Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
12 Φεβ 2019

Το αριστερό έγκλημα κατά της ΔΕΗ

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η ΔΕΗ αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα και στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό του Κράτους ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα τροφοδοτήσουν τις επενδύσεις και κατ΄ επέκτασιν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Όπου υπάρχει σκότος, υπάρχεις χάος. Η ΔΕΗ επί δεκαετίες διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για να γυρίσει σελίδα η χώρα. Αυτό το σπουδαίο asset διαβρώθηκε στην πορεία από τα πάσης φύσεως συμφέροντα, ενώ κάθε διοίκηση ήθελε να επιλύσει επιτυχώς τη δύσκολη εξίσωση που είχε ως μεταβλητές την εκάστοτε εξουσία, τα μεγάλα και κυρίως παρασιτικά συμφέροντα και φυσικά τους εργατοπατέρες.

Σήμερα η ΔΕΗ είναι το πουλαίν του κρατισμού. Μόνο που με τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεχείλισε το ποτήρι. Η εισαγωγή της επιχείρησης στις αρχές της δεκαετίας του 2000 συνέβαλε ώστε η επιχείρηση να ανοίξει τα φτερά της στον δύσκολο και απαιτητικό κόσμο της ελεύθερης αγοράς. Έναν κόσμο όπου απαιτούνται σχέδιο, αξιοπιστία,  συνέπεια, εμπιστοσύνη και αποτελεσματικότητα. Η άντληση πάμφθηνων κεφαλαίων από τους επενδυτές για την ενδυνάμωση της επιχείρησης ήταν ένα μεγάλο ζητούμενο. Οι επενδύσεις “έτρεξαν” με αρκετά… παρατράγουδα, ενώ ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια μπήκε και ο αμιγώς ιδιωτικός τομέας στο παιχνίδι.

Επί πολλά χρόνια η ΔΕΗ ήταν δέσμια μιας… καρκινοεμβρυακού τύπου συνδιοίκησης όπου οι συνδικαλιστές έκαναν το κουμάντο με όχι και τόσο… ορθόδοξες μεθόδους. Το βόλεμα, ο παρασιτισμός και πολλές παθογένειες του κρατικισμού είχαν ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνθήκες για τη δημόσια επιχείρηση. Όταν ο ισολογισμός της ήταν πλήρως ελεγχόμενος και θα μπορούσε να προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, εμείς καθόμασταν και… πλέκαμε πουλόβερ. Έως το 2014 η επιχείρηση στεκόταν όρθια και έδειχνε ικανή να σηκώσει το… μαρτύριο των υψηλών χρεών.

Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εγκληματική διακυβέρνηση του πρώτου εξαμήνου, έβαλε την επιχείρηση σε κίνδυνο. Η εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο λογοδοτεί σε ξένους επενδυτές και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε όσο και αν το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί τον βασικό μέτοχο. Τώρα η διοίκηση και οι προϊστάμενος υπουργός λογοδοτούν στους ξένους και ήδη η ΔΕΗ έχει υπογράψει μνημόνιο με τις τράπεζες το οποίο περιέχει εξαιρετικά αυστηρούς όρους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η σημερινή συγκυβέρνηση έχει φέρει την επιχείρηση σε πολύ οριακό σημείο. Το σημερινό σύστημα του Μαξίμου έχει υπογράψει την αποκρατικοποίηση της γονατισμένης ΔΕΗ, αλλά αφήνει το τελικό εγχείρημα στην επόμενη κυβέρνηση. Προφανώς για να έχει… πάτημα ώστε να ξαναβγεί στα πεζοδρόμια και να αβαντάρει τους συνδικαλιστές.

Οι σημερινοί τύποι έκαναν οτιδήποτε περνούσε από το χέρι τους για να την πλήξουν. Επί της ουσίας να την απαξιώσουν και να πουληθεί τσάμπα. Έτσι, όταν με το… καλό θα πάνε στην αντιπολίτευση θα έχουν ένα αφήγημα το οποίο θα πουλήσουν στους ανόητους. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι όπως η σημερινή συμμορία προκάλεσε ζημιά άνω των 200 δισ. ευρώ και κατέστησε προβληματική την εξυπηρέτηση του χρέους, έτσι αφήνει… μαυρίλα και στη ΔΕΗ. Αλλά, τι τους νοιάζει; Όταν θα καταλάβει ο κόσμος ποιος φταίει, αυτοί δεν θα είναι στην εξουσία. Θα φταίει αυτός που θα βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά!

Λουκάς Γεωργιάδης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict