Navigation
24
Ιούν
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
14 Ιούν 2016

Τι περιμένουμε από τις τράπεζες;

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Πριν από μερικούς μήνες -ήταν καταχείμωνο- είχα την ευκαιρία μιας χαλαρής, ιδιωτικής συζήτησης , με κορυφαίο –κυριολεκτικά- στέλεχος μιας μεγάλης ιδιωτικής, υγιούς και δυναμικής τράπεζας.

Συνήθως αυτές οι συζητήσεις βοηθούν στη διαμόρφωση μιας ψύχραιμης, αντικειμενικής, τεκμηριωμένης άποψης για το πώς σχεδιάζουν το μέλλον της οικονομίας μας αυτοί που κρατούν τα κλειδιά της, δηλαδή τη ρευστότητα.

Με –οδυνηρή ομολογώ- έκπληξη διαπίστωσα ότι το πρώτο ημίωρο της συζήτησής μας, κύλησε γύρω από την προσπάθεια που θα κατέβαλε –το υπ’ αριθμόν 1 στέλεχος της τράπεζας- για την διάδοση και διάθεση των POS μηχανημάτων σε όλο το εύρος και το πλάτος της πραγματικής οικονομίας!!

Μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψω ότι ο κορυφαίος τραπεζίτης της χώρας, είχε ως πρώτη προτεραιότητα στην καθημερινή του δουλειά, μόνο τη διάθεση των μηχανημάτων POS, των τερματικών για την ασφαλή αποδοχή πληρωμών με πιστωτική και χρεωστική κάρτα.

Οι μήνες που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν τον τραπεζίτη και τον δικό μου πανικό.

Η τραπεζική του 2016, δεν μοιάζει με την τραπεζική του 2006.

Τα δίκτυα καταστημάτων δεν είναι πλέον ούτε χρήσιμα ούτε λειτουργικά.

Στα περισσότερα καταστήματα, οι υπάλληλοι όταν δεν ασχολούνται με διαδικαστικά ζητήματα, πληρωμές, καθυστερήσεις, «κόκκινα δάνεια», γραφειοκρατία, απλώς δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.

Οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου υποκαθιστούν την φυσική παρουσία.

Η συμβουλευτική τραπεζική –δυστυχώς- αφορά μόνο τη διαχείριση δανείων, χρεών και υποχρεώσεων. Η χρηματοδότηση νέων υγιών αναπτυξιακών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών είναι σπάνια κι εξαιρετικά δύσκολη.

Σε μια υπερχρεωμένη και υπερδανεισμένη οικονομία, η χορήγηση νέων δανείων για να καλυφθούν οι πληγές του παρελθόντος, μέχρι να ανοίξουν οι νέες πληγές του παρόντος, είναι σαν να προσφέρεις διαρκώς τσίπουρο σ’ έναν μεθυσμένο αλκοολικό.

Όσοι μπορούν, όσοι έχουν αντικειμενικά τα προσόντα να δανειστούν, για να χρηματοδοτήσουν υγιή επιχειρηματικά σχέδια, αποφεύγουν το τραπεζικό σύστημα.

Στρέφονται κατ’ ευθείαν στις αγορές, στους αποταμιευτές, στους επενδυτές και στα funds όπου οι διαδικασίες είναι γρήγορες, σαφείς, ανοικτές και κυρίως αποτελεσματικές.

Οι τράπεζες του σήμερα, δυστυχώς, διαχειρίζονται τη μιζέρια του χθες.

  • Φορτωμένοι με 106 δις Ευρώ «κόκκινα δάνεια», με τη σφραγίδα της «ειδικής περίπτωσης» στο ευδιάκριτη στο μέτωπο, με τις καταθέσεις να μειώνονται μήνα με το μήνα, οι Έλληνες τραπεζίτες δεν μπορούν ούτε να δανειστούν ούτε φυσικά να δανείσουν.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνον ελληνικό, αφορά όμως κυρίως την Ελλάδα.

Σήμερα, περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα μηδενικού ή αρνητικού επιτοκίου. Αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε ελληνικές αξίες, αποφεύγουν τον ελληνικό κίνδυνο ακόμη και όταν οι προσφερόμενες αποδόσεις είναι εντυπωσιακά υψηλές πάνω από 7,5%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να τροφοδοτεί την αγορά με τζάμπα χρήμα. Αγοράζει παλιά ομόλογα και τα αντικαθιστά με νέα μηδενικού επιτοκίου αλλά το φθηνό χρήμα δεν φτάνει στην πραγματική οικονομία.

Όσοι πιστεύουν ότι ελέγχοντας τις συστημικές τράπεζες με διορισμένες διοικήσεις θα ελέγξουν την οικονομία απλώς δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στον κόσμο της πραγματικότητας.

Η πιο αναξιόπιστη οικονομία της ευρωζώνης δεν μπορεί να ελπίζει στην τραπεζική πίστη.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να επεξεργαστούν άλλου είδους στρατηγική ανάπτυξης, μακριά από την επιρροή του Κράτους…

Το Κράτος χρεοκόπησε γι’ αυτό θέλει μόνο να παίρνει κι όχι να δίνει …

Το ίδιο και οι τράπεζές του…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ