Navigation
26
Ιαν
location
Αθήνα
16oC
Αρκετά σύννεφα
23 Οκτ 2015

Το αποτέλεσμα της παρουσίας του Κουαρτέτου στην Ελλάδα

Τρόικα Θέσμοι Οικονομία

Αφήνοντας πίσω του ανοιχτά μέτωπα σε κόκκινα δάνεια, ΦΠΑ και εκπαίδευση αποχωρεί το Κουαρτέτο των Θεσμών, καθώς στην 3ωρη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλέιδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργο Χουλιαράκη σημειώθηκε πρόοδος αλλά όχι ακόμη συμφωνία.

Μεγάλο “αγκάθι” σύμφωνα με πηγές φέρεται να είναι ο νόμος Κατσέλη και η επιθυμία των δανειστών να χαθεί η προστασία της κατοικίας. Ωστόσο, σημειώθηκε πρόοδος για ορισμένα θέματα, π.χ. να είναι πιο μεγάλο το κόστος αν μπει κανείς στη ρύθμιση χωρίς να το δικαιούται, ωστόσο η απόσταση για το όριο προστασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένει μεγάλη.

Τα κόκκινα δάνεια μέχρι στιγμής δείχνουν να παίρνουν παράταση στο δεύτερο πακέτο, ενώ και στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, υπάρχει ανάγκη να γίνουν περαιτέρω συζητήσεις.

Ο «από μηχανής θεός» Φρανσουά Ολάντ , με την παρουσία του στη χώρα μας, σήμανε πρόωρα τέλος στα παζάρια με την Τρόικα για τα νέα προαπαιτούμενα, και η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο για να αποφύγει ένα νέο γύρο συγκρούσεων με τους δανειστές.

Επί της ουσίας, όπως έγινε και στις δύο προηγούμενες μέρες, επιβεβαιώθηκε πως δεν έκλεισε ουσιαστικά κανένα θέμα. Στον ελάχιστο αυτό χρόνο της μίνι-διαπραγμάτευσης, οι απεσταλμένοι των θεσμών ρωτούσαν, άκουγαν αλλά δεν είπαν ούτε ένα «ναι» σε όσα συζητήθηκαν.

Φεύγοντας θα αφήσουν και μία λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα όταν θα επιστρέψουν μετά τις 10 Νοεμβρίου και, αν όλα πάνε καλά, θα γράψουν τότε μία θετική έκθεση που θα ανοίγει το δρόμο για την καταβολή των επόμενων δόσεων -ενώ εκκρεμούν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ που ήταν να δοθούν τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της παρουσίας του Κουαρτέτου:

– Η διαφωνία για τα κόκκινα δάνεια: η σημερινή σύσκεψη των κ. Σταθάκη και Τσακαλώτου ξεκίνησε από εκεί που σταμάτησε χθες, δηλαδή τις αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη. Οι δανειστές ζητούν να επιτραπούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη και περιουσίες από 120.000 ευρώ και πάνω. Το χάσμα με την κυβέρνηση παραμένει αγεφύρωτο, ενώ το θέμα αφορά μία μικρή μερίδα μόνον των προβληματικών δανείων και η συζήτηση δεν έχει αγγίξει ακόμα όλα τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

– Η στάση αναμονής για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα: όπως είπε ο κύριος Τσακαλώτος, οι θεσμοί αμφισβητούν αν επαρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η κυβέρνηση ποντάρει πως θα τους πείσει τελικά, αν φανεί πως η ύφεση στην οικονομία είναι μικρότερη και, άρα, ο ανάγκες για δημοσονομικά μέτρα μπορεί να αποδειχθούν λιγότερες από όσο φαίνονται τώρα. Κάτι που θα αποδειχθεί τελικά τον Νοέμβριο, όταν θα φανεί αν τον Οκτώβριο βελτιώθηκε κάπως η πολύ αρνητική εικόνα εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού ως τον Σεπτέμβριο, ή όχι.

– Ασφαλιστικό και συντάξεις: παρά τη «σφαγή» των χαμηλών συντάξεων που ήδη επεβλήθη, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες μεγάλες περικοπές. Εγγυάται πως οι εξοικονομήσεις από περικοπές σε κύριες συντάξεις θα είναι τέτοιες, που θα λειτουργήσουν σαν ισοδύναμα για να αποφευχθεί η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ ή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. Κάτι που επίσης θα φανεί το Νοέμβριο πώς θα μεταφραστεί σε μέτρα και αν θα πείσουν τους θεσμούς.

– Ανατροπές στο δημόσιο: σε μισό μήνα από τώρα η κυβέρνηση θα κλείσει οριστικά το θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού και του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο. Σαν επιστέγασμα των ανατροπών σε μισθούς και όρους απασχόλησης, τον Δεκέμβριο θα έρθει και νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

– Η ανάγκη επίσπευσης των αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση: τραπεζικές πηγές έλεγαν χθες πως το νομοσχέδιο πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα το αργότερο, αφού έχει ήδη καθυστερήσει. Την άλλη εβδομάδα θα υπάρξουν και τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα δείξουν ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Μετά από αυτό όμως, στα μέσα Νοεμβρίου, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι θεσμοί, ενώ θα απομένουν 40-50 μέρες έως τα μέσα Δεκεμβρίου για να τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση.

– Αγορές – Ενέργεια: όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, παραμένουν ανοικτά. Οι θεσμοί ακούνε την κυβέρνηση να εξηγεί τα σχέδιά της, ρωτάνε λεπτομέρειες, αλλά δεν λένε ανοικτά αν τα αποδέχονται ή αν θα τα απορρίψουν. Η ώρα της αλήθειας θα έρθει με την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση, στα μέσα του Νοεμβρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ