Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
38oC
Αίθριος - καθαρός
11 Σεπ 2015

Τι περιμένουν οι δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους

Ελλάδα Ευρώπη Οικονομία

Οι Ευρωπαίοι περιμένουν μια ευχάριστη έκπληξη από την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση από τους εταίρους και τους δανειστές για να ακουστεί το πολυπόθητο ναι σε αλλαγές του τρίτου προγράμματος, χαλάρωση  της λιτότητας και ελάφρυνση χρέους για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με κύκλους στις Βρυξέλλες, οι δανειστές περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορέσει να στηρίξει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα συνοδέψουν το 3ο Μνημόνιο. Παράλληλα οι ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν την ενότητα του πολιτικού κόσμου, όπως συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν σε Μνημόνια, για να βγει γρηγορότερα η Ελλάδα από την κρίση. Για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσουν πολιτικές διαβουλεύσεις αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και, στη  συνέχεια, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση από την Τρόικα.

Εάν και εφόσον φανούν  θετικά αποτελέσματα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και η Ελλάδα «δείξει πρόσωπο», τότε ο λογαριασμός των μέτρων για το 2016 μπορεί να κατέβει, αφού θα πρυτανεύσει πνεύμα συνεργασίας και όχι αντιδικίας με τους εταίρους για τους σκοπούς του προγράμματος. Όπως έλεγε άλλωστε και στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος, «το Μνημόνιο είναι ένα ζωντανό πράγμα που μπορεί να αλλάζει μετά από κάθε αξιολόγηση, όπως άλλαξε από το πρώτο στο δεύτερο Μνημόνιο» ως προς τους όρους δανεισμού, το μείγμα των μέτρων κλπ.

Οι βάσεις για όλα αυτά μπαίνουν όμως από σήμερα και η Ελλάδα θα είναι το «υπ’ αριθμόν 1» θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup το Σάββατο στο Λουξεμβούργο. Εκεί μεταβαίνει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης που θα ενημερώσει τους ομολόγους του της ευρωζώνης ότι παρά τις εκλογές στη χώρα μας, η εφαρμογή των προαπαιτουμένων προχωρεί και η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει θα βρει λυμένα αρκετά από τα τεχνικά θέματα, ώστε να υπάρχει και περιθώριο για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Σε πρώτη φάση, αν διαφανεί πως η Ελλάδα ανακτά την χαμένη αξιοπιστία της και αποφασίσει να μην είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, οι δανειστές θα δεχτούν ευκολότερα τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα προταθούν πχ για την μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολεία κλπ. Αυτό θα αποτυπωθεί και στην έκθεση αξιολόγησης από την Τρόικα τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, που μπορεί να μην επιμείνει στην ανάγκη για πρόσθετα μέτρα που θα καλύψουν πλήρως την δημοσιονομική καθίζηση στα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016.

Αν υπάρξει τέτοια προσέγγιση, η Αθήνα θα μπορέσει να αναμορφώσει σε σημαντικό βαθμό το τρίτο Μνημόνιο μέχρι την άνοιξη του 2016, ώστε να προσεγγίσει πιο άνετα τους στόχους που πρέπει να πιάσει το 2017 και, κυρίως, το 2018.

Παράλληλα στο τραπέζι μπαίνει και το θέμα του ελληνικού χρέους. Ηδη τέθηκε επί τάπητος στην  συνάντηση των επιτελών του Eurogroup (EWG) που διενεργήθηκε την Δευτέρα 31 Αυγούστου για να προετοιμάσει τη συζήτηση και στο  άτυπο Eurogroup του Σαββάτου, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για τις εξελίξεις αμέσως μετά τις εκλογές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ