιτηρίων και σε τόσες άλλες δραστηριότητες στην καθημερινότητά μας.
Κωδικοί εξασφαλίζουν να εξυπηρετούμαστε ομαλά, ακόμα και εξ αποστάσεως.
Αντίθετα, στο Κράτος μας, τέτοιο σύστημα διαχείρισης δεν υπάρχει. Όχι για τα αντικείμενα ή για τον εξοπλισμό, που αποτελούν δημόσια περιουσία αλλά ούτε καν για τις υπηρεσιακές μονάδες του και για τους υπαλλήλους. Ουδείς, ούτε ο αρμόδιος υπουργός, γνωρίζει την πλήρη διάρθρωση και τη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης.
Ακούμε κάθε τόσο από επίσημα χείλη για φορείς φαντάσματα, για υπαλλήλους που για χρόνια δεν έχουν εμφανιστεί στον τόπο εργασίας τους ή για αστυνομικούς που συνέχιζαν να φρουρούν ακόμα και πολιτικούς που έχουν εγκαταλείψει προ δεκαετιών τον μάταιο τούτο κόσμο.
Οι ατασθαλίες ανακοινώνονται,
ουδείς τιμωρείται,
τα αχρεωστήτως καταβληθέντα δεν επιστρέφονται και
η μίζερη ζωή μας συνεχίζεται…H Ελλάδα χρειάζεται με απλά λόγια ένα «ψηφιακό οργανόγραμμα». Όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, οι εργαζόμενοι, οι διευθύνσεις, οι θυγατρικές, τα υποκαταστήματα πρέπει κάπου, κάπως κάποτε να αποτυπωθούν ψηφιακά.
Είναι απλή διαδικασία η ψηφιακή καταγραφή της δομής και της στελέχωσης σ’ ολόκληρο το Δημόσιο.
Ποιες μονάδες έχουμε, πού υπάγεται η κάθε μονάδα και σε ποια ακριβώς μονάδα υπηρετεί ο κάθε υπάλληλος.

Αυτός ο ψηφιακός χάρτης του Κράτους θα βοηθήσει τη Βουλή ώστε να νομοθετεί αποτελεσματικότερα αλλά και την Εκτελεστική Εξουσία ώστε να υλοποιεί τους νόμους με αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος.
Είναι καιρός πλέον να μάθουμε όλοι από πού πρέπει ν’ αρχίσουμε, αν θέλουμε πραγματική διαφάνεια στο Κράτος.
· Αν θέλουμε να μειώσουμε τις δημοσιονομικές δαπάνες και να γνωρίζουμε τι υπάρχει στο Δημόσιο και πού.
Για να πάψουμε επιτέλους να χρυσοπληρώνουμε κάποιους άφαντους «προνομιούχους». Για να εντοπίζουμε τα λάθη και να τα διορθώνουμε.
Για να επιβραβεύουμε τα καλά, όπου κι αν βρίσκονται. Για να μπορούμε, ως πολίτες, να αξιολογούμε το μεταρρυθμιστικό έργο της εκάστοτε ηγεσίας και την υλοποίηση των στόχων της. Για να αποκτήσουμε, επιτέλους, τη δυνατότητα να συζητάμε και να επιχειρηματολογούμε με τρέχοντα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία!
· Φαίνεται πως ο νόμος για την Κινητικότητα, που μόλις ψηφίστηκε και προβλέπει τη δημιουργία ψηφιακού οργανογράμματος, δε λύνει το πρόβλημα.
· Ο οργανισμός ανοιχτών τεχνολογιών είχε καταθέσει βελτιωτική πρόταση με σχετική τροπολογία, που όμως δεν έγινε δεκτή.

Τι κάνουν, αλήθεια, τόσα χρόνια οι αρμόδιοι και οι σύμβουλοί τους; Δε γνώριζαν το θέμα; Η νέα υπουργός διοικητικής ανασυγκρότησης, που πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντά της, μπορεί αν θέλει να εφαρμόσει το ταχύτερο αυτή την απλούστατη και πολύ αποτελεσματική καταγραφή. Θα αποτελέσει τομή στην αυτογνωσία και στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Θα είναι αφετηρία για περαιτέρω οργάνωση και πραγματική διαφάνεια. Εμείς, οι απλοί και καταταλαιπωρημένοι πολίτες, θα ευγνωμονούμε για χρόνια όποιον την τολμήσει!

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress