Navigation
4
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
8 Φεβ 2016

Τι ζητάει η Oracle στην Ελλάδα

oracle Επιχειρήσεις

Θα ευοδωθεί τελικά η επένδυση της πολυεθνικής που αποβλέπει στη δημιουργία κέντρου ανάπτυξης λογισμικού cloud στην Ελλάδα;

Της Μαρίας Ακριβού

Την πρόθεσή της να επενδύσει στη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου ανάπτυξης στην Ελλάδα για την ενίσχυση της καινοτομίας στο Cloud εξέφρασε η Oracle. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αλφόνσο ντι Ιάνι, αντιπρόεδρος και επικεφαλής για την περιοχή της Κεντροανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής (ECEMEA) της Oracle, ανέφερε ότι το κέντρο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς θα συμβάλει στην ενίσχυση της εγχώριας αγοράς εργασίας και κυρίως του τεχνολογικού κλάδου.

Η ανακοίνωση της Oracle φαίνεται εκ πρώτης όψης θετική και αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης σε μια αγορά που ψάχνει τις επενδύσεις με το «κιάλι». Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι εάν τελικά το project τεθεί σε εφαρμογή ή μπει και αυτό στον «πάγο», όπως συνέβη με την περίπτωση άλλων γνωστών τεχνολογικών πολυεθνικών, μεταξύ των οποίων η HP και η Microsoft.

  • Μιλώντας στο «Π»  ο κ. Αντώνης Μονοκρούσος, CountryLeaderOracle Ελλάς &ClusterLeader Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Αλβανίας, Κοσόβου&πΓΔΜ, τονίζει πως η  Oracle έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια, τόσο σε έρευνα και ανάπτυξη όσο και σε εξαγορές, ώστε να εξασφαλίσει την πληρότητα των cloud λύσεων της, οι οποίες πλέον καλύπτουν όλο της το χαρτοφυλάκιο, από τον εξοπλισμό και την τεχνολογική υποδομή μέχρι τις επιχειρηματικές εφαρμογές, καθώς και όλες τις εκδοχές του cloud δημόσιο, ιδιωτικό και υβριδικό.
  • «Ο στόχος της Oracle είναι να είναι ο νούμερο 1 προμηθευτής cloud λύσεων παγκοσμίως και η ανοδική πορεία τόσο των σχετικών πωλήσεων όσο και του αριθμού των πελατών που επιλέγουν τις λύσεις της, διεθνώς, αποδεικνύουν ότι το cloud δεν έχει μόνο παρόν αλλά και πάρα πολύ μέλλον. Τα κέντρα ανάπτυξης άλλωστε είναι διεθνή και ήδη αναζητούμε τους επόμενους 10 μηχανικούς για το κέντρο ανάπτυξης της Αθήνας». Επισημαίνει, δε, πως όσο οι ρυθμοί υιοθέτησης διεθνώς ανεβαίνουν τόσο είναι λογικό να αυξάνονται και οι ανάγκες προσωπικού που θα εργάζεται πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Πρόκειται για μια διεθνή επένδυση σε εξέλιξη, στην αιχμή της τεχνολογίας του μέλλοντος, στην οποία η Ελλάδα έχει ήδη ενταχθεί.

Ερωτηθείς αναφορικά με το ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία επελέγη η εν λόγω αγορά και γιατί αποφασίστηκε η επένδυση τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο κ. Μονοκρούσσος απαντά πως πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή της Ελλάδας έπαιξε το γεγονός ότι η Oracle βρίσκει το μοναδικό συνδυασμό υψηλής ποιότητας δεξιοτήτων ανάπτυξης λογισμικού και διαχείρισης συστημάτων, σε μεγάλη συγκέντρωση, στους Έλληνες μηχανικούς, γι’ αυτό και το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε αριθμό εργαζομένων.

 

Κριτήριο αποτέλεσε, επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχημένη και με σημαντικό περιφερειακό ρόλο παρουσία της ελληνικής θυγατρικής.

  • «Η Oracle στην Ελλάδα υποστηρίζει για περισσότερα από 26 χρόνια τους σημαντικότερους οργανισμούς και επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς, ενώ το 50% περίπου του ανθρώπινου δυναμικού της κατέχει περιφερειακούς ρόλους, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία του στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Τέλος, η γεωγραφική θέση της χώρας μας, μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας, διευκολύνει σημαντικά την 24/7 λειτουργία αυτής της ομάδας».

Με το cloud να θεωρείται η σημαντικότερη τάση στον χώρο της πληροφορικής, η Oracle έχει επενδύσει στη λειτουργία 5 διεθνών κέντρων ανάπτυξης cloud στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, την Ολλανδία και, από τον Απρίλιο του 2015, και στην Αθήνα. Συνολικά στα πέντε κέντρα απασχολούνται ήδη 57 μηχανικοί λογισμικού, 25 από τους οποίους είναι Έλληνες -13 εργάζονται στην Αθήνα και 12 στα κέντρα της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς βλέπει γενικότερα η μητρική εταιρεία τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά, μια από τις 145 χώρες στις οποίες έχει παρουσία και η οποία βρίσκεται υπό υφεσιακό καθεστώς την τελευταία επταετία;

Ο κ. Μονοκρούσσος υπογραμμίζει πως στη φιλοσοφία της Oracle οι αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν ωρίμου σκέψεως. «Δεν αντιδρά σπασμωδικά, δεν εξετάζει τα πράγματα βραχυχρόνια. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να αναπτύσσεται, ακόμα και την τελευταία 5ετία της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, αποδεικνύει ότι οι ικανοί ηγέτες φαίνονται στα δύσκολα. Έχουμε υποχρέωση να είμαστε δίπλα στους πελάτες και στους συνεργάτες μας. Άλλωστε, η παρουσία μας στην Ελλάδα με μια θυγατρική η οποία όχι μόνο δεν έχει μειώσει το μέγεθός της όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ενισχύεται και από ένα νέο κέντρο ανάπτυξης και διευρύνει συνεχώς τον ρόλο της στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής (ΕΜΕΑ), με περίπου το 50% των ανθρώπων της να κατέχουν περιφερειακές θέσεις, δείχνει ότι ευκαιρίες ανάπτυξης υπάρχουν πάντα και παντού».

Την ίδια ώρα δεκάδες ελληνικά startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν κατορθώσει να προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, με τον κ. Μονοκρούσσο να επικροτεί τις εν λόγω προσπάθειες και να λέει πως ο χώρος της Πληροφορικής είναι ίσως ο πιο ζωντανός και ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος διεθνώς. «Όσο η εφαρμογή των λύσεων Πληροφορικής θα διευρύνεται τόσο θα αυξάνει ο αριθμός των επιχειρηματικών ιδεών και των αντίστοιχων προσπαθειών για είσοδο στον κλάδο». Προσθέτει, δε, πως η πληθώρα των προϊόντων της Oracle δίνει τη δυνατότητα, ακόμα και σε νέες επιχειρήσεις, να χτίσουν τις λύσεις τους πάνω σε προϊόντα αιχμής ή να συνεργαστούν με την εταιρεία, εισερχόμενες στο εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς πόρους και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που δίνονται μέσα από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 06/02

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ