Navigation
3
Αυγ
location
Αθήνα
44oC
Αίθριος - καθαρός
8 Φεβ 2016

Τι υπογράφει ο Τσίπρας παρέα με επιχειρηματίες στο Ιράν

Τσίπρας-Ιράν Οικονομία

Ολοκληρώνεται η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, με σειρά συναντήσεων που θα κλειδώσουν την τριπλή συμφωνία, που θα φέρει νέα εποχή στις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας και Ιράν. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Ιράν μετά την άρση του πολυετούς εμπάργκο.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Χαμενεί, ενώ θα έχει συνομιλήσει νωρίτερα με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον α’ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Γιαχανγιρί, με τον οποίο θα κάνουν και κοινές δηλώσεις.

Με την κίνησή του αυτή επιδιώκει αφενός να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ότι μπορεί να γίνει η γέφυρα του Ιράν με την ΕΕ και αντίστροφα και αφετέρου ότι μπορούν να αναπτυχθούν οι σχέσεις συνεργασίας των δυο χωρών σε κρίσιμους τομείς όπως ο ενεργειακός, ο τουριστικός, ο πολιτιστικός, ο χρηματοοικονομικός, ο τεχνολογικός, ο ναυτιλιακός, ο κατασκευαστικός και άλλοι. Προς τούτο άλλωστε, την κυβερνητική αποστολή συνοδεύουν περισσότεροι από 60 επιχειρηματίες, εκπροσωπώντας περίπου 40 πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρίες των αντίστοιχων πεδίων. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας καθώς υπάρχουν αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις και κοινοί στόχοι.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η επίσκεψή του έχει στόχο να επανεκκινήσει τη σχέση οικονομικής, εμπορικής και άλλης συνεργασίας των δύο χωρών.

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η άρση των κυρώσεων σε συνδυασμό με την εύφλεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, διαμορφώνει νέες γεωπολιτικές ισορροπίες, στις οποίες η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα αυτή την ώρα έχει καλές σχέσεις συνεργασίας και συνεννόησης και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο και με άλλες αραβικές χώρες, διαμορφώνοντας ένα ενδιαφέρον παζλ στην εξωτερική της πολιτική, όπου σημαντικό κομμάτι μπορεί να είναι και το Ιράν, που θέλει αξιόπιστους συνομιλητές.

Σήμερα πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία για την έναρξη πολιτικών διαβουλεύσεων, μια δεύτερη για την κατάργηση της βίζας για τους διπλωμάτες των δύο χωρών και μια τρίτη για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
8:00 – Επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του Α’ Ιρανού Αντιπροέδρου, κ. Ε. Jahangiri. Συνάντηση Αντιπροσωπειών, Υπογραφή συμφωνιών, Δηλώσεις στον Τύπο, Γεύμα εργασίας προς τιμήν του Πρωθυπουργού.
13:30 – Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο, κ. Rafsanjani
14:30 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. H. Rohani
15:30 – Συνάντηση με τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ayotollah A. Khamenei
16:30 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, κ. A. Larijani
19:30 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κ. Α. Shamkhani
(Όλες οι συναντήσεις σε ώρα Ελλάδος)

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τις επαφές του πρωθυπουργού και της πολυπληθούς συνοδείας του, θα υπογραφούν οι εξής συμφωνίες: 
1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις: Εντονότερος διάλογος σε διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.
3. Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας. Εντατικοποίηση διμερών επαφών για την συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Αναλυτικότερα, για τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος:
α. Εμπόριο: Τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προϊόντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσσίδων, αλυσσίδες εστίασης.
β. Υπηρεσίες: Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύληση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυληστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ρόες απο Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφερον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών απο ιρανικό έδαφος)
γ. Γεωργικός τομέας: Ιχθυοκαλλιέργεις, υδατοαλλιέργειες.
δ. Ενέργεια: Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα), φυσικό Αέριο (μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μεσω της Ελλάδας, ανανεώσιμες πηγές – φωτοβολταϊκά.
ε. Υψηλή Τεχνολογία: Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων

–Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος:
στ. Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες
ζ. Πολιτισμός: Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.
η. Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς

Θα συζητηθούν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις σχετικά με το Ιράκ, την Συρία, την Σ. Αραβία και κρίση με το Ιράν, αλλά και το ζήτημα του Ισλαμικού Κράτους και τα Ελληνοτουρκικά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict