Navigation
22
Ιούν
location
Αθήνα
35oC
Αίθριος - καθαρός
13 Ιαν 2020

To ελληνικό «σχέδιο Β’» και η Μέση Ανατολή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Νέα

Σχέδιο αμέσου δράσεως, το οποίο θα στηρίζεται στην επιτάχυνση των πλειστηριασμών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αύξηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και σε έκτακτες περικοπές δαπανών, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, προκειμένου να αντισταθμίσει εγκαίρως τις συνέπειες από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν έχει οδηγήσει σε νέα εντυπωσιακή αύξηση των τιμών του πετρελαίου, απειλώντας το αφήγημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 3%. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα σε νέα έκδοση ομολόγων, για να αυξήσει τα διαθέσιμα με φτηνό κόστος, ενώ προβληματισμός επικρατεί για την ανοδική τάση στα επιτόκια των κρατικών τίτλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου επανήλθε στην περιοχή του 1,50%, ενώ τα αντίστοιχα των εντόκων γραμματίων πέρασαν και πάλι σε θετικό πρόσημο.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σπεύδει να προλάβει τα… χειρότερα δρομολογώντας μια σειρά παρεμβάσεων, όπως:

1. Επιτάχυνση κατασχέσεων και προώθηση πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

2. Υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων με έμφαση στην επένδυση του Ελληνικού, την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, την πώληση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια, την εξυγίανση της ΔΕΗ λόγω και της επιβάρυνσης από τη χρήση καυσίμων, αλλά και την πώληση πακέτου ακινήτων προς ξένα funds.

3. Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να διοχετευτεί φτηνό χρήμα σε μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

4. Βελτίωση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε να στηριχθούν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και να μην υπάρξει κόπωση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

5. Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων, μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Από την επιτυχία των παραπάνω εγχειρημάτων θα εξαρτηθεί εάν και κατά πόσο στο τέλος Ιουνίου θα υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, όπως προβλέπει ο φετινός Προϋπολογισμός. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση «καίγεται» για την εμφάνιση ικανού υπερ-πλεονάσματος, έτσι ώστε στο τέλος του έτους να διοχετευτεί και πάλι στοχευμένα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν πλήρως οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών για την τακτοποίηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων εντός του έτους και, παράλληλα, να τεθούν οι βάσεις ώστε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% ή ακόμη και στο 2% του ΑΕΠ το 2021. Εκτιμάται ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, θα…. περισσέψουν €2-€3 δισ., από τα οποία το 80% θα διοχετευτεί στη μείωση φόρων. Με βάση αυτό το σενάριο, εξετάζεται η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η μείωση έως και κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, η νέα αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς και του ΦΠΑ. Το υπόλοιπο 20%, δηλαδή περίπου €400-€600 εκατ., θα διοχετευτεί σε στοχευμένες δράσεις στήριξης κοινωνικών ομάδων.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict