Navigation
6
Μαρ
location
Αθήνα
19oC
Λίγα σύννεφα
9 Απρ 2018

Το… αναστάσιμο μεταμνημονιακό πακέτο του Τσακαλώτου

τσακαλωτος Νέα

Ο 80χρονος υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είναι από τους λίγους ανθρώπους που συνομιλούν, κυριολεκτικά καθημερινά, με τον πρωθυπουργό. Γνωρίζει το σύνολο των τρεχουσών κυβερνητικών δράσεων, αλλά και τα πλάνα που έπονται εν όψει της εξόδου από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι, στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε με νόημα ότι από τα τέλη του καλοκαιριού «μπορεί μεν να παραμείνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά τα “κλειδιά” της χώρας θα έρθουν επιτέλους στα χέρια της κυβέρνησης!».

Ήδη, στο πλαίσιο αυτής της… κλειδοκρατορίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καταρτίζεται αυτή την περίοδο το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο της χώρας που θα αποτελέσει ουσιαστικά τον οδικό χάρτη για την «αναστάσιμη» μεταμνημονιακή εποχή και θα παρουσιαστεί ενδελεχώς στις 27 Απριλίου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην προγραμματισμένη για εκείνη την ημέρα συνεδρίαση του Eurogroup.

Ακριβώς οκτώ χρόνια μετά την προσφυγή μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που αποτέλεσε την απαρχή της εισδοχής σε ένα ατέρμονο σπιράλ μνημονιακών υποχρεώσεων (ήταν 23 Απριλίου του 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε το κακό μαντάτο από το γραφικό Καστελόριζο με φόντο τα ψαροκάικα του νησιού), ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί τώρα να συνεχίζει μεν τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά χωρίς τη μέγγενη των δανειστών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν. «Δεν θα εποπτεύουν πλέον τη νομοθέτηση και το ταμείο μας. Η απόδοση των χρημάτων που θα δανειζόμαστε από τις αγορές θα εξαρτάται από τις δικές μας ικανότητες και τη σωστή διαχείριση που θα κάνουμε», όπως είπε και ο κ. Φλαμπουράρης.

Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

·      Αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με το προβλεπόμενο κατώτερο όριο που είναι τα 495 ευρώ, ενώ για τους νέους έως 25 ετών οι μισθοί δεν ξεπερνούν τα 432 ευρώ. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου φιλοδοξεί να εφαρμόσει και στην Ελλάδα το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Η εν λόγω χώρα, μετά το πέρας του μνημονίου, προχωρά σε διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού περίπου κατά 5% κάθε χρόνο. Τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό όχι απλώς δεν επιδρά αρνητικά στην απασχόληση, αλλά οδηγεί και σε μια γενικότερη τάση αύξησης των μισθών.

·      Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για απόφαση που έχει θεσμοθετηθεί και απομένει η εφαρμογή της από το φθινόπωρο, ώστε να βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις.

·       Αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Θα υπάρξει μετάβαση σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης υπέρ του εργαζομένου. Δηλαδή θα εξακολουθεί να υπάρχει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για τον εργοδότη που εντοπίζεται να μην έχει δηλώσει τον εργαζόμενό του, αλλά το ποσό αυτό θα μειώνεται κλιμακωτά, εφόσον η επιχείρηση προχωρήσει στην πρόσληψή του. Ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης που θα του κάνει, θα μειώνεται και το πρόστιμο. Αν η επιχείρηση προχωρήσει σε σύμβαση τριών μηνών, το πρόστιμο θα μειωθεί στα 7.000 ευρώ, εάν του κάνει σύμβαση έξι μηνών το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ, εάν του κάνει για ένα έτος το πρόστιμο θα πέσει στα 3.000 ευρώ, ενώ αν η σύμβαση είναι άνω των 18 μηνών ή αορίστου χρόνου, τότε το πρόστιμο θα είναι μόνο 1.000 ευρώ.

·      Στοχευμένη μείωση της φορολογίας. Εντάξει, δεν θα γίνει σε ευρεία κλίμακα, καθότι δεν το επιτρέπει η οικονομία μας, αλλά με καλά μελετημένες κινήσεις που θα αφορούν συγκεκριμένες τάξεις και ενίοτε γεωγραφικές περιοχές. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι θα καταργηθεί μεν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και στα τελευταία νησιά των Κυκλάδων που εφαρμόζεται, αλλά θα ανακοινωθεί παράλληλα η μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των τιμών των καυσίμων στη νησιωτική Ελλάδα. Θα επιχειρηθεί επίσης να έρθει εγγύτερα το νομοθετημένο «καλό πακέτο μέτρων» του 2020 (εάν το επιτρέψουν και οι «θεσμοί»), που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση από το 22% στο 20% του πρώτου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (για ετήσια εισοδήματα έως και 20.000 ευρώ), μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%, καθώς και ενεργοποίηση μιας ευνοϊκότερης κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης που επί του πρακτέου θα μηδενίζει τη φορολογική επιβάρυνση για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 30.000 ευρώ.

·      Θεσμοθέτηση ενιαίας 13ης σύνταξης. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζεται η νομοθέτηση 13ης σύνταξης, που θα κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ για όλους. Ενδεχομένως να εξαιρεθούν μονάχα αυτοί που παίρνουν υψηλή σύνταξη σήμερα και αναμένεται να αποτελέσει πρόκριμα για τη μετέπειτα επαναφορά του 13ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

·      Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Θα συνδέονται όλο και περισσότερο με τις εμπορικές αξίες και θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα. Πριν από την έξοδο από το μνημόνιο και, όπως όλα δείχνουν, εντός του Μαΐου, θα ανακοινωθούν ούτως ή άλλως οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων ούτως ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, θα αλλάξει ο χάρτης της κτηματαγοράς. Στις περιοχές που θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ νομοτελειακά αυξάνεται στα ίδια σημεία και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων για όσους προβαίνουν σε αγοραπωλησίες σπιτιών, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

·      Κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα κίνητρα θα δοθούν στους εργοδότες, αλλά θα ευνοηθούν, όπως είναι φυσικό, και όλοι όσοι αναζητούν δουλειά.

·      Βαρύτητα στην αύξηση των εξαγωγών. Ομάδα τεχνοκρατών υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ετοιμάζει δράσεις, προκειμένου να δοθεί βαρύτητα στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών με κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πακέτο του υπάρχει. Ήτοι, μέσω των προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), του νέου αναπτυξιακού νόμου και των καινοτόμων ταμείων που συστάθηκαν σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης αναμένεται να διαδραματίσουν και οι όλο και περισσότερες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (οι γνωστές ΣΔΙΤ).

του ειδικού συνεργάτη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ