Navigation
15
Ιούν
location
Αθήνα
22oC
Βροχή
7 Σεπ 2020

Τι θα έχει το… καλάθι της Θεσσαλονίκης

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΘ Νέα

Σβήνουν-γράφουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς το τελευταίο δίμηνο του έτους έρχεται μπαράζ καταβολών στους συνταξιούχους.

Στο οικονομικό πεδίο, οι αναμενόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα αφορούν καταρχήν τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα από τον Ιανουάριο του 2021. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωσή της ως την κατάργησή της σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2023.

Επίσης μείωση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ και του φόρου στις επιχειρήσεις. Για τον εταιρικό φόρο φαίνεται πως η μείωσή του θα γίνει μεταγενέστερα, λόγω της πτώσης των εταιρικών κερδών που προκαλεί η πανδημία. Στις εξαγγελίες θα συμπεριληφθεί και η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου.

Όσον αφορά την προκαταβολή φόρου, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση έως 100% να ισχύσει και το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου 240.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται στο πρώτο εξάμηνο του έτους πάνω από 5%, λόγω της πανδημίας, δικαιούνται τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100%.

Η οικονομική ενίσχυση με τα ευρωπαϊκά κονδύλια των 32 δισ., τα οποία θα αρχίσουν να εισρέουν από το 2021 και μετά, είναι ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για να μπορέσουν να εφαρμοστούν μέτρα μείωσης της φορολογίας.

Στήριξη της αγοράς εργασίας

Για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, τα 2,7 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα από το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα «SURE» δίνουν τη δυνατότητα και να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις που έχουν εφαρμοστεί αλλά και να αναπτυχθούν νέες πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστούν νέες δράσεις από τον ΟΑΕΔ που θα αφορούν τόσο υφιστάμενα όσο και καινούργια προγράμματα κατάρτισης για την επιδοτούμενη πρόσληψη-διατήρηση εργαζομένων με στόχο να αναχαιτιστεί η δημιουργία ενός νέου κύματος ανέργων αλλά και να μειωθούν τα εργοδοτικά βάρη για τις επιχειρήσεις.

Τόνωση ρευστότητας

Για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων έχει αποφασιστεί η ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή των χαμηλότοκων κρατικών δανείων, που αποδείχθηκε το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην παροχή ρευστότητας ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους, ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες και θα λαμβάνει υπόψη την πτώση τζίρου των επιχειρήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας έως και τον Αύγουστο. Ο νέος κύκλος, συνολικού ύψους περί το 1 δισ. ευρώ, θα είναι εστιασμένος στους κλάδους τουρισμού, εστίασης και διασκέδασης, που επλήγησαν ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανοίξει η προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα πλατφόρμα (aade.gr/mybusinesssupport) για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους. Σημειώνεται ότι στον α’ κύκλο, της επιστρεπτέας προκαταβολής 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ και στον β’ κύκλο σε 100.000 δικαιούχους διετέθη ποσό 1,06 δισ. ευρώ. Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται η άμεση ενεργοποίηση των μικροπιστώσεων των 25.000 ευρώ και των νέων δανείων για νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του πρώην ΤΑΝΕΟ.

Μοχλός ανάπτυξης το «Σχέδιο NextGen»

Όλα τα παραπάνω θα είναι ένα μέρος του «Σχεδίου NextGen», που αποτελεί την κωδική ονομασία του πλάνου για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, τη σύνταξη του οποίου έχει αναλάβει η «ομάδα κρούσης» του Μαξίμου υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Το τελικό πλάνο για τον τρόπο διάθεσης και αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα υποβληθεί στην Κομισιόν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τα συγκεκριμένα κονδύλια θα δημιουργήσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του οικονομικού της σχεδίου.

Από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η οποία «φρέναρε» τους τελευταίους μήνες λόγω κορονοϊού, αλλά εκτιμάται πως τους επόμενους μήνες που θα υπάρξει ανάκαμψη και θα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην επενδυτική σφαίρα των ξένων.

Οι πληρωμές

Στο δίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, τα αναδρομικά σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, τα αναδρομικά του ΣτΕ στους παλιούς συνταξιούχους, καθώς και οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για τις συντάξεις όσων εργάζονται και όσων λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις.

Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο με την καταβολή των αυξημένων κύριων συντάξεων που απορρέουν από τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον Ν. 4670/2020. Τυχεροί είναι οι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση που ισχύει από τις 28/2/2020.

Το ανώτατο ποσό ανέρχεται στα 252 ευρώ και θα το λάβουν οι συνταξιούχοι που βγαίνουν στη σύνταξη με συντάξιμες αποδοχές 35.000 ευρώ/μήνα και 40 έτη ασφάλισης. Επίσης αναδρομικά ενός έτους (από 1/9/2019 μέχρι 1/9/2020) έως 3.024 ευρώ θα λάβουν με τις συντάξεις Δεκεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι κατ’ εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις έως 7.800, εφάπαξ θα λάβουν οι παλαιοί συνταξιούχοι. Τα παλαιά αναδρομικά –μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ– θα καταβληθούν εφάπαξ τον Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός των καταβολών αναδρομικών βρίσκονται περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, δηλαδή το 60% του συνόλου.

Μειωμένα πόσα

Επίσης μέχρι τέλος του έτους θα λάβουν αναδρομικά οι συνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι. Τα ποσά, ωστόσο, που θα εισπράξουν θα είναι για όλους μειωμένα από 800 έως 2.000 ευρώ περίπου, καθώς βγήκαν εκτός επιστροφών τα χαμένα δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές στις επικουρικές. Η ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει τα αναδρομικά του 11µήνου, δηλαδή το διάστημα από 11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016, µόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις-μειώσεις δώρων και επικουρικών. Τα εφάπαξ ποσά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξάρτητα αν είχαν καταθέσει αγωγές ή όχι.

Πιλοτική δίκη

Πάντως το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να αιτηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας νέα πιλοτική δίκη ειδικά για τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, που εξαιρέθηκαν με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση από το πακέτο των επιστροφών. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί από τον e-ΕΦΚΑ στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εντός του Σεπτεμβρίου.

Εάν υπάρξει πιλοτική δίκη, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για πιθανή επιστροφή αναδρομικών του κρίσιμου 11μηνου (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) των καταργημένων δώρων των κύριων συντάξεων που είχαν διαμορφωθεί από το 2010 σε σταθερό ποσό 800 ευρώ για όλους. Επίσης θα αφορούν τα δώρα των επικουρικών συντάξεων, που ήταν δύο ολόκληρες επικουρικές συντάξεις τον χρόνο αλλά και τις μειώσεις 10%-20% στις επικουρικές.

Το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων αναδρομικών υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά περίπου 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ το 2012 και δεν θα λάβουν τις επιστροφές. Πρόκειται για συνταξιούχους αγρότες από τον πρώην ΟΓΑ, οι οποίοι έχασαν μόνο τα δώρα.

Επίσης συνταξιούχους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα από το πρώην ΙΚΑ που είχαν μειώσεις στις επικουρικές και έχασαν τα δώρα. Τέλος, συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες από τον πρώην ΟΑΕΕ που έχασαν τα δώρα και συνταξιούχους από άλλα Ταμεία που έχασαν επικουρικές και δώρα.

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ