Navigation
20
Φεβ
location
Αθήνα
15oC
Ασθενής Βροχή
22 Ιαν 2016

Τι ζήτησε η Λαγκάρντ από τον Τσίπρα στο Νταβός

Λαγκάρντ Τσίπρας Οικονομία

Χλιαρά ήταν τα αποτελέσματα που άφησε στην ελληνική πλευρά η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Υπήρξε κλίμα προσέγγισης την στιγμή που δεν συζητήθηκε καμία πρόθεση αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό Πρόγραμμα.

Μετά την συνάντηση, το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στην “ετοιμότητά του να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης”, ενώ από την ελληνική κυβέρνηση χαρακτήριζαν  “ειλικρινή” την συζήτηση και “εξαιρετικά σημαντική τη συμφωνία αμφοτέρων για την ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του ελληνικού χρέους ενώ η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν είναι στόχος του Ταμείου η καθυστέρηση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Τι ανέφερε αναλυτικά το ΔΝΤ:

Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει: “Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κα. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη καθοδική πορεία”, καταλήγει η ανακοίνωση”.

Η θέση του Ταμείου για το ασφαλιστικό δεν ενθουσιάζει την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο είναι εμφανές ότι έχει αποσύρει τα περί αποχώρησης του ΔΝΤ που έλεγε ο πρωθυπουργός, μετά και την θέση των ευρωπαίων εταίρων ότι “η παραμονή του ΔΝΤ είναι εκ των ων ουκ άνευ της συνέχισης του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα”. Στο πλαίσιο αυτό οι κυβερνητικές πηγές επικεντρώνουν στο ότι η κα Λαγκάρντ αποκήρυξε “τι διαρροή αξιωματούχου αναφορικά με το ασφαλιστικό ότι ζητήσαμε αγελάδα και μας έφεραν γάτα”. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ελληνική πλευρά η κα Λαγκάρντ φέρεται να είπε ότι οι εν λόγω διαρροές δεν έχουν σχέση με την ίδια και το Ταμείο.  Επίσης τονίζουν ως σημαντικό ότι Τσίπρας και Λαγκάρντ συμφώνησαν να διατηρούν ανοικτούς διαύλους απευθείας επικοινωνίας “προκειμένου να μην χάνονται στους λαβύρινθους των διαρροών”.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Σε μήνυμά του στο twitter ο πρωθυπουργός ανέφερε: “ Στη συνάντηση με την ΓΔ του ΔΝΤ κα Λανγκαρντ, συμφωνήσαμε ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος”. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «Δεν γίνεται να προχωρήσουμε με διαρροές, η κάθε πλευρά πρέπει να έχει σαφή γνώση των προθέσεων της άλλης».

Η επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει : “Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Ενημέρωση για την λίστα Μπογιάρνς

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της “αυτοκαταγγελίας”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress