Navigation
7
Απρ
location
Αθήνα
10oC
Βροχή
2 Ιούν 2015

Τι ζητάνε οι δανειστές από την Ελλάδα

Ελλάδα Ευρώπη Οικονομία

Στο πιο κρίσιμο σημείο της βρίσκεται η διαπραγμάτευση, καθώς, στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε άτυπη Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα με συμμετοχή των Ανγκελα Μέρκελ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση, που κράτησε περίπου τρεις ώρες, παρέμενε μυστική, ωστόσο, όταν διέρρευσε προκάλεσε «σεισμό» στα διεθνή ΜΜΕ και τα social media.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα είναι σε συνεχή επικοινωνία και με την Ελλάδα.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν για τα αποτελέσματα της συζήτησης την Τρίτη, αλλά και ενημέρωση από την Ανγκελα Μέρκελ. Τονίζουν, ωστόσο, ότι το «ασφαλιστικό» αναμένεται να παραμείνει το μεγάλο αγκάθι για τη συμφωνία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο, τον πρόεδρο της Κομισιόν και τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ φέρεται να ετοίμαζαν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την διαπραγμάτευση, ενώ, δεν αποκλείεται αυτό να φτάσει σε κείμενο στην Αθήνα με τη μορφή τελεσιγράφου.

Ωστόσο, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τη συνάντηση δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις με τις διαφωνίες μεταξύ των εταίρων να συνεχίζουν να υφίστανται.

Παρ’όλα αυτά δεν αποκλείεται όλες οι πλευρές να κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά και να έρθουν στο φως περισσότερες πληροφορίες την Τρίτη.

Παράλλλα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στη συνάντηση δεν εκλήθη ο Αλέξης Τσίπρας. Aπών ήταν και ο πρόεδρος του Eurogroup, κάτι που καταδεικνύει και την πιο… πολιτική τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση.

Κοινοτικές πηγές, πάντως, σχολίαζαν με νόημα ότι «Επιτέλους τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ».

Πληροφορίες έκαναν λόγο πως η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει προσχέδιο συμφωνίας 45 σελίδων, ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι δεν επιβεβαιώνουν. Από την Αθήνα επισημαίνουν, πάντως, ότι υπάρχει ελληνικό κείμενο-πρόταση βασισμένο στην πρόοδο που έχει γίνει στο Brussels Group.

Την ίδια ώρα πληροφορίες που μεταδόθηκαν από δημοσιογράφους και ΜΜΕ μέσω social media ανέφεραν ότι στη μίνι Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε το προσχέδιο της Κομισιόν επίσης δεν επιβεβαιώνονται.

Την διαφορά προσέγγισης των δανειστών περιγράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο Πήτερ Σπήγκελ.

Γράφει ο δημοσιογράφος:

«Το ΔΝΤ κρατάει την σκληρή γραμμή, κυρίως, επειδή δεν επιθυμεί να αλλάξει τους κανόνες δανεισμού και κυρίως επειδή υπάρχει πίεση από άλλες χώρες οι οποίες λένε ότι η Αθήνα έχει ήδη δεχθεί πολύ ευνοϊκή μεταχείριση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της προωθεί πιο ευνοϊκούς όρους για την Αθήνα γιατί έχει στόχο το να μείνει ανέπαφη η Ευρωζώνη, βασικό στοιχείο για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΕΚΤ επίσης θέλει να κρατήσει το κοινό νόμισμα, ωστόσο, ανησυχεί μήπως δεχθεί πλήγμα η αξιοπιστία της από το γεγονός ότι ξεπερνάει συνεχώς τον ρόλο της ως κεντρική τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει ο Πήτερ Σπίγκελ, εάν η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, τα χρήματα θα έλθουν από την Ευρωζώνη και όχι το ΔΝΤ».

Οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη μακριά για το πώς θα μπορούσε η Αθήνα να μαζέψει τα δημόσια οικονομικά της.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει την τρέχουσα συμφωνία με τους δανειστές που προέβλεπε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η Αθήνα θέλει ένα νούμερο κοντά στο 1%, αλλά οι δανειστές, παρά το ότι εμφανίζονται δεκτικοί στο να μειώσουν το ποσοστό, δεν θέλουν να φτάσουν τόσο χαμηλά.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι ακόμη διχασμένοι σε ζητήματα κλειδιά όπως οι απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές στο συνταξιοδοτικό/ασφαλιστικό πρόγραμμα της χώρας, μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress