Navigation
26
Φεβ
location
Αθήνα
16oC
Αραιή συννεφιά
14 Σεπ 2016

Τι θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους δανειστές

Κουαρτέτο Οικονομία

Συνεχίζονται τα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές για να ξεμπλοκάρει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, με το κυβερνητικό επιτελείο να δίνει μάχη για να κλείσει τα ανοιχτά ζητήματα προκειμένου να ανοίξει και ο δρόμος για την διευθέτηση του χρέους, με το Κουαρτέτο να θέτει νέους όρους και εμπόδια που προμηνύουν καθυστερήσεις και παγίδες σε πολλά επίπεδα.

Στην κυβέρνηση θέλουν να τελειώνουν άμεσα με τα τρία «καυτά» νομοσχέδια που ετοιμάζει για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων στην εφορία, το «πλαστικό χρήμα» αντί μετρητών και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη των επιχειρήσεων.

Η ατζέντα της Τετάρτης 14/09 των συζητήσεων με τους δανειστές προβλέπει:

1.Στις 09:00 οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα παρουσιάσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας. Αυτό στηρίζεται όμως και στη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, με μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την Ανάπτυξη.

Σύμμαχο στην προσπάθειά της η κυβέρνηση έχει και τον διοικητή της ΤτΕ κύριο Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος, στη συνάντηση που είχε χθες με τους επικεφαλής των θεσμών, έθεσε ξανά το αίτημα για χαλάρωση των στόχων για το πλεόνασμα. Εκείνοι όμως πέταξαν το «μπαλάκι» στο Eurogroup (εμμέσως δηλαδή στο Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), ενώ αποστάσεις από τη θέση του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη έσπευσε να τηρήσει και η ECB, μέσω διαρροών στο Reuters πως πριν από κάθε τέτοια συζήτηση, η Αθήνα πρέπει να λάβει όσα μέτρα έχει συμφωνήσει.

«Πάγο» από τους δανειστές στις συζητήσεις για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους διαπιστώνει όμως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κύριος Γιάννης Δραγασάκης, που εχθές διέβλεψε ότι οι συζητήσεις μπορεί να τραβήξουν και για μετά το 2018, για αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη συνολικής διευθέτησης του χρέους για όλες τις χώρες με πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία κλπ.

2.Στις 10.00 αναμένεται οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Πρόνοιας κ.κ. Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου να παρουσιάσουν μέτρα στήριξης των πιο ευπαθών ομάδων, λίγες ώρες μόλις μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αντισταθμιστικών μέτρων για όσους η κυβέρνηση έκοψε ξαφνικά το ΕΚΑΣ (επαναχορήγηση σε βαριά ανάπηρους ή στον έναν σύζυγο αν το έχασαν και οι δύο ταυτόχρονα κλπ).

3.Στις 11.00 ο κ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής θα παρουσιάσουν την πορεία μετάβασης στην Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές βάζουν εμπόδια στα δύο νομοσχέδια που έχει έτοιμα να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και το «πλαστικό χρήμα».

Οι δανειστές και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ειδικά το ΔΝΤ, θέλουν η ρύθμιση να έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και ο φόρος με τα πρόστιμα για όσους δηλώσουν αναδρομικά τυχόν εισοδήματα από το 2000 και μετά, να φτάνει έως και το 120% του κεφαλαίου (φόρος και προσαυξήσεις)! Η κυβέρνηση όμως που ποντάρει πολλά στη ρύθμιση, φοβάται πως δεν θα έχουν όφελος ούτε οι ιδιώτες, ούτε το κράτος, εάν τα πρόστιμα είναι αποτρεπτικά «εξαφανίζουν» ολόκληρο το κεφάλαιο. Προτείνει έτσι μια λύση για φόρους και πρόστιμα έως 50% ή 60% το πολύ.

Οι δανειστές αντιδρούν όμως και στη δημιουργία ενός «ακατάσχετου» λογαριασμού, όπως προβλέπει το σχέδιο Αλεξιάδη, για τις επιχειρήσεις που θα δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, αντί για μετρητά. Οι δανειστές θεωρούν ευκαιρία για την εφορία και τα Ταμείου να βρίσκουν μαζεμένα χρήματα σε λογαριασμούς για να τα κατάσχουν άμεσα, από την άλλη όμως οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην έχουν άλλα λεφτά για να καλύπτουν τρέχουσες υποχρεώσεις και λειτουργικά τους έξοδα (προμηθευτές, μισθούς, ρεύμα κλπ) με προοπτική να κλείνουν άμεσα κατά χιλιάδες.

4.Στις 12:30 μπαίνουν στο τραπέζι τα Εργασιακά, οι συλλογικές συμβάσεις και οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία από πέρυσι το καλοκαίρι αναβλήθηκαν για εφέτος. Ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος υποσχέθηκε να δώσει μεγάλη μάχη, επικαλούμενος τα διεθνή στοιχεία και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στο οποίο αναφέρθηκε από τη ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός. Ωστόσο η «μάχη» θα αρχίσει χωρίς την έκθεση που μάταια αναμενόταν μέχρι εχθές να φέρει το υπουργείο Εργασίας.

5.Στις 14:30 το μεσημέρι οι υπουργοί κ.κ. Χ.Βερναδάκης και Γ. Χουλιαράκης θα συζητήσουν για τα μέτρα Μεταρρύθμισης στην Δημόσια Διοίκηση. Και εδώ αναμένεται σύγκρουση απόψεων, ιδίως με την πλευρά του ΔΝΤ -και όχι μόνο όμως.

6.Στις 17:00 το απόγευμα, αναλόγως και της διάρκειας των συζητήσεων που θα έχουν προηγηθεί, προγραμματίζεται και σύσκεψη για τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, με την ομάδα του υπουργού Οικονομίας κυρίου Γιώργου Σταθάκη.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ιδιαίτερα να κλείσει το θέμα, για να φέρει νέο νόμο στη θέση του «νόμου Δένδια» που καλύπτει όλα τα χρέη σε τράπεζες, δημόσιο και Ταμεία. Το θεωρεί «ελβετικό σουγιά» που θα δώσει λύσεις στην ασφυξία της αγοράς και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που είναι κρίσιμα για να ανακάμψει το ταχύτερο η οικονομία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress