Navigation
18
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
13 Σεπ 2016

Τι συζητά σήμερα η Ευρώπη

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ενώ οι αδαείς εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης νομίζουν ότι θα πετύχουν «θεαματικές πρωτοβουλίες» για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η συζήτηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει πάρει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Η μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 έχει λήξει. Η ανάπτυξη ωστόσο δεν έχει έρθει. Τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους. Χρειάζονται νέου τύπου πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πραγματική, βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Η αυριανή ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούγκερ για την «κατάσταση της Ένωσης» (state of the Union) θα περιγράψει το νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής πάνω στο οποίο θα στηριχθούν οι εθνικές κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν χωριστεί σε τρείς ομάδες:

  • Η πρώτη και ισχυρότερη ομάδα είναι οι χώρες του λεγόμενου «Βορρά». Είναι οι χώρες του πυρήνα του Ευρώ, οι ιδρυτικές χώρες. Είναι θεσμικά αναπτυγμένες και οι οικονομίες τους είναι σταθερές, χρειάζονται όμως μια νέα ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα. Οι χώρες του Βορρά,(Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία κλπ) φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται σε μια «αμοιβαιοποίηση των χρεών» και σε μια απελπισμένη «μεταφορά πόρων» προς το Νότο. Απολαμβάνουν υψηλής πιστοληπτικής αξιοπιστίας και δεν καταλαβαίνουν το «λαϊκισμό με τα λεφτά των άλλων» και τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του Νότου.
  • Η δεύτερη ομάδα είναι οι χώρες που σχηματικά ονομάζονται Νότος. Τα πρόσωπά τους τα είδαμε πριν λίγες μέρες στην Συνάντηση της Αθήνας. Θεωρούν ότι τα πλεονάσματα του Βορρά πρέπει να επενδυθούν στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της ευρωζώνης ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη οικονομική ισορροπία. Ως αντάλλαγμα προσφέρουν θεαματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους επενδυτές του Βορρά να πραγματοποιήσουν μεγάλα κέρδη αν επενδύσουν στον Νότο. Τα μετριοπαθή κείμενα που εγκρίνουν τον τελευταίο καιρό δείχνουν διάθεση για συνεννόηση και συμβιβασμούς με τους «Βόρειους»…
  • Ανάμεσά τους βρίσκονται οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκαρντ που τώρα τελευταία αποκτούν φανατικούς οπαδούς σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές περιοχές. Είναι οι νεοσύλλεκτοι της Ευρώπης, γι’ αυτό είναι και οι λιγότερο πιστοί στο Ευρωπαϊκό όραμα. Η προσφυγική κρίση και η διαχείρισή της διεύρυνε το ρήγμα ανάμεσα στις χώρες αυτές και τους υπόλοιπους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης ενωμένοι, για να είναι ισχυρότεροι. Οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα Βίσεγκραντ είναι τέσσερις: Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Υπάρχουν όμως και άλλοι πολιτικοί στις υπόλοιπες περιοχές της Ενωμένης Ευρώπης που ενστερνίζονται τις διαλυτικές θεωρίες των Βίσεγκαρντ.

Είναι προφανές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναζητήσει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτές τις τρείς τάσεις που κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η νέα «πολιτική Κομισιόν» του Προέδρου Γιούγκερ περιλαμβάνει επενδύσεις του Βορρά στον Νότο με την εγγύηση , το κύρος και την επιτήρηση των Ευρωπαϊκών Θεσμών που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης ανάπτυξης.

Θα υπάρξουν αλλαγές στο περιβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας. Είναι πιθανό να εξαιρεθούν τα κονδύλια για επενδύσεις στην Παιδεία και τις Υποδομές από τα ελλείμματα των εθνικών προϋπολογισμών. Το περιβόητο Σχέδιο Γιούγκερ των 315 δις Ευρώ θα παραταθεί για 3 ακόμη χρόνια.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Ευρώπη, πρέπει να αναζητήσει τις λύσεις στην ενότητα και όχι το διχασμό.

Η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη. Όσο κι αν κάποιοι νομίζουν ότι θα ευημερήσουν μέσα στη μιζέρια του εθνικού νομίσματος.

Η λύση στα προβλήματα είναι περισσότερη Ευρώπη…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict