Navigation
15
Νοέ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
21 Ιούν 2016

Τι περιμένει ο Τσακαλώτος από τον Ρέγκλινγκ μετά τα 7,5 δισ. ευρώ

Τσακαλώτος- Ρέγκλινγκ Οικονομία

Την ελπίδα πως θα υπάρξει μια παραπάνω δέσμευση για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους από τον Κλάους Ρέγκλινγκ περιμένει ο υπουργός Οικονομίας Ευ. Τσακαλώτος, όπου στη συνάντηση που θα έχουν αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο η λύση για την μερική αναδιάρθρωση των δανειακών αναγκών της χώρας στα επόμενα χρόνια, κυρίως μετά το 2018, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου φέτος.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα ανακοινώσει ότι δίδεται η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε από τον ESM την περασμένη Παρασκευή «ως αναγνώριση της δέμευσης της ελληνικής κυβέρνησης» να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ζητούμενο από πλευράς του κυρίου Ρέγκλινγκ είναι να προετοιμάστει το έδαφος για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο, αλλά και για τη δεύτερη αξιολόγηση τον Οκτώβριο. Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση δεν αρκείται στην «επιταγή» των 7,5 δισ. που εγκρίθηκε πριν πέντε μέρες, αλλά κυρίως ένας οδικός χάρτης και ένα πλαίσιο αποφάσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Τι αναμένεται να ακουστεί από το στόμα του κ. Ρέγκλινγκ:

– δεν χρειάζεται «κούρεμα» χρέους η Ελλάδα, αλλά σημασία έχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης του υφιστάμενου χρέους σε χαμηλές δόσεις που να μπορούν να πληρωθούν κάθε χρόνο

– ήδη με τις ελαφρύνσεις στις πληρωμές του χρέους, που δόθηκαν από τους ευρωπαίους το 2012 (χαμηλά επιτόκια, νέα δάνεια κλπ) η Ελλάδα πληρώνει 8 δισ. κάθε χρόνο λιγότερα, από όσο αν δεν είχε αυτές τις διευκολύνσεις

– θα συνεχιστεί η ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων

– θα πρέπει και η Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια των διαρθρωτικών αλλαγών

Μάλιστα, στο εξασέλιδο κεφάλαιο της έκθεσης του ESM για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, γινόταν αναφορά στην οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας με τη διακοπή του προγράμματος το 2015.

Ο ίδιος ο κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ είχε αναφερθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και έκανε συστάσεις για «αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις»

Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM:

– αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος

– η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

– μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων,

– εκσυγχρονισμός του τραπεζικού τομέα

– το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνιζε, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έλαβαν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, η έκθεση ότι υποχρεώσεις πληρωμών είναι ελάχιστες μέχρι το 2023 ενώ στη συνέχεια, οι επιστροφές των δανείων απλώνονται για δεκαετίες.

Ο ΕΜΣ μαζί με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας, όπως τόνιζε ο κύριος Ρέγκλινγκ, αφού κατέχουν σήμερα το 48,9% του ελληνικού δημόσιου χρέους -ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί σημαντικά αν εκταμιευθεί όλο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΕΜΣ εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί η εκταμίευση του συνολικού ποσού των 86 δισ. ευρώ, εκτός και αν οι συνθήκες αλλάξουν ριζικά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμαινε ακόμη ότι οι όροι που προσφέρθηκαν στην Ελλάδα το 2012 ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του ελληνικού δημόσιου χρέους που διακρατείται από τους ευρωπαίους εταίρους της (το 2015), σε αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «όρους καθαρής παρούσας αξίας» (ένας υπολογισμός που μεταφράζει τις μελλοντικές οικονομικές ροές σε σημερινά χρήματα).

«Αν και δεν αποτελεί ονομαστικό κούρεμα για τους πιστωτές, και δεν έχει κανένα άμεσο κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, αντιπροσωπεύει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την Ελλάδα», τονίζει ο διευθυντής του ΕΜΣ.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress