Navigation
29
Μαρ
location
Αθήνα
16oC
Ασθενής Βροχή
4 Σεπ 2015

Τι σενάριο για την Ελλάδα προτιμάει η Deutsche Bank

deutsche-bank Οικονομία

Οι εκλογές στην Ελλάδα πλησιάζουν για ακόμη μια φορά και η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις με τον φόβο για ενδεχόμενο κίνδυνο της μη εφαρμογής του νέου Μνημονίου. Μεταξύ αυτών και η Deutsche Bank όπου σε σημείωμα που δημοσίευσε σημείωσε πως  η πτώση στην δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί νέες ισορροπίες καθώς οι προοπτικές διαγράφονται αμφίρροπες και δεν αποκλείει να προκύψει μια κυβέρνηση, όπου πρωθυπουργός δεν θα είναι κανένας από τους Τσίπρα ή Μειμαράκη.

Ένας αποδυναμωμένος ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί μια ευρύτερη συμμαχία για να μπορέσει να συγκροτήσει κυβέρνηση και αυτό θα έχει πρόσθετη επιρροή σε μια συνητηριτικότερη στροφή.Παράλληλα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιλογές υπουργών από ευρύτερους χώρους σε σχέση με την πολιτική πρακτική που έχει μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί. Οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνοδυετεί και από μια διαφοροποίηση σε σχέση με το πολιτικό αφήγημα του ίδιου του Τσίπρα.Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει θα είναι ενωμένη και ομοιογενής με στροφή προς την κεντροαριστερά.

Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει, τότε αυτό θα οδηγήσει σε ένα επίσης νέο πολιτικό σκηνικό με έναν διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση σε σχέση με αυτόν της περίοδου 2012-2014. Τα διαφαινόμενα χαρακτηριστικά στον πολιτικό σκηνικό δείχνουν μια ουσιώδη αλλαγή στο συγκρουσιακό πεδίο που έχει επικρατήσει στο παρελθόν, που διακρίνεται από την απο-ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενα άλλο ενδεχόμενο είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από την αντιπολίτευση. Όμως η πίεση της κοινωνίας για κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι μεγάλη στα κόμματα.

Σύμφωνα με την DB δύο είναι τα σενάρια που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αστάθεια: Μια έκπληξη με μεγάλη άνοδο για τη Λαϊκή Ενότητα (και ευρύτερα της αντιμνημονιακής ψήφου σε Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ). Είναι βέβαια εξαιρετικά απίθανο το κόμμα να έρθει πρώτο, σημειώνει η DB, αλλά μια ευρεία νίκη του που αντιστοιχεί σε ανάλογη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποσταθεροποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα, πιθανότατα οδηγώντας τον εκ νέου σε αντιμνημονική ρητορική.

Η μεταμόρφωση της αφήγησης στην ελληνική πολιτική σκηνή, η απόριζοστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και η στήριξη της κοινής γνώμης στην ευρωζώνη καθιστούν ένα τέτοιο σενάριο απίθανο.

Ενας ακόμα κίνδυνος είναι το ποσοστό τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ να είναι τόσο χαμηλό ώστε η συμμαχία με άλλα μικρότερα κόμματα να μην είναι πιθανή, απαιτώντας μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Αυτό έχει αποκλειστεί από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά ένα τέτοιο αποτέλεσμα παραμένει απίθανο να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με την Deutsche Bank ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως γίνει περισσότερο συμβιβαστικός μετά τις εκλογές, κίνηση που αντανακλάται στην ήδη διαφαινόμενη πρόθεσή του να συνεργαστεί με άλλα μετριοπαθή κόμματα.

Η εκλογή μιας κυβέρνησης που δομικά θα δέσει με τους πιστωτές θα μπορέσει να επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αναδιάρθρωση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης τον επόμενο χρόνο. Οι υποχρεώσεις για δημοσιονομική προσαρμογή που απομένουν παραμένουν μεγάλες, όμως η Ευρώπη έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να διευκολύνει την πορεία της χώρας, αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

Η βούληση που θα δείξει η Ελλάδα να λειτουργήσει μέσα στο πρόγραμμα και όχι συγκρουσιακά με τους πιστωτές, θα είναι ο παράγων, που θα κρίνει την επιτυχία του στόχου παραμονής στην Ευρωζώνη.

Εξάλλου η Deutsche Bank δίνει έμφαση στο ότι οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν γρήγορα αλλά άφησαν ορισμένα ανοιχτά θέματα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αναμένεται να κριθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και των κινήσεων για το θέμα του χρέους. Αρκετά μέτρα έχουν μείνει απροσδιόριστα, όπως φαίνεται και από το μικρό μέγεθος που MoU: μόλις τριάντα σελίδες έναντι πενήντα του δεύτερου προγράμματος, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει η DB υπάρχουν τρία πολύ σημαντικά στοιχεία:

– Το Eurogroup αποφάσισε ότι δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, γεγονός σημαντικό δεδομένου ότι επιτρέπει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

– Η δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει σημαντική αλλά είναι οπισθοβαρής. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν καλύπτουν την μεγαλύτερη από την απόσταση που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2016 αφήνοντας κάποιο χώρο για «ανάσες» στην οικονομία. Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν κυκλικές δυναμικές αν η οικονομία σταθεροποιηθεί βοηθώντας στο δημοσιονομικό μέτωπο.

– Τρίτον, υπάρχει σαφής αναγνώριση της ανάγκης για επιπλέον ανακούφιση στο χρέος, θέμα που θα τεθεί μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την οποία η γερμανική τράπεζα προσδιορίζει προς τα τέλη της χρονιάς. Η Deutsche Bank βλέπει την πιθανότητα για επιθετική επέκταση των ωριμάνσεων και της περιόδου χάριτος, αντί για ονομαστικό κούρεμα.

Όπως σημειώνει η έκθεση ο σχηματισμός κυβέρνησης θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή εφαρμογή του προγράμματος. Η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του προγράμματος, ενώ θα πρέπει να καθοριστούν τα prior action για την εκταμίευση των τριών δισ. ευρώ. Η πρώτη αξιολόγηση είναι πιθανό να πάει προς τα πίσω. Η αρχική εκτίμηση ότι μπορεί να ολοκληρωθεί Οκτώβριο-Νοέμβριο τώρα μετακινείται προς το Δεκέμβρη. Εν τω μεταξύ η πίεση στην οικονομία παραμένει έντονη με το βάρος από τα δημοσιονομικά μέτρα του Αυγούστου να γίνεται εμφανές μετά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι παρότι υπάρχουν αυτές οι πιέσεις είναι πολύ πιθανό μετεκλογικά να εμφανιστεί η πολιτική σταθερότητα. Είναι τα πολιτικά, παρά τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά, ρίσκα ο βασικός λόγος της αποσταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες, εκτιμά. Η έλευση πολιτικής ισορροπίας είναι σημαντική αντισταθμιστική δύναμη στο οικονομικό κόστος που προέκυψε από την φετινή κρίση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress