Navigation
17
Απρ
location
Αθήνα
21oC
Νεφοσκεπής
8 Οκτ 2018

Τι συμβαίνει στο Χ.Α. και γιατί ανησυχούν οι επενδυτές

δείκτης χρηματιστήριο Χρηματιστήριο

Αντιμέτωπο με ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ», που μπορεί να κρύβει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις, βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο τιμολογεί αρνητικά κυρίως τις εσωτερικές αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους δήλωσαν στο «Π» ότι «κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει αυτήν την περίοδο», επισημαίνοντας ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά βάλλεται λόγω εξωγενών αλλά και ενδογενών παραγόντων. Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές αν δεν ηρεμήσουν τα πράγματα», καθώς είναι απαγορευτική μια έξοδος με επιτόκια άνω του 4%. Την ίδια στιγμή παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους και δεν αποτελεί αυτήν τη στιγμή μια χώρα που βρίσκεται σε κανονικότητα.

Επί της ουσίας, υπάρχουν τέσσερις λόγοι που δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς στους επενδυτές.

Ειδικότερα:

1. Η αβεβαιότητα για την εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού μέτρου, όπως είναι η μείωση των συντάξεων, έχει βάλει «πάγο» στα σχέδια των ξένων funds, τα οποία φοβούνται ότι μπορεί η κυβέρνηση να επιδιώξει μια ηρωική έξοδο σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο ζήτημα της «Βόρειας Μακεδονίας».

2. Η Ιταλία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την Ευρωζώνη και η απόκλιση της κυβέρνησής της από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες στην αγορά ομολόγων. Έτσι, τα ιταλικά ομόλογα «τραβούν» προς υψηλότερα επίπεδα τα ελληνικά. Ήδη, το ιταλικό δεκαετές κινείται στο 3,50%, ενώ το αντίστοιχο ελληνικό «σκαρφάλωσε» και πάλι στο 4,30%. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, κρίνεται μάλλον ως… κακόγουστο αστείο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ακόμη και με μια «πειρατική» έξοδο στα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων.

3. Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται και πάλι στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη». Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της Πειραιώς κινείται σε ιστορικό χαμηλό! Από την άλλη πλευρά, διάφορες πληροφορίες διαρρέουν σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργεί η εποπτική Αρχή των τραπεζών (SSM) σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ποια από αυτά μπορούν να ανακτήσουν οι τράπεζες. Πάντως, η εικόνα των μετοχών στο ταμπλό δείχνει… περίεργες διαγραμματικές κινήσεις που παραπέμπουν υποχρεωτικά σε αυξήσεις κεφαλαίου ή ακόμη και σε ανακεφαλαιοποίηση.

4. Πολλαπλά τραυματισμένο βγαίνει το Χ.Α. και από τις εξελίξεις στον Όμιλο της Folli Follie, όπου η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ φέρνει στο προσκήνιο τα greek statistics και την… αδυναμία στο «μαγείρεμα» των στοιχείων, ακόμη και από τις επιχειρήσεις. Αναμφίβολα, σκιές στην κεφαλαιαγορά προκαλεί και η υπόθεση της ΔΕΗ, με τις αμφιβολίες που υπάρχουν ως προς τα οικονομικά της στοιχεία. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι υπάρχουν αρκετές εισηγμένες που βρίσκονται με το ένα… πόδι στον γκρεμό, τότε εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι το αφήγημα της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «φούσκα».

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες το περιβάλλον ίσως γίνει ακόμη πιο εχθρικό. Σε αυτό συμβάλλει και η πορεία προσέγγισης του πετρελαίου προς τα 100 δολ. το βαρέλι (το brent κινείται στα 85 δολ.), ενώ στον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων θα μπει από το καλοκαίρι του 2019 και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν υπάρξει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα ή αβεβαιότητα σε σχέση με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με φόντο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, τότε οι επόμενοι μήνες θα είναι εφιαλτικοί, είτε για την παρούσα είτε για την επόμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση είναι πλέον εγκλωβισμένη ανάμεσα σε Συμπληγάδες, καθώς δεν μπορεί να βγει στις αγορές, απειλείται με υποβάθμιση το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας αν δεν μειωθούν οι συντάξεις, ενώ η κατάσταση στις τράπεζες αλλά και σε αρκετές εισηγμένες της πραγματικής οικονομίας είναι δραματική. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το μεταμνημονιακό αφήγημα και τα στοιχήματα για την οικονομία καθημερινά δέχονται… επιθέσεις, τόσο στο ταμπλό της αγοράς ομολόγων όσο και στο αντίστοιχο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ειδικά ως προς το Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ο Dow Jones κινείται σε ιστορικά υψηλά, ο εγχώριος Γενικός Δείκτης «βολοδέρνει» πέριξ των 700 μονάδων. Ουσιαστικά το ταμπλό δείχνει ότι η περίοδος 2015-2018 ήταν μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία και οι συνέπειες θα συνοδεύουν την ελληνική οικονομία για πάρα πολλά χρόνια. Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, αν δεν είχε συμβεί το «ατύχημα» του 2015, σήμερα η εγχώρια κεφαλαιαγορά θα βρισκόταν πάνω από τις 2.500 μονάδες!

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ