Navigation
28
Μαρ
location
Αθήνα
16oC
Ασθενής Βροχή
7 Μαρ 2016

Το «αγκάθι» για τον ελληνικό τουρισμό

prosfygiko-tourismos Οικονομία

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου, οι ακυρώσεις προκρατήσεων «πέφτουν βροχή» λόγω του προσφυγικού, με τους ξενοδόχους να προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση, έστω και την τελευταία στιγμή

της Μαρίας Ακριβού

Και ενώ η Ελλάδα είχε μια ευκαιρία να αυξήσει τα οικονομικά της μεγέθη, βασιζόμενη στην ισχυρότερη βιομηχανία που διαθέτει –αυτήν του Τουρισμού–, καθώς η διένεξη μεταξύ Ρωσίας- Τουρκίας, αλλά και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης τής δίνουν έξτρα πόντους, υπολόγιζε χωρίς το… προσφυγικό.

Η εισροή ενός τεράστιου αριθμού μεταναστών σε μία χώρα η οποία τα τελευταία οκτώ χρόνια βρίσκεται σε κρίση μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει. Σε πολλά νησιά του Αιγαίου, οι ακυρώσεις προκρατήσεων «πέφτουν βροχή», με τους ξενοδόχους να προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση, έστω και την τελευταία στιγμή.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τουρίστες θα στραφούν φέτος σε Ισπανία και Ιταλία, που βρίσκονται ψηλά στη λίστα σε θέματα ασφάλειας, ενώ από την Ελλάδα η μοναδική αγορά που θα κινηθεί ικανοποιητικά θα είναι αυτή των νησιών του Ιονίου, στα οποία δεν έχουν πατήσει ακόμη το πόδι τους οι πρόσφυγες.

Οριακή άνοδος από τη βρετανική αγορά

Ο τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού θα καθορίσει την πορεία του ελληνικού τουρισμού, αυτή είναι η βασική θέση που εκφράζει η πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής Λαγανά Ζακύνθου, κα Χριστίνα Τετράδη. Όπως τονίζει στο «Π», πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, η οποία διαρκώς κορυφώνεται.

Η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστρία, που παραδοσιακά στήριζαν τα ελληνικά νησιά, φέτος δεν δείχνουν τον ίδιο «ζήλο» για κρατήσεις, αλλά προτιμούν για τις διακοπές τους χώρες όπως η Ισπανία. «Αν αυτήν τη στιγμή παρατηρείται κάποια κίνηση, είναι, κυρίως, από την ανατολική και όχι από την κεντρική Ευρώπη. Μία οριακή άνοδος καταγράφεται από τη βρετανική αγορά, ωστόσο, και εκεί τα πράγματα είναι ρευστά, λόγω της πτώσης της στερλίνας, εξαιτίας των σεναρίων περί“Brexit”. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη με αυτά που γίνονται με το προσφυγικό. Το να λέμε ποσοστά στην παρούσα φάση νομίζω πως δεν βοηθάει».

Ισχυρές αντοχές φαίνεται να επιδεικνύονται από τα Επτάνησα, κυρίως από την Κέρκυρα, γεγονός που αποδίδεται στο ότι το νησί αποτελεί, πλέον, βάση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair. Η παρουσία της εταιρείας βοήθησε σημαντικά τους μικρούς και μεσαίους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, σε αντιδιαστολή με τα μεγάλα ξενοδοχεία που συνεργάζονται με ισχυρούςtouroperators. Τα στοιχεία δείχνουν πως πριν από μία πενταετία, όταν έκανε το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά η Ryanair, οι αφίξεις στο νησί ήταν 80.000, πέρυσι έφθασαν τις 150.000, ενώ φέτος η εταιρεία στοχεύει σε 300.000 επιβάτες.

Δραματική η κατάσταση στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, στο Αιγαίο η κατάσταση που επικρατεί είναι δραματική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κ. Μηνά Χατζημιχαήλ, από τα Δωδεκάνησα οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Κως και η Λέρος, στην οποία δημιουργήθηκε πρόσφατα και hotspot, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να προβαίνουν σε ακυρώσεις των αρχικών κρατήσεων για τα νησιά του Αιγαίου.

«Ξεκινήσαμε με πτώση 40% στις ακυρώσεις προκρατήσεων, ποσοστό που έχει υποχωρήσει στο 25%. Γενικότερα, οι τουρίστες είναι μουδιασμένοι λόγω του προσφυγικού και των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και επιλέγουν να οργανώσουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή».

Ο κ. Χατζημιχαήλ προσθέτει ότι, αν τα πράγματα είναι λίγο πιο οργανωμένα στην Κω, αυτό οφείλεται στην τουρκική Πολιτοφυλακή,η οποία διεξάγει ελέγχους στο Μπόντρουμ και δεν αφήνει κανέναν λαθρομετανάστη να περάσει τα σύνορα. «Σήμερα η Κως έχει “καθαρίσει” και βλέπουμε σε καθημερινή βάση το πολύ 5-10 λαθρομετανάστες. Ο μεγάλος μας,όμως, φόβος είναι τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί τοhotspotστην περιοχή. Ακόμα και αν δεν έρχονται μετανάστες από την Τουρκία, ενδεχομένως το κράτος να μεταφέρει εδώ κόσμο από την Ειδομένη ή και από άλλα μέρη της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά, δε, τη Ρωσία, της οποίας η ζήτηση έχει υποχωρήσει στα προ του 2012 επίπεδα, ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρει πως το άνοιγμα προξενείων σε κάθε ρωσική πόλη θα είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας, ενός λαού με «γερό» πορτοφόλι. «Το Ιόνιο “την έχει γλυτώσει”. Προς το παρόν, όμως. Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα, όλοι οι μετανάστες που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα θα μεταφερθούν στο Ιόνιο για να φύγουν προς την Ιταλία».

Τα περιθώρια στενεύουν και καθίσταται σαφές πως ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει άμεσα. Άλλωστε, εντός Μαρτίου τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και οιtouroperatorsθα πρέπει να οριστικοποιήσουν το πρόγραμμα δρομολογίων τους, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό τους. Διαδικασία διόλου εύκολη, αφού η ανησυχία των τουριστών έχει «χτυπήσει κόκκινο». Σε έρευνα, μάλιστα, που διεξήγαγε η Holidaycheck σε δείγμα 3.000 ατόμων, προκύπτει πως το 76% των ερωτηθέντων Γερμανών δήλωσε ότι αναπροσάρμοσε τα σχέδια διακοπών του, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων. Το 90% θεωρεί τις παραλίες στην Αίγυπτο και στην Τυνησία «ανασφαλείς» ή «πολύ ανασφαλείς», ενώ το 59% πιστεύει πως τα πακέτα για προορισμούς της Τουρκίας δεν είναι «πραγματικά ασφαλή» ή δεν είναι «καθόλου ασφαλή».

Απόρροια του κλίματος αβεβαιότητας ήταν η ανάδυση νέων τουριστικών προορισμών, που μέχρι πρότινος απολάμβαναν πολύ μικρό κομμάτι από την τουριστική «πίτα». Κροατία, Πορτογαλία, αλλά και η Βουλγαρία μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και μετατρέπονται σε σοβαρούς αντιπάλους της Ελλάδας.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 05/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress