Navigation
6
Μαΐ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
11 Δεκ 2018

Τι θα γίνει με τον νόμο Κατσέλη και τα ληξιπρόθεσμα

Ακίνητα Κατασχέσεις Αυτιάς Νέα

Ο χρόνος τρέχει και η κοινωνία αγωνιά…Οι δανειστές «θα ξαναδούν το θέμα των πλειστηριασμών τον Ιανουάριο του 2019, όπου μεταφέρονται οι πλέον σημαντικές διαπραγματεύσεις», ενώ ο κ.Τσακαλώτος διαβεβαιώνει ότι «ο νόμος Κατσέλη δεν καταργείται από την 1η Ιανουαρίου. Ακόμη και αίτηση να έχει κάνει κάποιος, παραμένει σε καθεστώς προστασίας».

Την ίδια ώρα η εικόνα έχει ως εξής: Η κυβέρνηση, λόγω εκλογών ανά πάσα στιγμή, δεν αγγίζει το θέμα αποφασιστικά, αλλά σε επίπεδο δηλώσεων και φραστικού καθησυχασμού…Οι πολίτες αγωνιούν, καθώς οι ημερομηνίες τρέχουν με απίστευτη ταχύτητα και ακόμη δεν βλέπουν φως.

Οι τράπεζες θέλουν να φύγει από πάνω τους το βαρύ φορτίο των 55 δισ.«κόκκινων» δανείων.Η κυβέρνηση βλέπει καθ’ υπόδειξη των δανειστών (!)όχι 120 αλλά 48 δόσεις, όπως λένε πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο. Επειδή όμως όλα είναι στον αέρα, να δούμε εξαρχής το θέμα…

Θα έρθουν οι 120 δόσεις;

Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για σχέδιο 48 δόσεων υπό όρους.Ο κ.Τσακαλώτος ενδιάμεσα τονίζει ότι «πολύς κόσμος παραμένει ζορισμένος», ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια επισημαίνει ότι «επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια, και εμείς και το ΤΧΣ και οι ίδιες οι τράπεζες, και νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αντιμετωπιστεί».

Θα έχουμε επέκταση του νόμου Κατσέλη; Επ’ αυτού, ο υπουργός Οικονομίας κ.Τσακαλώτος δηλώνει: «Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη από την 1η Ιανουαρίου, το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα».

Όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει δηλώσει ότι «ο νόμος Κατσέλη καταργήθηκε…».

Απαντά πάλι ο κ. Τσακαλώτος: «Όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη έως τις 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως. Πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη -Σταθάκη, θα παραμείνουν και μετά από τον Γενάρη του 2019».

Γιατί όμως έχουμε αναβολή των αποφάσεων για τις ρυθμίσεις;

Επί όλων αυτών η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου σημειώνει ότι «αν το κράτος θέλει να αυξήσει τα έσοδά του και παράλληλα να ανακουφίσει την κοινωνία, πρέπει να κινηθεί δίκαια και αποφασιστικά, πριν οι πολίτες βρεθούν σε νέα οικονομική περιδίνηση».

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες σε ρύθμιση, αφού βγουν από την προστασία του νόμου Κατσέλη. Το δέλεαρ, όπως έχει αποκαλύψει κορυφαίος τραπεζικός, είναι ότι «οι τράπεζες επείγονται για τη ρύθμιση 120.000 προβληματικών δανείων. Από αυτά, 100.000 είναι στεγαστικά και 20.000 καταναλωτικά.Εδώ, αποφασιστικό και κυρίαρχο ρόλο παίζει η συνολική ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη.Μάλιστα, οι τράπεζες τονίζουν τηλεφωνικά στους πελάτες τους: «Για να είστε μέτοχοι άμεσης ρύθμισης με άμεσο κούρεμα ακόμη και 85%ιδίως στα καταναλωτικά,πρέπει να βγείτε από τον νόμο Κατσέλη».

Από την άλλη, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν τα 4.400.000,ενώ αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατάσχεση, φτάνουν το 1.742.903.

Τα μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης «πέφτουν βροχή»:

1. Κατάσχεση για οφειλή 501 ευρώ και άνω.

2.Κατάσχονται ενοίκια, αποζημιώσεις, εφάπαξ κ.λπ.

3. Υπάρχει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ μισθών – συντάξεων.

4. Από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχονται τα 250 ευρώ.

5. Άνω των 1.500 ευρώ κατάσχεται ολόκληρο το ποσό.

Οι 120 δόσεις που εξαφανίζονται

Κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και για όσους γνωρίζουν, έχουμε τα εξής: Η καθυστέρηση στις 120 δόσεις οφείλεται στη μείωση των εισφορών, στη θέσπιση της κατάργησης του μέτρου της μείωσης των συντάξεων έως 18% το 2021 και στο ύψος των ρυθμίσεων σε αυτοαπασχολουμένους, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΕΦΚΑ και Εφορία.

Κατά τους κυβερνητικούς, σχεδιάζονται τα εξής:

1. Ρύθμιση όπου θα μπορούν να ενταχθούν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες.

2.Να ενταχθούν όσοι δεν έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις.

3.Να ενταχθούν όσοι δεν έχουν νέα χρέη το 2019.

4.Να ενταχθούν χρέη έως και το 2018.

5. Η νέα ρύθμιση θα έχει λιγότερες δόσεις, μάλλον 48.

6.Θαισχύσει από τις αρχές του 2019.

Αν δεν μπεις σε ρύθμιση…χάνεσαι!

Για όσους οφείλουν σε δάνεια που δεν έχουν πληρώσει, σε ρεύμα ή νερό, για όσους έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ ή σε άλλη κρατική οντότητα και δεν ρυθμίζουν ή δεν πληρώνουν τις οφειλές τους, η άμεση κατάσχεση θα είναι γεγονός!

Με τροπολογία η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και κρατικές οντότητες να κινούνται σε διαδικασία κατάσχεσης για ασυνεπείς και μη συνεργάσιμους οφειλέτες.Βάσει όλων αυτών των διασταυρώσεων, κάθε τράπεζα, ή πιστωτικό ίδρυμα, όπως και κάθε κρατική οντότητα, μέσω ΑΑΔΕ θα μπορεί να κινεί τα νήματα των άμεσων διεκδικήσεων, ώστε να πάρει τα χρήματά της.

Όλα αυτά με την εξής διαδικασία:

1.Ολόκληρο το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των οφειλών των συστημάτων TAXIS και ΤΑΧΙSnet, όπου υπάρχουν τα πάντα γύρω από τον φορολογούμενο, δηλαδή ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματική στέγη, πλέον θα τελούν και υπό την ενημέρωση του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», ώστε να εξασφαλίζονται άμεσες διεκδικήσεις.

2. Η«ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» ΑΕ θα έχει πρόσβαση σε κάθε φορολογικό δεδομένο για φυσικά πρόσωπα, όπως ΑΦΜ, ΔΟΥ, όνομα, επώνυμο,πατρώνυμο, επώνυμο μητέρας και Ταχυδρομικό Κώδικα κατοικίας, ή για Νομικά Πρόσωπα,επωνυμία, τίτλο, έδρα εταιρείας, ΑΦΜ και λοιπά στοιχεία.

3. Όλα τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται, ώστε να «ακτινογραφείται» η πραγματική κατάσταση του οφειλέτη, αν δηλαδή οφείλει, τι οφείλει, αν η διεύθυνσή του είναι η πραγματική και αν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Όλο αυτό το σχέδιο, κατά τους ειδικούς,θα δώσει τη δυνατότητα εντοπισμού των πραγματικών οφειλετών, αλλά και θα διαχωρίσει συνεπείς και ασυνεπείς, καλόπιστους και κακόπιστους, συνεργάσιμους και μη. Από εδώ ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για τους αδιάφορους.

4. Η ΑΑΔΕ θα αποτελεί το όχημα όλων των εξελίξεων, ως ουσιαστικός έγκυρος φορέας δεδομένων. Από την ΑΑΔΕ θα παρέχονται στοιχεία του οφειλέτη σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ. Έτσι θα γνωρίζουν κάθε στοιχείο του οφειλέτη σε χρόνο μηδέν και με απόλυτη ακρίβεια.Ουσιαστικά, κάθε οφειλέτης θα είναι πλέον περισσότερο ευάλωτος σε κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς.

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ