Navigation
14
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αραιή συννεφιά
29 Οκτ 2019

Το αμερικανικό όνειρο έγινε… εφιάλτης για Νίκα και Λαβίδα!

ΝΙΚΑΣ ΛΑΒΙΔΑΣ Νέα

Το σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης από στέλεχος της Goldman Sachs φέρνει «τσουνάμι» διώξεων, αγγίζοντας δύο παραδοσιακές οικογένειες του εγχώριου επιχειρείν, τις Νίκας και Lavipharm.

Οι εισαγγελικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησαν ποινικές διώξεις κατά έξι εμπλεκομένων στην υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης από στέλεχος του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κολοσσού και μεταξύ αυτών είναι ο Γιώργος Νίκας, γιος του Παναγιώτη Νίκα της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, και ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του Θανάση Λαβίδα της Lavipharm. Ήδη, ο Τηλέμαχος Λαβίδας είναι προφυλακισμένος ενώ καταζητείται ο Γιώργος Νίκας, του οποίου έχουν «μπλοκαριστεί» τα περιουσιακά στοιχεία.

Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ άσκησαν διώξεις κατά του 52χρονου Joseph El-Khouri, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα στην Αγγλία (έχει ήδη ζητηθεί η έκδοση του), κατά του 35χρονου Benjamin Taylor, που παλαιότερα εργάστηκε στη Moelis & Co (φέρεται να βρίσκεται στη Γαλλία), και της 32χρονης Darina Windsor, η οποία απασχολήθηκε στην Centerview Partners LLC στο Λονδίνο και εμφανίζεται να βρίσκεται στην Ταϊλάνδη.

Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση αποτελεί ο Bryan Cohen, στέλεχος της Goldman Sachs που διακινούσε πληροφορίες για επερχόμενα «deals», ο οποίος συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 750.000 δολάρια. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι το κύκλωμα επέλεγε τις τετ α τετ συναντήσεις και τα κινητά τηλέφωνα που άλλαζαν συνεχώς, προκειμένου μην αποκαλυφθούν. Μάλιστα, οι Taylor και Windsor είχαν ερωτική σχέση και έμεναν μαζί σε διαμέρισμα του Λονδίνου, ενώ αναφέρονται ως «Pops» και «Popsy» σε διάφορα emails.

Οι κατηγορίες κατά του Γιώργου Νίκα αφορούν εσωτερική πληροφόρηση για πολλές εταιρείες και μάλιστα σε 15 περιπτώσεις εμπλέκονται οι Taylor και Windsor. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο κατηγορούμενος εκτιμάται ότι είναι στη χώρα μας. Ο Τηλέμαχος Λαβίδας κατηγορείται ότι μαζί με τον Γιώργο Νίκα συνωμότησαν για να κλέψουν μη δημοσιοποιήσιμες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc από τον Θανάση Λαβίδα, πατέρα του Τηλέμαχου και μέλος του ΔΣ της εταιρείας έως το 2016. Ο επικεφαλής της Lavipharm δεν ονοματίζεται στα δικαστικά έγγραφα. Οι Γ. Νίκας και Τ. Λαβίδας αναφέρονται ως φίλοι και ότι υπήρχε προσωπική σχέση με μέλος του ΔΣ της Ariad (αναφέρεται ως «Director 1») που ήταν πατέρας του Τ. Λαβίδα. Ο τελευταίος εξασφάλισε πληροφορίες για την Ariad και τις μοιράστηκε με τον Γ. Νίκα ο οποίος είχε εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη και κατά τη διάρκεια της υπόθεσης πλήρωσε τον Τ. Λαβίδα για τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, μεταξύ των ετών 2013 και 2015 ο «Director 1» έγινε γνώστης πληροφοριών για την Ariad και τις πέρασε στον Τ. Λαβίδα, ο οποίος με τη σειρά του τις μοιράστηκε με τον Γ. Νίκα, ώστε να μπορέσει ο τελευταίος να κερδοσκοπήσει. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη των Νίκα (που διατηρεί εστιατόρια στη Νέα Υόρκη και είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας GRK Fresh) και Λαβίδα, μετά τη σύλληψη του Bryan Cohen, αντιπροέδρου της Goldman Sachs Group Inc. Ο Cohen κατηγορείται ότι διέρρεε εμπιστευτικές πληροφορίες επί τρία έτη, με αντάλλαγμα μετρητά. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι ο ίδιος λειτουργούσε ως «γρανάζι» ενός διεθνούς κυκλώματος insider trading που απέφερε παράνομα κέρδη ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων. Τα έγγραφα που επικαλείται η Επιτροπή Ασφάλειας και Συναλλαγών των ΗΠΑ φανερώνουν σχέσεις με εκκρεμείς συμφωνίες με εταιρείες όπως η Syngenta AG και η Buffalo Wild Wings Inc.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καταζητούμενος Γ. Νίκας έχει παραιτηθεί από το ΔΣ της εταιρείας, ενώ τόσο η Νίκας όσο και η Lavipharm με ανακοινώσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο Τηλέμαχος Λαβίδας θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη, λόγω φόβων που εξέφρασε η έδρα για πιθανή έξοδό του από τη χώρα, ενώ ο Γιώργος Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνές δίκτυο αθέμιτης χρηματιστηριακής εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017. Φέρεται δε να έχει λάβει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο από συγκεκριμένο χρηματιστή της Ελβετίας, έχοντας αποκομίσει ποσά εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict