Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
7 Ιαν 2021

Το 2021 φέρνει… υπερ-υψηλή τάση στον ενεργειακό κλάδο!

ηλεκτρικη ενεργεια ΔΕΗ Νέα

Μεγάλες συγκινήσεις και εκπλήξεις θα φέρει το 2021 στον κλάδο της ενέργειας, καθώς η αγορά βρίσκεται σε ένα στάδιο απογείωσης σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Από τη μία η κυβέρνηση θα προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις και από την άλλη οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις για να κάνουν πιο… έντονη την παρουσία τους στους τομείς της ηλεκτρνικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το 2020 “χτίστηκε” μια σημαντική κληρονομιά, καθώς επιταχύνθηκαν σημαντικά έργα και δρομολογήθηκαν πολλά άλλα με τεράστια οικονομική και γεωπολιτική σημασία. Οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, αναμένεται να αλλάξουν τη μορφή του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Πρόκειται για επενδύσεις άνω των 3,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ σημαντικά έργα έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων δρομολογήθηκε προ ημερών η διαδικασία του διαγωνισμού πώλησης του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ επόμενο μεγάλο στοίχημα αποτελεί η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορία. Στις δύο εταιρείες κρατικού ενδιαφέροντος σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, αναμένεται να υπάρξει συνωστισμός μνηστήρων και θα δοθούν… ομηρικές μάχες. Το οικονομικό αντικείμενο αλλά και λόγοι πρεστίζ, μας προϊδεάζουν για έντονες συγκινήσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση στη νέα χρονιά, ενώ η ΔΕΗ καλείται να ενισχύσει περαιτέρω τον ισολογισμό της, με την αύξηση της κερδοφορίας, να επιταχύνει τις διαδικασίες απολιγνιτοποίησης και να αφήσει το δικό της αποτύπωμα σε μεγάλα projects στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, στο… γήπεδο της αγοράς φυσικού αερίου, ο μεγάλος… κράχτης είναι η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορία, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες θα διεκδικήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Mytilineos, η Motor Oil, ο Όμιλος Κοπελούζου, η ΖενίΘ, καθώς και οι Edison και Engie. Επίσης, για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Υποδομών που θα πάρει και αυτή τον δρόμο της αποκρατικοποίησης, ενδιαφέρονται οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys και η ισπανική Enagas, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και η ιταλική Eni.          Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι ο καταλύτης των εξελίξεων της νέας χρονιάς θα είναι το Δημόσιο, όπου άμεσα και έμμεσα θα διαμορφώσει τις εξελίξεις σε εταιρείες όπως η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ.

O ταχύτατος μετασχηματισμός της οικονομίας σε “πράσινη”, φέρνει δυναμικά στο προσκήνιο τη ΔΕΠΑ, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη εταιρεία που συνεχώς βελτιώνει τους ποσοτικούς αλλά και ποιοτικούς δείκτες της, ενώ αναπτύσσει συνεχώς εξωτερικές συνεργασίες. Στόχος της εταιρείας είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελώντας το μεγάλο εθνικό στοίχημα στον γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Η εταιρεία αντέχει στις πιέσεις που ασκούνται λόγω της πανδημίας, ενώ έχει καταφέρει να κερδίσει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο στην αγορά, μπαίνοντας δυναμικά στο νέο έτος.

 

 

Δύναμη πυρός

Έξι εμβληματικά έργα και τεράστιες επενδύσεις από τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους στο μέτωπο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, θα ενισχύσουν τη δυναμική του κλάδου, ο οποίος θα αποτελέσει case study στη νέα χρονιά.

Η διασύνδεση της Κρήτης μέσω ΔΕΔΔΗΕ, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, η έναρξη εγκατάστασης των “έξυπνων” μετρητών της ΔΕΗ από τον ΔΕΔΔΗΕ, το νέο ενεργειακό έργο του Μυτιληναίου στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, το έργο της αποθήκευσης υγροποιμένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αποθήκη αερίου στην Καβάλα (σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ με υποψηφίους τις κοινοπραξίες China Machinery Engineering-Maison Group, ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και αυτόνομα την Energean Oil & Gas) και το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία από την ΤΕΡΝΑ, αποτελούν τα πλέον δυνατά projects που θα “τρέξουν” μέσα στη νέα χρονιά.

Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Mytilineos, η Motor Oil, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και αμερικανικές, γερμανικές, ιταλικές, ισραηλινές και άλλες εταιρείες, έχουν δρομολογήσει μεγάλα projects, συμβάλλοντας στη θεαματική αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας και στην ταχεία απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Οι εξελίξεις στην Ενέργεια και τους επιμέρους κλάδους, θα οδηγήσουν σε νέο κύκλο ανταγωνισμού μεταξύ των “παικτών” που δραστηριοποιόυνται στην αγορά και προσφέρουν λύσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Οι Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison, NRG, Watt & Volt, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας και άλλοι έχουν… προϊδεάσει από το 2020 για τις προθέσεις τους, από τη στιγμή μάλιστα, που η… ανάσταση της ΔΕΗ, μπορεί να προκαλέσει ευρύτερες ανακατατάξεις ιδίως στους μικρότερους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Όλες οι παραπάνω εξελίξεις συνθέτουν μια δύναμη πυρός σε σχέση με το ενεργειακό στοίχημα της χώρας, όσο και για τους ομίλους που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. The party is here…

 

Δημοσιεύτηκε στο Παρασκήνιο της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict