Navigation
29
Ιούλ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
3 Φεβ 2016

Την αποτυχία ποιου νόμου παραδέχθηκε η κυβέρνηση

Μέγαρο Μαξίμου Οικονομία

Ίσως την πρώτη παραδοχή αποτυχίας εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης που σημείωσε πως ο νόμος για την αυθαίρετη δόμηση που είχε παραταθεί από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν απέδωσε καθώς μόλις ένα μικρό ποσοστό των μεγάλων αυθαιρεσιών έχουν δηλωθεί.

Παράλληλα ο κ. Τσιρώνης επιβεβαίωσε πως το υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης γκρίζων οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις υπό όρους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί κατά πρόσωπο ένα διαχρονικό οικιστικό ζήτημα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε πως οι δασικοί χάρτες θα φέρουν την οριστική λύση για το τι θα θεωρείται νόμιμο και η απάντηση θα έρθει με την ανάρτηση και την κύρωση των χαρτών μέσα στην επόμενη τριετία.

Ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι σε περιπτώσεις ολόκληρων οικισμών μέσα σε δάση θα πρέπει να βρεθεί κάποιο «περιβαλλοντικό ισοδύναμο» για να νομιμοποιηθούν, προτείνοντας ακόμη και την ρυμοτόμηση περιοχών. Όπως είπε, δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή πίσω από το Νομισματοκοπείο δεξιά και αριστερά στη Δουκίσσης Πλακεντίας που χαρακτήρισε αυθαίρετη. Η περιοχή αυτή έμεινε εκτός σχεδίου για να μην εκτιναχθεί το κόστος των απαλλοτριώσεων, καθώς επρόκειτο να κατασκευαστεί εκεί ένας δρόμος ταχείας κυκλοφορίας. Ο σχεδιασμός έμεινε στα χαρτιά, ωστόσο ο κ. Τσιρώνης δήλωσε χθες ότι στην περιοχή ανεγέρθηκαν αυθαίρετες πολυκατοικίες. Σε ανάλογο ύφος μίλησε και για τη Σαλαμίνα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν 280.000 αυθαίρετα μέσα σε δάση. «Αυτά τι θα τα κάνουμε, θα γκρεμίσουμε όλη την Σαλαμίνα;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά με τη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων για τα πρόστιμα των αυθαιρέτων τόνισε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί ως ιδέα ωστόσο χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί καθώς θα χρειαστεί να περάσει μέσα από τους θεσμούς και να αποδείξει ότι δεν μεταβάλλει το ισοζύγιο των εσόδων.

Σε ό,τι αφορά τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, το υπουργείο μεταφέρει το μπαλάκι στο Εσωτερικών. Η τροπολογία Κουρουμπλή με την οποία η κυβέρνηση έκλεινε την πόρτα στο γκρέμισμα αυθαιρέτων μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες, έχει αποσυρθεί. Εικάζεται όμως ότι θα επανέλθει, αν και συγχωροχάρτι δεν θα δοθεί για κτίσματα που είναι σε αιγιαλό και ρέματα. Ο κ. Τσιρώνης παραδέχτηκε ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν λειτούργησε, λέγοντας ότι ένα μικρό ποσοστό των αυθαιρεσιών που αγγίζει το 6% έως 10% έχει δηλωθεί. “Υπάρχουν ολόκληρες πόλεις εκτός σχεδίου που δεν έχουν πληρώσει για τα αυθαίρετα” δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με κοινοβουλευτικούς παράγοντες και οικιστές του νομού Ηρακλείου που είναι ανάμεσα στους πρωταθλητές της αυθαίρετης δόμησης. Αίσθηση πάντως έκανε η αναφορά του κ. Τσιρώνη ότι μέχρι σήμερα, το υπουργείο δεν είχε πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για να αντλεί στατιστικά στοιχεία για τα αυθαίρετα, δυνατότητα που απέκτησε πρόσφατα με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ύψους περί τα 700.000 έως 800.000 ευρώ.

Δασικοί συνεταιρισμοί

Το υπουργείο ύστερα από πενταετή πάγο, προχωρεί στην θεσμοθέτηση νέου πλαισίου για τους δασικούς συνεταιρισμούς με στόχο να ξαναζωντανέψει τους παραδοσιακούς οικισμούς μέσα στα δάση αλλά και να αναπτύξει νέες θέσεις εργασίας. Στόχος είναι η αειφορική διαχείριση των δασών, η αντιμετώπιση της παθογένειας να συγκροτούν τους συνεταιρισμούς μέλη οικογενειών αλλά και η δημιουργία μεταποιητικών επιχειρήσεων όπως επεξεργασίας ξύλου, συσκευασίας αρωματικών φυτών και μανιταριών κ.α

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, αυξάνεται ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός μελών για τη σύσταση ενός Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας στα 25 μέλη. Σήμερα απαιτούνται τουλάχιστον επτά πρόσωπα, που συνέβαλε στον κατακερματισμό των δασικών συνεταιρισμών σε ολιγομελείς ενώσεις. Μάλιστα, τα μέλη τους συνήθως δεν είναι όλοι δασεργάτες αλλά ανήκουν συνήθως στην ίδια οικογένεια και εγγράφονται ως ιδρυτικά μέλη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκριση του καταστατικού από το αρμόδιο δικαστήριο. Για αυτό πλέον, ορίζεται ότι η ιδιότητα του δασεργάτη αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος δασικού συνεταιρισμού.

Με βάση την απογραφή των υπηρεσιών του υπουργείου προκύπτει ότι το 2009 οι δασικοί συνεταιρισμοί ανέρχονται σε 810 και αριθμούν περί τα 9.300 ενεργά μέλη. Σε απογραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι συνεταιρισμοί φαίνεται ότι ξεπερνούν τους 1.000. Το 2014, η συνολική παραγωγή ξύλου στα δημόσια δάση ανήλθε σε 730.622 κυβικά μέτρα ενώ στα μη δημόσια δάση (κοινοτικά, μοναστηριακά, ιδιωτικά) έφτασε τα 388.202 κυβικά μέτρα. Το σχέδιο νόμου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 10 Φεβρουαρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ