Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
24oC
Ασθενής Βροχή
21 Μαρ 2017

Τι συμβαίνει σήμερα στην Τράπεζα Αττικής;

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
«Ο Θόδωρος κάνει καλή δουλειά κι έχει βάλει την τράπεζα σε τάξη. Τα καλά αποτελέσματα θα φανούν σύντομα» δηλώνει κοφτά ο Γιάννης Στουρνάρας κάθε φορά που οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν για την πορεία της Τράπεζας Αττικής και τις εκκρεμότητες με τις εποπτικές αρχές.
Ο εμπειρότατος τραπεζίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, τις τελευταίες μέρες δέχεται επιθέσεις με δημοσιεύματα και “αποκαλύψεις” που σκοπό έχουν να πλήξουν το κύρος του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Πανταλάκης αποτελεί επιλογή και απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τι συμβαίνει όμως στους υπόλοιπους έξι ορόφους των γραφείων της οδού Ομήρου 28 που στεγάζει την κεντρική διοίκηση της Τρ. Αττικής;
Από το ερμητικά κλειστό γραφείο του ο κ. Πανταλάκης έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού SSM, να κλείσει τη συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή που θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου αλλά και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και να ξαναβάλει την τράπεζα σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ο ίδιος ο κ. Θ. Πανταλάκης διαβεβαιώνει ότι μέσα στο επόμενο 6μηνο και το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των ενεργειών του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Attica Bank, καθώς το 70% των 220 προβλεπόμενων κινήσεων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί.
Βασικός στόχος του σχεδίου είναι η ταχύτατη και πλήρης προσαρμογή στα ευρήματα του ελέγχου που είχαν διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.
Επιπλέον, στόχος της νέας διοίκησης της Attica Bank είναι, μέσα από τις συνεργασίες της με εθνικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς, να προσφέρει χρηματοδοτήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ προς τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντός του 2017.
Έξω από το γραφείο του κ. Πανταλάκη, γίνονται πολλά.
  • Ο θόρυβος , οι φήμες και οι ψίθυροι γύρω από το μέλλον της Attica Bank,  έχουν προκαλέσει σημαντική αιμορραγία στις καταθέσεις οι οποίες σήμερα μόλις ξεπερνούν το 1,7 δις Ευρώ.
  • Τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται και το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) έχει φτάσει στο 65%.
  • Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των δανείων προς τον Όμιλο του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ο οποίος εμφανίζει ένα «άνοιγμα» 180 εκατ. Ευρώ με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και με πολλές καθυστερήσεις στις πληρωμές τόκων.
Έξω από το γραφείο του Θεόδωρου Πανταλάκη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλωνίζουν στην Τράπεζα Αττικής.
  • Η συμμόρφωση στις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις του πορίσματος του SSM γίνεται με διαδικαστικό και συντεχνιακό τρόπο που ευνοεί συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Εθελούσια Έξοδος που οδήγησε στην αποχώρηση νέων καταρτισμένων και παραγωγικών στελεχών ενώ οι πραγματικά χαμηλής αποτελεσματικότητας υπάλληλοι συμβιβάστηκαν με μια βολική μείωση μισθού και συνεχίζουν χωρίς καμία αξιολόγηση.
Η αναδιοργάνωση της διοικητικής ιεραρχίας ανέδειξε ως ισχυρό πρόσωπο της Attica Bank ένα …«παλιό» στέλεχος της τράπεζας, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Τσάδαρη.
Ο κ. Τσάδαρης είναι ο Διευθυντής που  χορήγησε την Εγγυητική Επιστολή προς τον κ. Καλογρίτσα ως πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων.
Ξαφνικά, από απλός Διευθυντής εκτινάχθηκε στη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου προφανώς λόγω των καλών σχέσεών του με το Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο πρόσωπο είναι πρόεδρος της Επιτροπής πιστοδοτήσεων, μέλος του ΔΣ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής που εγκρίνει και ελέγχει καταθέσεις και δάνεια. Ο κ. Τσάδαρης ταυτόχρονα εποπτεύει όλες τις Διευθύνσεις χορηγήσεων δικτύου και επενδύσεων.
Στην πράξη, έχει άμεση επαφή με τους πελάτες της τράπεζας για ένα μεγάλο δάνειο,  συμφωνεί τους όρους και τους θέτει προς έγκριση σε μια επιτροπή 3 μόνο ατόμων.  Οι άλλοι 2 είναι υφιστάμενοι του στο οργανόγραμμα άρα δεν μπορούν να μην ψηφίσουν.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι παρά τη σημαντική μείωση της καταθετικής βάσης της Attica Bank, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα δάνεια προς επιχειρήσεις με μοναδικό ενέχυρο, την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ.
Ενδιαφέρουσα επίσης είναι και η δραστηριότητα του νομικού Συμβούλου κ. Τσακιράκη ο οποίος εκτός από νομικός σύμβουλος  με ειδική αμοιβή, έχει καταφέρει να υπογράψει η AtticaBank σύμβαση με το γραφείο του ενώ έχει εμπλοκή σε θέματα που θεωρητικά δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, όπως π.χ. στο θέμα ανεύρεσης επενδυτή για τα «κόκκινα» δάνεια, το οργανόγραμμα της τράπεζας κλπ.
{το παρόν κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στην
Εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ την 4η Μαρτίου 2017}

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ