Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
25oC
Αραιή συννεφιά
19 Ιαν 2016

Το ασφαλιστικό τεντώνει το σχοινί των διαπραγματεύσεων

Κουαρτέτο Θεσμοί Οικονομία

Επιστρέφει για ακόμη μια φορά η τακτική του μαστίγιου και καρότου από τους δανειστές προς την Ελλάδα, καθώς ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία άφιξης του Κουαρτέτου. Οι δανειστές συνεχίζουν την τακτική της συνεχιζόμενης αναβολής της επιστροφής των εκπροσώπων στην Αθήνα με την νέα ημερομηνία να τοποθετείται την άλλη Πέμπτη ή Παρασκευή, στις 28 ή 29 Ιανουαρίου.

Από πλευράς της στην κυβέρνηση εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι – μετά την περιοδεία Τσακαλώτου στην Ευρώπη – πως δεν θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση («λίγες εβδομάδες ίσως δεν θα ήταν πρόβλημα» λένε), υψώνουν ανάστημα κόντρα στους δανειστές, προειδοποιούν πως αν αργήσει η συμφωνία για αξιολόγηση και χρέος «το πρόγραμμα δεν βγαίνει», απειλούν ότι υπάρχει κίνδυνος να αναβιώσει η ελληνική κρίση και στοχοποιούν ουσιαστικά σαν πηγή της ανωμαλίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας το να πει τι θέλει και τι ζητά, αντί να κάνει «παιχνίδια» με διαρροές.

Προς το παρόν όμως, οι δανειστές θέτουν προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις: πρώτα θα δώσει στοιχεία για το Ασφαλιστικό η Αθήνα, έλεγε χθες η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, πρώτα θα πρέπει να διοριστεί ο νέος Γενικός Γραμματέα Εσόδων που τον «κρύβει» η κυβέρνηση, και μετά θα έρθουν οι επικεφαλής.

Όσο αυτοί καθυστερούν όμως να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής, τόσο μεγαλώνουν ο λογαριασμός των μέτρων, αλλά και το πολιτικό διακύβευμα στη χώρα μας. Εκτός από το ασφαλιστικό, που είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της κυβέρνησης, το «μενού» θα περιλαμβάνει και φορολογικό νομοσχέδιο, και νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και «κόκκινα δάνεια»…

Ο κύριος Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι για να μην κοπούν για 12η φορά οι συντάξεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως στα μέτρα συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,7 -1,8 δισ. ευρώ) που πρέπει να εξειδικευτούν, θα μετρήσουν οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν στην φορολογία από το 2016, μαζί με την επίδραση των αλλαγών στο ασφαλιστικό για το 2017 και για το 2018.

«Αυτά είναι τα πιο βασικά στοιχεία που περιμένουν ακόμη οι θεσμοί για να τα μελετήσουν και να δουν αν βγαίνουν οι αριθμοί» είπε ο κύριος Τσακαλώτος. «Θα είναι από διάφορες πηγές. Μία πηγή θα είναι και ο φόρος. Πρέπει να παρουσιάσουμε στους θεσμούς το σχέδιό μας για τον φόρο εισοδήματος», ξεκαθαρίζοντας πως μιλά για μέτρα για το 2016 και όχι αναδρομικούς φόρους για το 2015 που θα πληξρωθούν φέτος.

Ουσιαστικά περιέγραψε έτσι, ενδεχομένως, πως η αρχή για το Ασφαλιστικό θα γίνει, αν μείνει ως έχει η ελληνική πρόταση, με τις νέες παρακρατήσεις φόρων στα εισοδήματα του 2016 –δηλαδή με έμμεσο «κούρεμα» των αμοιβών και των αποδοχών στη διάρκεια της χρονιάς.

Τεντώνει το σχοινί

Αίσθηση προκαλεί πάντως η χθεσινή προειδοποίηση Τσακαλώτου ότι αυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με προηγούμενες, δεν θα δεχτεί παράταση των διαπραγματεύσεων «πέραν του ενός, δύο ή τριών μηνών για την αξιολόγηση και το χρέος μαζί, γιατί τότε το πρόγραμμα δεν βγαίνει», καθώς την απηύθυνε στους δανειστές την ώρα που και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, και η εκπρόσωπος της Κομισιόν (αλλά και ο ίδιος ο κύριος Τσακαλώτος) αποφεύγουν σε ερωτήσεις να ορίσουν ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών στη χώρα, συνδέοντάς το μάλιστα επισήμως εκείνοι με τα «επιπλέον στοιχεία» που ζητούν διαρκώς για το Ασφαλιστικό.

Το σκηνικό πάντως με το ΔΝΤ να καθυστερεί, θυμίζει έντονα το σκηνικό στο β΄εξάμηνο του 2014 που αντιμετώπισε η τότε κυβέρνηση.

Αν και δεν επίκειται εκλογή προέδρου πια, η χώρα είναι στο ίδιο έργο θεατής με το 2014, αφού και πάλι η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει το συντομότερο την διαπραγμάτευση («για να βγούμε από το Μνημόνιο» έλεγαν τότε, «αλλιώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα» λένε τώρα), και πάλι ο υπουργός Οικονομικών κάνει περιοδείες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (ο κύριος Τσακαλώτος τώρα, ο κύριος Χαρδούβελης τότε), και πάλι η ελληνική πλευρά έλεγε και λέει πως έχει καλύψει το 60% ή 70% ή 80% των όρων του Μνημονίου, αλλά και πάλι το ΔΝΤ «βάζει ψηλά τον πήχη των αξιώσεων», και πάλι καθυστερεί (η Ντέλια Βελκουλέσκου τώρα, ο Ρίσι Γκογιάλ τότε) ενώ και πάλι οι ευρωπαίοι εταίροι εμφανίζονται να δείχνουν κατανόηση στις ελληνικές θέσεις και εμφανίζονται πως …διαφωνούν με το ΔΝΤ για τις χρονοτριβές…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ