Navigation
22
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αίθριος - καθαρός
12 Σεπ 2016

Τι σημαίνει για τον καταναλωτή η συγχώνευση ΕΛΠΕ – ΕΚΟ

eko Επιχειρήσεις

Ισχυρός παίκτης που θα μπορεί να προσφέρει φθηνότερα καύσιμα και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση

της Μαρίας Καμπουράκη

Νέα σελίδα στην αγορά των πετρελαιοειδών ανοίγει η απόφαση της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια να προχωρήσει στην απορρόφηση της ΕΚΟ, η οποία επιπλέον κατέχει το  δικαίωμα χρήσης του σήματος της ΒΡ στην Ελλάδα.

Ο στόχος της απορρόφησης είναι απλός και συγκεκριμένος: Η δημιουργία και εκμετάλλευση των πολλαπλών συνεργειών που προκύπτουν. Η κίνηση της απορρόφησης κρίθηκε σκόπιμη και συμφέρουσα, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε βελτιστοποίηση της εταιρικής δομής, μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά και περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης του ομίλου στην ελληνική αγορά. Οι καταναλωτές θα δουν έναν ανταγωνιστικό ισχυρό παίκτη, που θα μπορεί να προσφέρει φθηνότερα καύσιμα και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση.

Ισχυροποίηση του Ομίλου

Η εξέλιξη, αναμφίβολα, ισχυροποιεί περαιτέρω τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, που ήδη ηγείται στην αγορά, όπως επιβεβαιώνουν και τα θεμελιώδη του.

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 τα Ελληνικά Πετρέλαια πέτυχαν αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 20%, περίοδο κατά την οποία ο όγκος των εξαγωγών της εταιρείας διπλασιάστηκε σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2015 και διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό επίπεδο. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ στο εξάμηνο να αυξηθούν κατά 57%, σε 104 εκατ. ευρώ.

Η αυξημένη σε σχέση με πέρυσι λειτουργική κερδοφορία των διυλιστηρίων αποδίδεται στην υψηλή διαθεσιμότητα των παραγωγικών μονάδων, στην αύξηση της παραγωγής και της βελτίωσης της απόδοσης (over performance), στις αυξημένες πωλήσεις πετροχημικών και στην ενίσχυση του μεριδίου στην εσωτερική αγορά πετρελαιοειδών και των συνολικών όγκων πωλήσεων.

Οι παράγοντες αυτοί περιόρισαν τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν στα αποτελέσματα η υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων και η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαιοειδών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο όμιλος διαθέτει συνολικά 1.725 πρατήρια (922 με το εμπορικό σήμα της ΕΚΟ και άλλα 803 της BP), εκ των οποίων τα 177 ανήκουν στο δίκτυο των ιδιολειτουργούντων. Σύμφωνα, δε, με πηγές της αγοράς, και τα δύο εμπορικά σήματα (ΒΡ και ΕΚΟ) θα παραμείνουν στην αγορά, διαψεύδοντας τις όποιες ερινύες περί καταστροφικών συνεπειών.

Η συγχώνευση έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή της «ΕΚΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ» από τα μητρώα των εταιρειών και την παύση της νομικής της ύπαρξης. Το σύνολο της περιουσίας της, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις της, περιλαμβανομένων των Διοικητικών αδειών που έχουν εκδοθεί υπέρ της, μεταβιβάζονται στην «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΕ».

Παράλληλα, τροποποιείται η επωνυμία της Απορροφώσας Εταιρείας σε «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ KAI ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με διακριτικό τίτλο «ΕΚΟ ΑΒΕΕ». Για τις συναλλαγές της εταιρείας με το εξωτερικό, η επωνυμία θα αποδίδεται στα αγγλικά, ως «HELLENIC FUELS AND LUBRICANTS INDUSTRIAL AND COMMERCIAL SA».

Πλαίσιο

Η Ελληνική αγορά Πετρελαιοειδών ρυθμίζεται από τον Ν. 3054/2002 (όπως τροποποιήθηκε) και τον σχετικό Κανονισμό Αδειών.

Στην αγορά δραστηριοποιούνται: Δύο εταιρείες διύλισης με 4 διυλιστήρια, 23 εταιρείες εμπορίας με άδεια Α με εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης ανά την Ελλάδα, 29 εταιρείες με άδεια Β1 ή/και Β2 για ναυτιλιακά ή και αεροπορικά καύσιμα, με ευκολίες ανεφοδιασμού πλοίων σε λιμάνια και με σταθμούς ανεφοδιασμού αεροσκαφών σε περίπου 25 αεροδρόμια. Από αυτές τις εταιρείες, οι 14 διαθέτουν και Άδεια τύπου Α, 31 εταιρείες με άδεια Γ – δηλαδή εμπορίας Υγραερίου με εγκαταστάσεις ή και εμφιαλωτήρια υγραερίων. Από αυτές τις εταιρείες, οι τέσσερις διαθέτουν και Άδεια τύπου Α, 23 εταιρείες με άδεια Δ – δηλαδή εμπορίας Ασφάλτου. Από αυτές τις εταιρείες, οι 8 διαθέτουν και Άδεια τύπου Α, 1 εταιρεία με Άδεια Μεταφοράς με αγωγό που δραστηριοποιείται στη μεταφορά Jet fuels από τα Διυλιστήρια στον Αερολιμένα Ε. Βενιζέλος. Περίπου 5.600 πρατήρια (που η πλειοψηφία τους φέρει σήματα εταιριών) στην Ελλάδα αντιστοιχεί 1 πρατήριο ανά 1.900 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 1 πρατήριο ανά 3.800 κατοίκους και περίπου 250 Πωλητές Πετρελαίου Θέρμανσης.

Για τη διακίνηση των καυσίμων χρησιμοποιούνται:

  • δίκτυο σωληναγωγών –  pipelines,
  • περίπου 1.350 βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης,
  • περίπου 310 βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης των Εταιρειών Εμπορίας,
  • περίπου 8.400 μικρά βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης διανομής θέρμανσης

 

Οι Πωλήσεις το 2015 ήταν: Στην Εσωτερική Αγορά: 7.197.706 τόνοι, στη Διεθνή Αγορά: 3.473.561 τόνοι

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 10/06

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ